Předvolební korektnost

nás nabádá, abychom vážili slova. Nemáme-li váhu na slova, raději je v zájmu korektnosti ani nevyslovujme. Vlastní-li však někdo i tu váhu, měl by zatížit svou mysl odpovídajícím závažím, aby se náhodou neukecl.

Ve veřejnoprávním mediálním prostoru je nyní těsně před volbami zapovězeno napovídat, což je praxe běžná ve školách, tedy dostatečně známá. Vyvarovat se je nutno slov i slovních spojení, která mají ve svém názvu politické strany usilující o úspěch ve volbách.

Zeptá-li se vás moderátor či novínář, zda půjdete volit, vyvarujte se kladné odpovědi a n o. Vyzývali byste totiž národ, aby volil stejnojmenné hnutí. Vaše odpověď nechť zní  j o , b a ž e,  j a s n á   p á k a, bohatý český jazyk vám poskytuje jistě mnoho jiných kladných vyjádření. Není ovšem jisté, zda to někomu přece jenom nepřípomene ten často frekventovaný výrok a současně ono výše zmíněné hnutí.  V zájmu spolehlivé korektnosti se proto doporučuje vyslovit záporné NE, máte jistotu, že nenarazíte. Z toho vyplývá, že na všechny otázky, u nichž je předpokládaná odpověď ano nebo ne, je záhodno odpovědět záporně. Máte manželku? (Ne. - ve skutečnosti máte jednu) Máte děti? (Ne. - ve skutečnosti máte tři). Máte práci? (Ne. - ve skutečnosti jste zaměstnancem pana Babiše). Půjdete volit? (Ne. - ve skutečnosti půjdete volit, ale ne pana Babiše).  

Pečlivě si také rozmyslete odpověď na záludnou otázku, kdy vám začíná den. Rozhodně se nedopusťte zločinu vůči korektnosti a neříkejte, jsem v z h ů r u   od 5 hodin ráno. Není radno ani   p r o b u d i t   s e , někomu by to mohlo evokovat to slovo či spojení, kdy jinými slovy nosíme nos nahoru. Nesmíte ani prozradit, že o víkendu pravidelně vystoupáte  n a   h o r u , foneticky to zní stejně jako  n a h o r u , tedy vzhůru. Rozhodně neprozrazujte, že si každé ráno myjete h l a v u . Rovněž se nesvěřujte, že vaše děti, které jste ostatně zapřeli, si rády hrají na kovboje či indiány a z jejich pokoje je často slyšet pokřik: R u c e   v z h ů r u ! Je lépe nesvěřovat se s ničím, nenarazíte!

Ú s v i t , kuropění, jitro, zapomeňte v tuto chvíli na ta slova. V tuto chvíli, jak praví denodenně političtí klasikové, se můžeme bavit jen o tom, co v tuto chvíli je spolehlivě korektní. A to v žádném přídadě nemůže být  d e m o k r a c i e . Tu má  v tuto chvíli ve svém názvu více stran a my nesmíme v tuto chvíli doporučovat ani jednu. Demokracie v tuto chvíli není korektní vyjádření. Ale ani potom.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pavlík | středa 23.10.2013 23:23 | karma článku: 6,26 | přečteno: 197x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36

Jan Pavlík

Kam s vakcínami?

4.3.2021 v 13:16 | Karma: 17,64