Divadelní soubor ÚOOZ a principál Ištvan

Včera přinesla média informace o dalším představení Divadelního souboru ÚOOZ pod vedením Roberta Šlachty v režii Ivo Ištvana, známé autorské dvojice seriálu Jen počkej, korupčníku!

Tentokrát se kus neodehrál ani ve vládní budově či v bytě vysoké vládní úřednice, v nichž před dvěma a půl lety Šlachtovi herci převlečeni za přepadové komando odehráli poněkud pokleslou frašku, kdy národ byl svědkem zabavených miliónů, tun zlata i rozsáhlého spiknutí, sabotáže a odhalení spletitých mafiánských struktur, to vše pronesené ústy hlavních protagonistů, ovšem v ději poněkud nelogicky ponechané bez rozuzlení, na které čekáme v napětí dodnes. Místo toho se podařilo našim komikům způsobit pád vlády a celkový rozval naší politické scény.

Autorská dvojice zatím nabízí další rozvíjení spikleneckých propletenců, nedávno opět na úřadě zvaném ERÚ, odkud si Šlachtovi komedianti převlečeni za přepadové komando v počtu čtyřiceti uniformovaných a zakuklených mužů srdnatě vybojovalo dokument, mající podle autorů tohoto kusu odhalit podezřelé jmenování do funkce náměstkyně ředitelky jisté paní, která je autorské dvojici nesympatická. Zde je patrná inspirace v pohádce Ali Baba a čtyřicet loupežníků. Nicméně k rozuzlení této části děje také nedojde, je totiž zřejmá jiná ispirace autorů, tentokrát v díle klasika absurdního dramatu a my jsme tak vystaveni nekonečnému čekání, nikoliv na Godota, ale na to, až tu Nagyovou-Nečasovou a ostatní bohdá jednou zavřou, až zčernají!

Nicméně pokračuje další dějství a včera jsme se dočkali opět razie (jak nádherné to slovo!), tentokrát odehrávající se v bytě exministra vnitra i v úřadě olomouckého hejtmana a dokonce i u některých vysokých policejních potentátů. Čekáme-li, že výstavba dramatu se bude odehrávat podle Gustava Freytaga, asi se hodně načekáme, jelikož jsme stále teprve u kolize, kterých se může v budoucnu dostavit několik až mnoho, aniž bychom se posunuli ke krizi, peripetii, katastrofě či dokonce se dočkali i katharze. Je dosti nápadné, že autoři s výstavbou dramatu nemají žádné zkušenosti, nápadná je i jejich záliba v raziích (jak nádherné to slovo!). V tom dosáhli nepochybně jistou rutinu a téměř mistrovství. Zajisté můžeme také očekávat, že stejnou rutinu i mistrovství dosáhnou v blamáži, což je vlastně princip onoho seriálu Jen počkej, korupčníku!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pavlík | středa 14.10.2015 21:47 | karma článku: 22,07 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Jan Pavlík

Vždycky se najde nějaký Hamáček

12.4.2022 v 17:27 | Karma: 15,63

Jan Pavlík

Bohorodičko, vyžeň Putina

9.3.2022 v 18:42 | Karma: 21,14

Jan Pavlík

Teror ve Sněmovně

16.2.2022 v 18:33 | Karma: 18,36

Jan Pavlík

Kam s vakcínami?

4.3.2021 v 13:16 | Karma: 17,64