Předvolební kampaň ve stínu Bandery a pravého sektoru

Při procházce předvolební Prahou jsem narazil na kuriózní plakát kandidáta za TOP 09 do senátu Martina Bursíka, který je vyveden nápadnými černo-červenými barvami s nápisem “Stop Rusku”. 

Že se “politický turista” Bursík chce pod rusofobními hesly nacpat do senátu není nic nového. Ostatně celá TOP 09 se opírá o rusofobii jako jeden ze svých základních pilířů. Zarazila mne ale nápadná podobnost plakátu se symboly ukrajinského fašiszmu, kterým je černo-červená barva, počínaje pronacistickými banderovskými hnutími UPA, UNA-UNSO, až po současný “Pravý sektor”.

Připadal jsem si, jestli jsem se náhodou neocitnul na předvolební kampani na Ukrajině a ne v Česku.

Je to podobnost čistě náhodná, nebo je to záměr ? Ať tak či onak, politici TOP 09 a jistá sorta politiků, “umělců a intelektuálů” (záměrně v uvozovkách) okolo nich spřízněná se nijak netají sympatiemi k majdanu a radikálnímu antiruskému kurzu Kyjeva, a jsou ochotni přehlédnout, ba přímo podpořit fašistické a nacistické tendence na současné Ukrajině a pokrytecky je vydávat za prodemokratickou selanku s prapory EU.

Proč ale takové sympatie Bursíka, TOP 09 a spol., k majdanu a Kyjevu. Spojuje je pouze rusofobie, či ještě něco jiného ?

Ono je v tom totiž něco víc:

Lize politiků okolo TOP 09, v četně jejich podporovatelů z “kulturní fronty” totiž imponují praktiky jejich spřátelených druhů na Ukrajině, kteří mohou de fakto beztrestně a bez omezení terorizovat a zastrašovat nepohodlné politiky a osoby, mají k dispozici úderné polovojenské jednotky, ovládají veškerá media a mají k dispozici zfanatizované a tvárné obyvatelstvo, které se nechá poslušně vést jak berani na porážku.

Tohle je totiž situace o které sní TOP 09, Bursík, Štětina, Hudeček  a jim podobní. Rádi by v rukách měli takovou moc, jakou nyní vidí u svých politických vzorů na Ukrajině. Zde totiž mají nevděčné obyvatelstvo, které se vysmívá jejich propagandě a jen hrstku skalních příznivců, což se krásně projevuje například v jimi organizovaném “Pražském majdanu”, který pravidelně navštěvuje pouze několik desítek ukrajinců se sympatiemi k “Pravému sektoru” a pár rusofobií zfanatizovaných čechů.

Nakonec o situaci na Ukrajině, o nepokrytém teroru proti nepohodlým lidem a politikům na pozadí fašizující propagandy by mohli vyprávět například Natalie Vitrenko, Jelena Bondarenko nebo Petro Simoněnko a jiní politici a lidé, kteří se vzepřeli fašizujícím praktikám těch kteří nyní vládnou na Ukrajině.

Vraťme se ale k nám. Pod hesly o “ruském nebezpečí” sympatiemi k majdanu a nutnosti podporovat “proevropskou a prodemokratickou” Ukrajinu se skrývá pouze přání získat pro určitou sortu politiku (TOP 09, apod) nadstandartní privilegia, tak aby mohli pod demokratickými a prozápadními hesly provádět (pokud to bude z jejich pohledu nutné), třebo i to co nyní provádějí jejich vzory na Ukrajině pod těmi samými hesly o “demokracii a svobodě”.

Ostatně jak si tato sorta politiků okolo TOP 09 a na ně přilepená “kulturní fronta” představuje demokracii vidíme i v jejich pokusech o dehonestaci kroků legitimně zvoleného prezidenta a premiéra - kteří se postavili proti sankcím na Rusko - a otevřeným nátlakem a vydíráním ve stylu: půjdeme vám po krku tak dlouho, dokud to nepůjde podle nás, k čemuž  neváhají využít i pokusy pomocí “pražského majdanu” a sympatizantů “pravého sektoru” otočit situaci ve svůj prospěch.

A ještě na závěr zajímavé odkazy:

http://czech.ruvr.ru/news/2014_09_27/Na-Ukrajine-rozhaneji-Pochody-miru-6066/

http://www.nwoo.org/2014/10/07/10-priznaku-nacismu-na-ukrajine/

 

 

Pozn. k foto: Předvolební plakát Bursíka, znak "pravého sektoru", znak pronacistické UNA UNSO a UPA, Oleg Zajnulin - fanatický banderovec a příznivec "pravého sektoru", přítel K. Schwarzenberka, pravidelně navštěvující "Pražský majdan", a občas agresivně napadající své odpůrce.

 

 

 

Autor: Jan Miklas | čtvrtek 9.10.2014 11:25 | karma článku: 34,15 | přečteno: 1713x