Dluhová past v České republice už dávno zaklapla

Před jedenácti lety, v říjnu 2000 jsem publikoval článek, který popisoval riziko tzv. dluhové pasti. Levicové vláda nás tehdy dovedla nejprve na kraj této propasti a následně nás všechny do ní s klidem shodila. Dovolím si zde ocitovat některé části textu, tak příznačné situaci České republiky i mnoha dalších evropských států.

 

“V roce 1990 patřilo Československo k zemím, které vykazovaly poměrně dosti nízké hodnoty vnitřního i vnějšího zadlužení státu. V průběhu posledního desetiletí se však situace začíná poměrně dramaticky obracet k horšímu, přičemž k akceleraci problému dochází zejména během posledních dvou let.

Nemůže obstát ani častý argument, že taková politika je v zemích západní Evropy zcela běžná (je-li soused zloděj, neznamená to, že se jím musím stát i já…). Ať si to představitelé zemí postižených tímto problémem chtějí připustit či nikoliv, tiká v této oblasti nesmírně nebezpečná časovaná bomba. Česká republika se do této propasti, dík přičinlivému úsilí vlády Miloše Zemana, řítí také.

Časem stát dospěje k situaci, kdy se bude muset nově zadlužovat jenom z dùvodu, aby byl schopen splácet úroky z dřívějšího zadlužení. Nové deficity plodí ovšem nové úroky a tak dále — nikoliv však do nekonečna. Štědrá sociální politika, kterou obyvatelstvo tak samozřejmě přijímalo a kterou v ČR aplikují sociální demokraté, tak nakonec vede k paradoxní situaci, kdy stát není schopen vykonávat své základní služby, o sociálním zabezpečení ani nemluvě. Česká republika nyní stojí na pokraji propasti tohoto problému. Voliči levicových stran to však považují za marginální, vidí jen své okamžité (minimální) finanční přínosy bez dlouhodobé perspektivy, která jim nakonec může ukázat nesmyslnost jejich rozhodování.

... 

Další nepopiratelnou zkutečností je problém nemožnosti splácet veřejný dluh. Na světě neexistuje jediný stát, kterému by se taková věc podařila (pouze minimální úspěchy mělo Japonsko). Zdánlivě „úspěšně“ hospodařit s cizími prostředky prostě není žádné umění.

Již dnes je jasné, že negativní trend vývoje veřejných financí v ČR nebude zvrácen.”

 

Tak trochu se mi nechce věřit, že je ten text opravdu 11 let starý… Ať chceme nebo ne, tento stát dříve či později neodvratně zbankrotuje, tak jako většina ostatních evropských zemí.

Autor: Jan Polanecký | čtvrtek 18.8.2011 14:00 | karma článku: 25,26 | přečteno: 1666x