Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční trhy v Nesevlkách

Jakkoliv úspěšné jsou Nesevlky v prakticky všech oblastech lidského působení, v oblasti turistického ruchu je naše obec stále nedotčená. Prvního a zároveň posledního turistu v našem katastru zpozoroval před pěti lety hajný Pitule dalekohledem, když na posedu číhal na kance.

Vedení obce, konkrétně starosta Nývlt, se rozhodlo proti této nelichotivé situaci zakročit. K útoku na pozornost a peněženky české turistické veřejnosti si vybral adventní čas a pořádání prvních tradičních nesevlckých vánočních trhů. Pro tuto příležitost si dokonce na kraji domluvil jednorázovou dotaci, mediální podporu a bylo mu přislíbeno, že zahájení trhů se zúčastní i parlamentní delegace složená z poslanců a senátorů regionu.

Následovala schůze organizačního výboru vánočních trhů a široké veřejnosti v sále hostince U Šeborů. Myšlenka tradičních vánočních trhů nám přišla jako ne úplně šťastná, vzhledem k tomu, že jediná vánoční tradice, kterou v Nesevlkách máme je tzv. tekutý stromeček. Tato historická tradice spočívá v tom, že na Štědrý den v poledne se s Lopuchem, Pulpitem a Čurdou sejdeme na návsi a vypijeme láhev borovičky. Prázdná láhev je následně ozdobena chvojím a zapálenou svíčkou a vystavena na parapetu hostince. Schůze probíhala zhruba tak hladce a plynule, jako když prase běží na chůdách. Námitka stíhala námitku, po hodině padla i první facka. Navzdory tomu všemu se podařilo dát dohromady rámec trhů včetně většiny atrakcí. Hlavní tíhu kulturních tradic měl nést pěvecký sbor mladších žáků naší základní školy.

V den zahájení trhů byl starosta Nývlt tak napjatý, že kdybyste na něj uvázali provázek, mohli byste mu říkat luk a střílet z něj šípy. Oficiální zahájení bylo naplánováno na pátou hodinu, parlamentní delegace i televizní štáb měly přijet už o půl. Už od čtyř však starosta zběsile pobíhal mezi stánky na návsi, rozhazoval rukama a mezi jednotlivými záchvaty katatonie vykřikoval mantru: „Kde jsou, kde jen, kurva, jsou?“ A nebylo divu. Mediální a ostatní podpora z kraje se projevila a na návsi bylo podle pamětníků dokonce víc lidí, než když u nás v osmašedesátém tábořil prapor sovětských výsadkářů.

Starosta byl tak nervózní, že se zařekl, že do příjezdu delegace se nedotkne alkoholu, a proto se také odmítl zúčastnit naší soutěže v lezení na borovičku. Tato spočívala v tom, že návštěvník zaplatí sto korun startovné a obdrží dvoudecku borovičky a v případě, že ji vyexuje dříve než Pulpit, obdrží jako výhru rovnou tisícikorunu. Nemohli jsme prohrát, Pulpit a jeho geny drsných slovenských horalů v kombinaci s játry kapacity čističky odpadních vod nás naplňovaly sladkou jistotou.

Televizní štáb dorazil načas, ne tak parlamentní delegace. O půl sedmé to starosta už nevydržel a dal pokyn k zahájení trhů. Dětský sbor spustil „Ježíšku, panáčku“ bohužel však jen z poloviny, druhá půlka dětí zároveň začala notovat „Narodil se Kristus pán.“ Stalo se tak z toho důvodu, že tělocvikář Jouza, který zaskakoval za náhle ochořelou učitelku hudební výchovy Pýchovou, si nedal stejné předsevzetí jako starosta a už v pět hodin měl za sebou třetí neúspěšný pokus o zdolání naší borovičky a správné rozdání partů, stejně jako chůze vzpřímená, bylo nad jeho síly. Starosta si vyrval další chomáč vlasů a jeden z členů pobaveného televizního štábu ke kolegovi poznamenal: „Dobrej remix, co?“

Zároveň s hudebním vystoupením oficiálně otevřely i stánky s tradičními řemesly. Velké nadšení způsobilo žonglérské vystoupení včelaře Látra, nadšení však ustoupilo, když se ukázalo, že se Látro jen snažil posbírat kelímky od medoviny, ale jeho tradiční dřeváky v kombinaci s tradičním náledím mu to značně komplikovaly. Velké pozdvižení taktéž způsobil stánek důchodkyně Ježové, která se rozhodla reprezentovat řemeslo nejtradičnější a zavzpomínala na doby, kdy po večerech dělala společnost důstojníkům z 22. tankové divize Waffen SS, která tehdy sídlila v Chlumci. Je pravdou, že dáma v letech oblečená jen do krajkoví ze čtyřicátých let  sice přilákala spoustu zvědavců, ale platícího zákazníka neměla ani jednoho. U koho se však dveře netrhly, byl stánek s domácími BIO bramboráky staré vdovy Holcové. Kromě oleje pocházely všechny ingredience z její zahrádky, či od jejích slepic a z umaštěných úsměvů jejích zákazníků odkapávala spokojenost. Starosta neodolal a na zklidnění nervů si také jednu placku dopřál. Bohužel se o dost později ukázalo, že bramboráky BIO nebyly. Marihuana, kterou si u Holcové na zahrádce pěstoval její vnuk, a kterou téměř nevidomá Holcová zaměnila za majoránku, byla totiž uměle dohnojovaná. A zatraceně silná.

