Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předvolební kampaň ve stínu Bandery a pravého sektoru

Při procházce předvolební Prahou jsem narazil na kuriózní plakát kandidáta za TOP 09 do senátu Martina Bursíka, který je vyveden nápadnými černo-červenými barvami s nápisem “Stop Rusku”. 

Že se “politický turista” Bursík chce pod rusofobními hesly nacpat do senátu není nic nového. Ostatně celá TOP 09 se opírá o rusofobii jako jeden ze svých základních pilířů. Zarazila mne ale nápadná podobnost plakátu se symboly ukrajinského fašiszmu, kterým je černo-červená barva, počínaje pronacistickými banderovskými hnutími UPA, UNA-UNSO, až po současný “Pravý sektor”.

Připadal jsem si, jestli jsem se náhodou neocitnul na předvolební kampani na Ukrajině a ne v Česku.

Je to podobnost čistě náhodná, nebo je to záměr ? Ať tak či onak, politici TOP 09 a jistá sorta politiků, “umělců a intelektuálů” (záměrně v uvozovkách) okolo nich spřízněná se nijak netají sympatiemi k majdanu a radikálnímu antiruskému kurzu Kyjeva, a jsou ochotni přehlédnout, ba přímo podpořit fašistické a nacistické tendence na současné Ukrajině a pokrytecky je vydávat za prodemokratickou selanku s prapory EU.

Proč ale takové sympatie Bursíka, TOP 09 a spol., k majdanu a Kyjevu. Spojuje je pouze rusofobie, či ještě něco jiného ?

Ono je v tom totiž něco víc:

Lize politiků okolo TOP 09, v četně jejich podporovatelů z “kulturní fronty” totiž imponují praktiky jejich spřátelených druhů na Ukrajině, kteří mohou de fakto beztrestně a bez omezení terorizovat a zastrašovat nepohodlné politiky a osoby, mají k dispozici úderné polovojenské jednotky, ovládají veškerá media a mají k dispozici zfanatizované a tvárné obyvatelstvo, které se nechá poslušně vést jak berani na porážku.

Tohle je totiž situace o které sní TOP 09, Bursík, Štětina, Hudeček  a jim podobní. Rádi by v rukách měli takovou moc, jakou nyní vidí u svých politických vzorů na Ukrajině. Zde totiž mají nevděčné obyvatelstvo, které se vysmívá jejich propagandě a jen hrstku skalních příznivců, což se krásně projevuje například v jimi organizovaném “Pražském majdanu”, který pravidelně navštěvuje pouze několik desítek ukrajinců se sympatiemi k “Pravému sektoru” a pár rusofobií zfanatizovaných čechů.

Nakonec o situaci na Ukrajině, o nepokrytém teroru proti nepohodlým lidem a politikům na pozadí fašizující propagandy by mohli vyprávět například Natalie Vitrenko, Jelena Bondarenko nebo Petro Simoněnko a jiní politici a lidé, kteří se vzepřeli fašizujícím praktikám těch kteří nyní vládnou na Ukrajině.

Vraťme se ale k nám. Pod hesly o “ruském nebezpečí” sympatiemi k majdanu a nutnosti podporovat “proevropskou a prodemokratickou” Ukrajinu se skrývá pouze přání získat pro určitou sortu politiku (TOP 09, apod) nadstandartní privilegia, tak aby mohli pod demokratickými a prozápadními hesly provádět (pokud to bude z jejich pohledu nutné), třebo i to co nyní provádějí jejich vzory na Ukrajině pod těmi samými hesly o “demokracii a svobodě”.

Ostatně jak si tato sorta politiků okolo TOP 09 a na ně přilepená “kulturní fronta” představuje demokracii vidíme i v jejich pokusech o dehonestaci kroků legitimně zvoleného prezidenta a premiéra - kteří se postavili proti sankcím na Rusko - a otevřeným nátlakem a vydíráním ve stylu: půjdeme vám po krku tak dlouho, dokud to nepůjde podle nás, k čemuž  neváhají využít i pokusy pomocí “pražského majdanu” a sympatizantů “pravého sektoru” otočit situaci ve svůj prospěch.

A ještě na závěr zajímavé odkazy:

http://czech.ruvr.ru/news/2014_09_27/Na-Ukrajine-rozhaneji-Pochody-miru-6066/

http://www.nwoo.org/2014/10/07/10-priznaku-nacismu-na-ukrajine/

 

 

Pozn. k foto: Předvolební plakát Bursíka, znak "pravého sektoru", znak pronacistické UNA UNSO a UPA, Oleg Zajnulin - fanatický banderovec a příznivec "pravého sektoru", přítel K. Schwarzenberka, pravidelně navštěvující "Pražský majdan", a občas agresivně napadající své odpůrce.

