Pro vyhnání Němců neexistuje morální ani politické ospravedlnění

Výrok stejného vyznění pronesla před pár dny v Berlíně Angela Merklová při vzpomínce na vysídlence u příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků. Výrok, který působí jak rudé trenýrky na našeho prezidenta, 

připomínka estébáctví na současného předsedu vlády nebo známý červený hadr na býka.

Kdykoliv někdo nastolí problém vyhnání tří milionů Němců z naší republiky bezprostředně  po porážce nacismu ve 2. světové válce necivilizovaným "divokým odsunem", posléze rádoby civilizovanějším, nicméně opět barbarským způsobem, mnozí obhájci této etnické čistky argumentují teorií o příčině a následku, tvrdíce, že Němci se dopouštěli během války násilí a zvůle, proto se dočkali spravedlivé odplaty. 

Tento argument zcela pomíjí okolnosti, za jakých k vyhnání došlo. Postiženi byli všichni občané, kteří se po roce 1926 v jakémkoliv sčítání lidu přihlásili k německé národnosti, tedy i před podzimem 1938. Příčinou jejich oloupení, ztráty občanství, deportace za ponižujících podmínek ze země tedy nebyly válečné, či jakékoliv jiné zločiny, ale německá národnost. Podle jednoho dekretu prezidenta Beneše jim stát odcizil veškerý majetek vyjma věci, které byli schopni pobrat s sebou o maximální váze 50 kg, Je známo, že většina z nich byla vystavena podobnému bezpráví, jaké museli trpět lidé během německé okupace. Je snad možné takovéto bezpráví a zvůli morálně ospravedlnit? 

Je rovněž známo, že během této necivilizované akce docházelo ze strany našich lidí k násilnostem na bezbranných, k vraždám, že mnozí vyhánění byli dohnáni k sebevraždě, že stát opět dekretem prezidenta Beneše posvětil zřizování koncentráků, které se mnoho nelišily od těch nacistických. Navíc předem udělil pardon všem, kteří se během vyhánění dopouštěli zločinů proti lidskosti. Je snad zjevné, že takové činy morálně ospravedlnit nelze. 

Snaha o ospravedlnění této ostudné etapy naší historie námi a zejména našimi předními politiky je svědectvím o dosud nízké kulturnosti takových lidí. Obávám se, že pokud tato skvrna naší historie nebude námi a zejména našimi zástupci adekvátně zhodnocena i v této právě diskutované rovině, naše obelhávání sebe sama nás neuchrání před obelháváním odpudivých příšer, které se momentálně pokoušejí řídit náš stát. 

Nutno uzavřít, Angela Merklová má pravdu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pavlík | čtvrtek 21.6.2018 21:14 | karma článku: 34,15 | přečteno: 4211x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36

Jan Pavlík

Kam s vakcínami?

4.3.2021 v 13:16 | Karma: 17,64