O půl osmé dorazila parlamentní delegace a zastihla návštěvnictvo trhů v značně rozvrácené náladě. Ti, kteří si dali bramborák, okupovali stánky se sladkostmi, nebo se za neustálého pohihňávání bavili pohledem na barevné žárovičky na vánočním stromku. Neúspěšní lezci na borovičku se povalovali po okolí a zvraceli. Starosta, který měl delegaci vítat, právě seděl na lavečce a máčel si perníčky v kremžské hořčici a všem okolo nabízel. Pánům poslancům a senátorům to ale vůbec nepřišlo zvláštní, nejspíše proto, že byli toho dne zahajovat už dvoje trhy a k nám dorazili značně ovínění. Kdo však byl dostatečně střízliv, aby zaznamenal, v jaké fiasko se naše trhy zvrhly, byl hejtman a televizní štáb. Hejtman projevil překvapivou blahosklonnost a štědrost, když nám na náš dotaz, zda můžeme s podporou a dotacemi počítat i napřesrok, odpověděl: „To určitě!“ Televize tak vstřícná nebyla. Je sice pravda, že jsme dosáhli zviditelnění obce v rámce celé republiky a že původně dvouminutová reportáž se změnila na půlhodinový dokument, bohužel, v úplně jiném kontextu a jiné rubrice, než jsme si představovali.

Největší katastrofa letošních vánočních trhů však byla ta, že náš stánek se soutěží v pití borovičky objevili účastníci parlamentní delegace a zúčastnili se soutěžení s grácií a ohleduplností Vizigótů plenících Řím. Jejich hrdla, trénovaná dlouhými dny strávenými v parlamentním bufetu, nás připravila o rovné čtyři tisíce korun. Tato ztráta, spolu s osmi hospitalizovanými pro intoxikaci návykovými látkami, jednou prochlazenou osmdesátiletou kurtizánou a včelařem s vyvrknutým kotníkem tak byly smutnou statistikou letošních vánočních trhů v Nesevlkách. Snad se za rok zadaří lépe.

 

Šťastné a veselé všem!

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Matuška | sobota 17.12.2011 14:54 | karma článku: 10,55 | přečteno: 664x
  • Další články autora

Jan Matuška

Březen 2018 na facebookovém profilu Jiřího Ovčáčka – letmá analýza

Mám oficiální stránku tiskového mluvčího prezidenta ČR(ne, opravdu ne ten fake profil) ve sledovaných a občas mě docela překvapí, co vše je tímto kanálem komunikováno.Proč jsem překvapen?

3.4.2018 v 17:21 | Karma: 23,24 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Proč jsem to hodil Milošovi

Tak já sem hlavně volit nechtěl. V prvním kole jsem nebyl. Mně politika nezajímá, jsou to všici zloději a tuneláři ty politici: Sobotka, Kalousek, Moravec, Topolánek, Horáček, Klaus, Ruml, aj Bohdalka, všici.

9.2.2018 v 10:25 | Karma: 26,59 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Miloš Zeman recenzuje knihy - Díl první: Ústava České republiky

Moji milí občané, tedy vy, co jste mne volili. Už několikrát a opakovaně jsem byl svědkem toho, jak novinářská žumpa a Sörösem placená lumpenkavárna nařkli mé voliče z primitivnosti a nevzdělanosti.

25.7.2017 v 17:37 | Karma: 15,81 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Můj proslov - 17.5. akce Je to na nás, Brno! Proč? Proto!

Sešlo se nás sice míň než minulý týden, ale stálo to za to, a narozdíl od Babišových lajků na FB, nikdo z přítomných nebyl fake. Níže moje řeč a děkuju moc všem, kteří přišli!!

17.5.2017 v 19:40 | Karma: 16,18 | Přečteno: 936x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Můj proslov z brněnské akce proti Babišovi a Zemanovi

Kam jinam, než na Babišův web dát můj proslov z akce proti němu? Akce se vydařila, je fajn vědět, že se lidi nebojí dát najevo svoji nespokojenost se stavem věcí. Samozřejmě, že nás navedl Kalousek a platil to Soros, koblihu?

10.5.2017 v 20:12 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2180x
Politicky nekorektní a nekonkrétní. Přes den průměrný řadový občan, po nocích bojuju převlečený za artyčok se zločinem.