Paralyzovat stát jako program?

Demonstrace odborářů, která se konala 21. dubna v Praze byla nesporně úspěšná z hlediska počtu zúčastněných, kterých se sešlo asi na 100 000.

Vzhledem k tomu, že nejsem odborář a nejsem ani příznivcem revolucí, akci jsem svou přítomností nepoctil a pro jistotu jsem se ani nepohyboval v blízkosti jejího konání jako kolemjdoucí. Z televizního zpravodajství se každý občan České republiky mohl dozvědět požadavky, které organizátoři, tedy odboroví předáci, předhodili davu. Předhazuje se žrádlo lvům. Pokrm, který měl být tomu davu k uspokojení jeho potřeb předložen, je vláda, která přes všechny kolize a krize uvnitř jí samé uskutečňuje  reformy slíbené na počátku své činnosti. Odboroví předáci tedy označili nepřátele této země v počtu dvou - vládu a reformy.

Vláda je vyzývána, aby odstoupila a pokud se tak nestane, lid si tu vládu vezme do svých rukou. Scénář byl naznačen jedním z hlasitě promlouvajících. Generální stávka a výzva "paralyzujme stát!" Každý si pod tímto heslem může představit něco jiného, někdo si ta slova může přeložit jako "chytnout je pod krkem, zatočit s nimi, namazat dehtem a vyválet v peří, pověsit". Toho by byl totiž rozvášněný dav schopen, bylo-li by mu to "žrádlo" předhozeno.

Jestliže funkce státu tkví zejména v zajištění bezpečnosti vnitřní i vnější, v tvorbě zákonů a jejich vymáhání a správě ostatních veřejných záležitostí, představa, že bychom měli tyto věci paralyzovat, je přímo děsivá a doufám, že ten, který tuto větu vyslovil, si neuvědomil její praktický dosah.  

Vzhledem k tomu, že podobná hesla, která se odborovým předákům připletla do úst, mohou mít schopnost radikalizovat společnost, zdá se, že těmto lidem jde o revoluci. Zorganizovat generální stávku, paralyzovat stát, zrušit ústavu a sepsat novou, to neznamená nic jiného, než změnit politický systém. Pokud bychom chtěli měnit demokracii v jiný systém, jaký by asi mohl být ten jiný, si snad každý správně vyloží.

Je proto s podivem, že žádný s představitelů ČSSD, kteří akci podporovali a snad i podpořili svou účastí, se od těchto výzev nedistancovali. Mají také v úmyslu paralyzovat stát?

Nejsem právník, nevím tedy, zda na podobnou výše uvedenou výzvu před stotisícovým davem k paralyzování státu v daném případě za předpokladu, že neodstoupí vláda, nepamatuje trestní zákoník. V každém případě bych ovšem očekával, že politikové, kteří se honosí příslušností k státotvorným stranám, se zcela jednoznačně od těchto tendencí distancují. 

 

 

 

 

Autor: Jan Pavlík | neděle 22.4.2012 21:31 | karma článku: 18,37 | přečteno: 748x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36

Jan Pavlík

Kam s vakcínami?

4.3.2021 v 13:16 | Karma: 17,64