Je zrušení konzulátu v Montrealu skutečně diplomatickým krokem?

Včera jsme se na idnesu mohli dočíst, že ČR konečně vrací úder v kauze zavedení kanadských víz pro občany Česka. Tímto diplomatickým políčkem má být zrušení generálního konzulátu v Montrealu. "Diplomatické zdroje" idnes citované v článku se dušovaly, že se jedná o akci, která má pomoci dotlačit Kanadu ke zrušení vízové povinnosti pro české občany.

Jaksi mimochodem se však dočítáme, že zavření tohoto konzulátu pomůže Ministerstvu zahraničních věcí k naplnění kvóty předepsaných úspor. Ale, ale! Otázka je tedy jasná - jedná se zde o hrdý vzdor ČR vůči nově zavedené vízové povinnosti, nebo je to jen znouzectnost a konzulát by byl zavřen i kdyby žádná vízová povinnost nebyla?

Hodně napoví to, co v článku uvedeno nebylo a to, že po zavření generálního konzulátu v Montrealu nám v Kanadě zůstanou ještě: honorární kozulát Winnipeg, honorární generální konzulát Calgary, generální konzulát Toronto a samozřejmě velvyslanectví v Ottawě.

Další trhlinka v teorii o politických důvodech zrušení konzulátu se objeví poté, co se dozvídáme, že zároveň se zastoupením v Montrealu mají být zrušena i velvyslanectví v angolské Luandě a v zimbabwském Harare. Tyto jsou narozdíl od Montrealu jedinými zastupitelskými úřady ČR v těchto zemích. Že by taky vysoká diplomatická hra? Jakými politickými akty asi vyprovokovaly tyto africké země Česko k tomu, aby zrušilo svá velvyslanectví? Vyhlášení války? Únos našich humanitárních pracovníků? Nebo také dál nezvládají příliv českých imigrantů? Mně to teda spíš připadá jako "prachsprosté" snižování provozních nákladů MZV.

O tom, jak katastrofální dopad má náš brutální diplomatický krok na psychiku samotných Kanaďanů, nejlépe vypovídají dnešní titulky v kanadských médiích:

CBC: Náklaďák plný hraček pro děti v nouzi byl ukraden

CANADA GLOBE: Nejnovější studie prokázala, že vitamíny C a E nepomáhají při prevenci rakoviny

CANADA STANDARD: Neprávem odsouzený muž byl zabit 4 týdny po opuštění vězení

MONTREAL GAZETTE: Kouč Canadiens míchá sestavou

Jestli bude ČR ve snaze přimět Kanadu ke zrušení víz i nadále takto radikální, mám obavu, že víza na cestu do Kanady budou potřebovat ještě vnoučata našch vnoučat.

 

Autor: Jan Matuška | úterý 6.10.2009 13:55 | karma článku: 12,67 | přečteno: 1035x