 

 

 

Autor: Jan Miklas | čtvrtek 9.10.2014 11:25 | karma článku: 34,15 | přečteno: 1713x
  • Další články autora

Jan Miklas

Setkání s „Nočními vlky“ v Praze

Šel jsem přivítat motorkářskou skupinu „Noční vlci“ kteří 5. Května přijeli do Prahy aby se zde 6. Května poklonily památce Krasnoarmějců na Olšanských hřbitovech

7.5.2015 v 16:00 | Karma: 36,93 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Politika

Jan Miklas

Vítání konvoje – aneb „vrtěti psem“

V souvislosti s příjezdem amerických „dragounů“ do Česka média spustili porci frenetické propagandy, za kterou by se ani Goebbels nemusel stydět. Kdyby tam nebyla hořká pachut tradičního českého patolízalství politických, kulturních i mediálních elit, bylo by to až legrační. Médiím se z prosté zvědavosti lidí, kteří se přišli podívat na vojenskou techniku a pro které vítání konvoje byla především atrakce, podařilo udělat monstrózní propagandistickou akci jak „Češi ukázali svoje postoje podporující NATO a USA“, což ale ve skutečnosti 80-90% lidí kteří se přišli podívat na konvoj je naprosto jedno, protože za jakékoli jiné politické konstelace bude pro tyto lidi ukázka jakékoli jiné vojenské techniky a doprovodných akcí zajímavá. Nicméně do tendenční jasně jednostranné propagandy našich médií, tito lidé zapadli skvěle. Připomíná to tak film „vrtěti psem“ aneb jak vytvořit virtuální realitu. Ale vezměme to popořadě:

31.3.2015 v 22:15 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Politika

Jan Miklas

Je islám hrozba, nebo si západ sám vytvořil nepřítele ?

V současné době zesílila různá protiislámská hnutí, a iniciativy jak u nás tak v západní Evropě. Tyto iniciativy se nás snaží přesvědčit o ilsámské hrozbě a neslučitelnosti islámu s “našimi hodnotami” . Často tyto iniciativy slouží pro různá populistická a radikálně-pravicová hnutí, které mají své vlastní utilitární motivace jak se svézt na antiislámské vlně. S druhé strany zde máme fanatické multikulturalisty, kteří nás přesvědčují o opaku a snaží se prosadit ještě silnější imigraci z muslimských zemí do Evropy, a poukazují na to, že problém je pouze v xenofobii domácí evropské populace. Oboje dvoje skupiny stojící na opačných pozicích však nejsou schopni vidět a pochopit podstatu problému. Proč například v “multikulturní Evropě” soužití s islámem nefunguje, a například v zemích jako je Rusko, Kazachstán nebo Libanon a donedávna i Lýbie či Sýrie zde soužití s islámem – ať už je zde menšinový či většinový prvek – funguje, aniž by tyto země prosazovali západní teorii multikulturalismu ? Cílem této úvahy bude pobrobněji se podívat na tyto problémy.

1.2.2015 v 16:57 | Karma: 19,49 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Jan Miklas

Bojují proti Rusku, ale Ruští fašisté jim nesmrdí

O kom je řeč ? O příznivcích „Pražského majdanu“, kteří již od konce Srpna okupují Staroměstské náměstí a každého kdo je kritizuje označují za „kolaboranta“ a „Putinova pohůnka“. Příznivci „Pražského majdanu“ vsadili na mírumilovný image, s dramatickým poukazováním na vlastní „čisté a demokratické“ úmysly a naopak s poukazováním na „nízkost“ a „podlost“ svých odpůrců. Na svých stránkách „Prague maidan blog“ se s oblibou fotí s roztomilými blonďatými dětmi, vyrábějí srdíčka v barvách Ukrajiny, apod., a stále dokola opakují fráze o tom, že jejich spojení (potažmo spojení majdanu a ukrajinských politických elit) s radikální pravicí je pouze „ruská propaganda“.

29.10.2014 v 20:30 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1966x | Diskuse| Politika

Jan Miklas

Rusko nakonec zvítězí !

Západ – USA, EU a NATO vyhlásilo Rusku válku. Nejedná se sice o oficiálně vyhlášený válečný stav, ale reálný stav věci napovídá minimálně tomu, že západ spustil proti Rusku mimořádně agresivní globální kampaň na poli médií, propagandy, ekonomiky i vojenské síly. V západních médiích probíhá štvavá kampaň proti Rusku, USA i EU se snaží Rusko oslabit a izolovat sankcemi, snaží se pomocí posílení vojenské přítomnosti NATO v Evropě „obklíčit“ Rusko se západu a provádějí agresivní demonstraci síly pomocí vojenských cvičení NATO v Černém moři.

7.7.2014 v 11:40 | Karma: 39,48 | Přečteno: 9048x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Politolog se sympatiemi k Rusku. Zajímám se o globální politiku, geopolitiku, Rusko a postsovětský prostor, ale taky o celkové dění i aktuální témata.

Seznam rubrik