Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Manipulace v předvolební kampani

"Ačkoli nežijeme v systému, v němž ´se dá všechno zmanipulovat´, zkušenost nám ukazuje, že nejen masy, ale i někteří novináři a intelektuálové trpí selektivním vnímáním a mohou být v některých dobách manipulováni. Uzavřené či dogmatické myšlení   n e h l e d á   p r a v d u ,   ale   p o t v r z e n í   s v ý c h   p ř e d e m   v y t v o ř e n ý c h   p ř e d s t a v ,   p ř e d s u d k ů   a   n á z o r ů (zvýraznil J.P.), navíc si někteří lidé libují ve zbožných přáních. Profesionální manipulátoři a lidé, kteří vyvolávají a řídí konflikty, si jsou velmi dobře vědomi lidských předností a slabostí a dokáží využít nevědomosti, egocentrismu, pýchy, předsudků, odcizení, přání a postojů jednotlivců, ať už je to kdokoli."    

To jsou slova profesora historie a politologie na universitě St. Joseph College, West Hartford, Conn., USA Josefa Kalvody (1923 - 1999) v Úvodu jeho díla Role Československa v sovětské strategii (vyd. nakl. Dílo, Kladno 1999), bezpochyby aktuální právě dnes, kdy jsme svědky manipulace médií s veřejným míněním v souvislosti s aférou "dovolená v Toskánsku".

Cílem této manipulace je pochopitelně odvést pozornost od aktuálních témat před volbami. Tím aktuálním tématem číslo 1 je uzavření smlouvy Ruska s Tureckem k vybudování projektu South Stream, konkurenčnímu vůči projektu Evropské unie Nabucco, tedy snahy Ruska, aby Evropa zůstala trvale závislá na ruském plynu. Manipulace je zacílená na předsedu bývalé nejsilnější vládní strany, který byl nucen řešit v čele EU krizi v dodávkách plynu v lednu tohoto roku, nutno dodat, vyřešil ji s úspěchem. Slovo krize můžeme nahradit vydíráním ze strany Ruska. Zároveň předseda M. Topolánek byl úspěšný v prosazování projektu Nabucco v Evropské unii, který byl jednou z priorit českého předsednictví, které zmařila idiotsky (jinak to říct nelze) zejména ČSSD ve spolupráci s některými přeběhlíky a jak jinak než s komunisty. Je zajímavé, vzpomeneme-li si na invazi do Iráku, jaký povyk vyvolal tento útok v médiích a ve veřejnosti, kde bylo sdělováno, že USA nejde o nic jiného než o ovládnutí trhu s ropou. Proč ten povyk neslyšíme nyní? Noviny sice zprávu zveřejnily, nicméně neustále jsou hlavním tématem dálší skandály kolem předsedy ODS Topolánka, které nám slibuje agent Randák. Jakoby obklopeni představami o tom, že Topolánek je zločinec, se zbožným přáním ho zavřít, až zčerná. A nepochybně též zlikvidovat pravicovou stranu tak, aby se nevzpamatovala, nebo jen trochu.

Aktuálním tématem číslo 2 je potenciální změna zahraničně politické orientace ČR pod vedením Paroubkovy ČSSD. Tomuto tématu byl na medíální scéně věnován poněkud širší prostor, nicméně je neustále aktuální ve světle nových událostí, konkrétně nyní zmíněné uzavřené rusko-turecké smlouvy. Místo toho se novináři patlají v tom, zda čísi podpis odpovídá originálnímu podpisu, aniž by se na to zeptali jeho autora. Projede-li uprchlík Pitr ve vzdálenosti 40 km územím, kde Topolánek trávil dovolenou, je zde další potvrzení předsudků a zbožných přání.  

Proč se chceme nechat opět vehnat do systému, v němž bude okleštěna demokracie? Chceme číst noviny, které budou servilní vůči vládě? Chceme, aby sem tam povolená opoziční média, když si dovolí příliš, byla zlikvidována, včetně fyzické likvidace nepohodlných novinářů? Chceme být vydírání, jsouce závislí na blahovůli vládce Kremlu? Hrozí něco takového ze strany USA?

Jsme národ, z větší části rodilý v otroctví. Jsme národ, který snad znovu po otroctví touží, neboť svoboda je příliš náročná pro každodenní život? To by bylo dost smutné zjištění.  

 

Autor: Jan Pavlík | sobota 8.8.2009 21:51 | karma článku: 26,31 | přečteno: 1242x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

Chtěl jsem napsat odpovídající výraz, jenomže ono by to v titulku článku asi neprošlo, tak si musím vystačit s nepříliš poetickou metaforou.

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

zaznělo v chrámu Krista Spasitele v Moskvě v roce 2012 před prezidentskými volbami v podání dívčí punkové skupiny Pussy Riot.

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

Netrpím masochismem, proto také nesleduji hodinové výstupy opozičních poslanců zejména z SPD ve Sněmovně. Nemám na to čas, ani to na rozdíl od ostatních poslanců a novinářů, případně dalších zainteresovaných, dělat nemusím.

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36 | Přečteno: 543x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Kam s vakcínami?

Jednoho dne se před branami Lánského zámku objevily nákladní vozy velmi podobné těm, které převážely humanitární pomoc přes hranice Ukrajiny v době, kdy ruští vojáci trávili v příslušné části Ukrajiny dobrovolně dovolenou.

4.3.2021 v 13:16 | Karma: 17,64 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Jan Pavlík

Láska k nouzovému stavu je nezničitelná

Dnes o půlnoci končí nouzový stav, jehož prodloužení ve čtvrtek 11. února sněmovna neschválila. A hned bezprostředně navazuje další nouzový stav, nově vyhlášený, kterým vláda vyhověla žádosti hejtmanů,

14.2.2021 v 19:02 | Karma: 22,87 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Chodím po cestách méně prošlapaných, poněkud stranou davům.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy