Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Syrská reality show ještě po dvou letech

Válka v Sýrii pokračuje. Trvá už čtyři roky. To co začalo jako běžný protest demokratické opozice proti diktátorovi Asadovi, končí všeobecným chaosem a humanitární katastrofou.

V utečeneckých táborech na území sousedních zemí už nežije jen pár set tisíc uprchlíků. Jsou jich miliony. Někteří tam už žijí léta. Děti nechodí do školy, dospělí nechodí do práce. Místo života jen přežívání. Bez budoucnosti, bez naděje. Zoufalí, bezmocní lidé žijící z humanitární pomoci. Odkázáni na milosrdenství jiných lidí.
Stalo se to, co se prostě stát muselo. Pár set tisíc uprchlíků se zvedlo a vydalo se na cestu. Tito lidé zkrátka odmítli čekat až přijde nějaké řešení jejich problému z hůry. Rozhodli se vzít svůj osud zpět do svých rukou. Raději riskovat život na cestě za svobodou, než pomalu umírat někde ve stanovém táboře v poušti.
Tito lidé se rozhodli dát svému životu opět smysl. Vydali se do civilizovaných evropských zemí. Zemí, které jim zajistí podmínky pro budoucí život. Států, kde jejich děti budou moci znovu chodit do školy. Zemí, kde získají novou naději. Států, které jim dají možnost získat zpět svůj ztracený život v Sýrii. Možnost pracovat, podnikat, vzdělávat se a vydělávat.
Za svůj sen jsou ochotni dát všechny peníze, které mají a nasadit vlastní zdraví a vlastní život na několik tisíc kilometrů dlouhé cestě. Nechtějí už jen nečinně sedět a žít z milosti ostatních.
Proto má také Německo právě o tento typ uprchlíků takový zájem. Jsou to většinou vzdělaní lidé ze střední vrstvy. Evropští převáděči jsou drazí, takže musí mít k dispozici dost peněz. Ale hlavně jsou schopní a ochotni riskovat. Vzali svůj osud do svých rukou. Takoví lidé nechtějí do Německa, aby tam žili ze sociálních dávek. Kdyby chtěli žít na cizí úkor, zůstali by v uprchlických táborech. Chtějí pracovat, podnikat a vydělávat. Pro Německo jsou investicí do budoucnosti země a národa.
Evropa stárne. Za nějakých dvacet či třicet let bude na jednoho německého důchodce ve věku nad 65 let připadat jediný ekonomicky aktivní občan. Proto je třeba najít novou krev. A Německo se nebojí muslimů a jiných kultur. Má s integrací cizinců dobré a bohaté zkušenosti. Nevytváří pro ně sociální ghetta jako to dělají politici v Británii, Francii či dokonce Švédsku. Nedělají z imigrantů občany druhé kategorie určené pouze pro podřadné práce. Čtyři miliony německých muslimů žijících v zemi více než padesát let,jsou důkazem, že islám není žádná ďábelské ideologie určená k ovládnutí planety. Mravní etos tohoto náboženství se nijak neliší od univerzálních lidských hodnot.
V půl miliardové Evropské unii žije v současnosti asi 25 milionů muslimů. Každý dvacátý evropan je tedy muslim. Islám v Evropě byl, je a bude. Proto jsou iniciativy typu Islám nechceme, některých také Evropanů zejména z postbolševických zemí ležících za bývalou železnou oponou, k smíchu. Možná je načase konečně vstoupit do Evropské unie i mentálně. Fakticky jsme jejími členy, duchem ale obyvatelé post bolševických zemí vězí hluboko ve své totalitní minulosti. Fobie, předsudky, neochota převzít odpovědnost za vlastní rozhodnutí, strašení, nedůvěra, uzavřenost, nezájem osobně se angažovat se v řešení problémů společnosti kolem nás. To je dědictví bolševismu v hlavách obyvatel zemí za železnou oponou.
Proto asi neudivuje snaha vrátit se do bezpečí koncentračního tábora za zdí z ostnatého drátu. Jenže jak všichni víme, zeď postavená prý proti nebezpečí zvenčí se může snadno stát zdí, která má za úkol udržet vězně tábora uvnitř. Nestavějme kolem sebe zdi. Už jen proto, abychom za nimi nezůstali navždy uvězněni, před volným prostorem, ale i riziky, které nabízí skutečná svoboda  
 

Autor: Jaroslav Janota | čtvrtek 24.9.2015 9:42 | karma článku: 19,83 | přečteno: 2775x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Dnes by měl narozeniny pan Jiří Havel

Ale už svých 59 let neoslaví. Zemřel ve Vídni před více než čtyřmi lety. Docent, Inženýr Jiří Havel, kandidát věd byl český ekonom, politik, pedagog, ale hlavně skvělý a moudrý člověk.

20.8.2016 v 20:09 | Karma: 20,45 | Přečteno: 610x | Společnost

Jaroslav Janota

Rekvalifikace strážníka Cruchota

Tak nám politici z Cannes zakázali burkini. Některé ženy místo toho, aby toho na pláži hodně ukázaly, zlovolně si nechávají to nejlepší pro sebe. A to je nekulturní, nefrancouzské, odporující evropským hodnotám.

17.8.2016 v 22:28 | Karma: 18,85 | Přečteno: 832x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Vzpomínáte na kebabové vraždy?

Bude to už téměř pět let od zatčení jedné z pachatelek tzv.kebabových vražd. Byly tak nazvány vraždy osmi Turků, jednoho Řeka a německé policistky v letech 2000-2007.

15.8.2016 v 21:32 | Karma: 20,39 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Janota

Je Kavka jen obyčejný lhář?

Už v nadpisu svého blogu, "Odmítáš islám? Jsi podle blogera Janoty nacista!", se dopouští celkem průhledné a snadno vyvratitelné lži. Nikdy jsem nic takového nenapsal. Je to trapná a sprostá lež.

14.8.2016 v 23:06 | Karma: 17,88 | Přečteno: 489x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Janota

Pochod hrdosti

Letos proběhl již šestý ročník pochodu hrdosti v hlavním městě České republiky. Vyvrcholil tím tradiční festival tolerance, ale hlavně pýchy a hrdosti představitelů sexuálních menšin. LGBT komunita má být na co hrdá.

14.8.2016 v 16:03 | Karma: 20,44 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.