Problém penzijní reformy: značka "stát a vláda" je pěkně cinknutá

Tzv. druhý pilíř penzijní reformy je zde. Vypukne kampaň. Lov na klienty. Vláda bude vychvalovat, lákat. Penzijní fondy také. Ekonomové budou vypočítávat argumenty pro a proti - procenta, výnosy, inflaci, atd. Většina z nich při tom bohužel silně podceňuje veličinu, která se do tabulky výpočtu špatně dává - důvěru. Důvěru ve stát a vládu, jejich slovo. Důvěra zákazníků, neboli reputace, je důležitou součástí každé dobré značky. Zákazníci chtějí nakupovat zboží od značek, kterým věří, že je nezklamou, nepodvedou. Platí to nejen pro boty, auta či telefony. 

Úplně stejně to funguje i ve vztahu ke státu a politikům - a jejich produktům.  V zemi, kde premiér ráno říká něco jiného než večer a kde se vláda hroutí každých 14 dní, je to ale zásadní problém. Zkrátka, reputace značky "stát a vláda" je velmi špatná. A teď se mi snaží prodat něco, co má fungovat desítky let a pomoci mi přežít penzi. Snaží se mi prodat naději, víru, budoucí profit. A to je sakra zboží, které si chci koupit od hodně důvěryhodné značky s dobrou reputací! Je mi líto, ale česká politická reprezentace to není.

Stát nám teď jakoby nabízí kousek jistoty: Pošli tři procenta z toho, co ti dnes sebereme (a skončí v anonymní mase peněz na dnešní důchody), na "svůj" penzijní účet. K tomu přidej dvě procenta ze svého. Budeš tak mít "svých" jistých 5 procent měsíčně na svém účtu. A penzijní fond ti to ještě zhodnotí. Jistota. Malá, ale aspoň nějaká... Nebo ne?

Bohužel, milý státe a milá vládo, já tomu nevěřím. Proč? 

Za prvé: Jednoho dne zjistím, že ti, kteří mají "druhý pilíř", tj. svůj penzijní účet, budou mít jiný model výpočtu státního důchodu. Samozřejmě nižší. Prostě to nějaký chytrý ministr financí či jiný filuta tak spočítá a vláda schválí. Třeba na přechodnou dobu (prý..). Bude se to jmenovat "solidární penzijní vyrovnání" - tj. ti, co spořili, se uskromní, aby ti ostatní mohli taky dostat... 

Za druhé: Jednoho dne zjistím že už ze svého nemusím přispívat dvě procenta, ale procent pět, nebo deset... A běda, když nebudu chtít, nebo moci. Sankce, pokuty, zrušení účtu... Vidím vás, jak se dušujete "ne ne ne, vláda takto rozhodla a je to na věčné časy...". Ha, ha, ha...

Za třetí: Celý systém pracuje s penězi. To je ta věc, kterou tisknete po miliardách, vyrábíte je hubou na zasedáních v Bruselu, Praze či New Yorku. Takže jejich hodnota se samozřejmě bude snižovat. Protože hodnota peněz je přímo závislá na vašich rozhodnutích, nevěřím jim stejně jako nevěřím vám-politikům. (Víte, proč tak stoupá hodota zlata? Protože to je věc, kterou vy, politici, neumíte vyrobit, zkazit, vyměnit za něco méně hodnotného... Na něj prostě vaše špinavé triky neplatí... Zlato je zkrátka dobrá značka se skvělou reputací!)

Prostě vám nevěřím. A můžete si říkat a slibovat co chcete, dušovat se a tvářit se uraženě. Stačí se podívat na "spolehlivost" a "trvanlivost" vládních rozhodnutí a zákonů za posledních ca 15 let. A vy tvrdíte, že "už jste jiní, lepší...". Ne, ne a ne.

Nerozumím sice ani za mák investicím, akciím, komoditám. Ale rozumím hodnotě reputace, historii značky. A tak jedno vím jistě: váš "druhý pilíř" je rizikovější než toxické deriváty amerických hypotečních ústavů...

Já sázím na dvě jistoty: vlastní děti a schopnost pracovat (a tím vydělávat peníze) až do posledního dne svého života. Samozřejmě si vedle toho postavím i "krizový plán" - tj. investiční důchodové portfolio. Státní důchod, pokud vůbec nějaký bude, tak budu považovat za příjemný neočekávaný bonus, který mohu celý použít třeba na... rohlík ke snídani.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan NovákJan | čtvrtek 10.1.2013 21:18 | karma článku: 19,87 | přečteno: 843x