Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se stát hajzlem – life-kouč: 5. Komunikace

Jen těžko byste našli věc tak přeceňovanou, jako je komunikace. Koučové, tutoři, školitelé, mentoři, angažovaní manažeři a ostatní prodavači teplé vody se nás snaží přesvědčit, že správně komunikované hovno voní jako růže.

Je váš nadřízený debil? Ale kdeže, jen musíte zapracovat na vzájemné komunikaci. Donáší na vás kolegové? Kdepak, jen zkrátili komunikační řetězec. Komunikací se zaklíná kdekdo a nejjasněji to jde pozorovat na školeních o komunikaci, kde se pravděpodobně dozvíte, že alpské vrásnění by bez správné komunikace ani neproběhlo a že Bůh by stvořil svět za tři dny, kdyby komunikoval prostřednictvím powerpointové prezentace.  Jakkoliv jsou tyto názory a myšlenky opovrženíhodné a pod úrovní každého hajzla, nemůžeme, bohužel, komunikaci opomíjet, ani ji zavrhnout. Je totiž jediným nástrojem, jak dát světu najevo vaše vlastní hajzlovství.

Komunikace je tedy přeceňovaná, ale taky důležitá. Ovšem jen za splnění dvou předpokladů: a) že komunikaci provozujete vy a/nebo b) že se týká vás. Pokud není ani jeden z předpokladů splněn, nejedná se o komunikaci, ale jen o plýtvání vzduchem a časem.

Lidé mají tendenci komunikovat mezi sebou o zcela bezvýznamných tématech a informacích, do této skupiny patří vše, co se netýká přímo vás a vašich úspěchů či kladných vlastností. Povinností a osobním závazkem každého správného hajzla, je lidi napravovat a ukázat jim správnou cestu k té správné komunikaci. Nebojte se proto vpadnout do jakéhokoliv rozhovoru se svým patnáctiminutovým příspěvkem o tom, co jste měli dnes k snídani, jak se vám podařilo napoprvé zapojit uesbéčko do portu, nebo o vašem oblíbeném způsobu přípravy brambor – beztak se předtím bavili o něčem zcela nedůležitém a nezajímavém, jako je politika, děti, nebo počasí.  Kdykoliv takto napravujete komunikaci, tvařte se, jakoby předtím bylo ticho, nebo odzbrojte tyto pomýlené ubožáky zahájením ve stylu „když už na to přišla řeč...“ a pokračujte o sobě.

Dalším důležitým podtématem komunikace je naslouchání. Ano, velmi, velmi důležité – vyhýbejte se mu, jak jen to jde! Není snad na světě zbytečnější věci, než naslouchání ostatním lidem, kteří se místo o vás baví o svých malicherných problémcích, touhách a radostech. Je tolik zábavnějších a důležitějších věcí, které můžete dělat místo naslouchání – hrát si na smartphonu, prohlížet si facebook, přemýšlet o tom, jak jste skvělí a lepší než ostatní. Nemějte obavy a těmto věcem se věnujte nepokrytě a probíhající rozhovor okatě ignorujte, ostatně oni si začali, když se rozhodli nebavit se o vás. Jsou, bohužel, i situace, kdy aspoň musíte vypadat, že nasloucháte – např. rande se slečnou, u které byste mohli skórovat. V těchto případech se musíte vyhnout okaté ignoraci a nasadit „úsporný mód.“ To znamená, že se v duchu věnujete přemýšlení o sobě a svých úspěších a kladech, ale zároveň průběžně a nahodile přikyvujete a prokládáte to občasným „mhm“, „určitě“, „taky si myslím“ a podobně. V obou případech ale po době ne delší než pět minut musíte opět převzít komunikační otěže a začít mluvit o sobě.

Jsem si plně vědom toho, že to, co jsem výše napsal, může pro začínajícího hajzla znít náročně, možná až nemožně. Ale nebojte se, žádný učený z nebe nespadl a bez cvičení není hajzla, takže vás v tom nenechám. Netroufáte-li si na uplatnění těchto postupů hned zostra na pracovišti, ve škole a vůbec na lidech, co vás znají, zkuste si to na tréninkových cílech. Ideální jsou na to podomní prodavači, jehovisti, pracovníci telemarketingu a ostatní podobné nižší formy života.  Díky tomu, že nedobře se vyvíjející komunikaci můžete okamžitě ukončit zabouchnutím dveří, nebo položením telefonu, jsou tito lidé ideální pro vaše cvičení hajzlovských komunikačních dovedností. Jakmile dokážete úspěšně stočit rozhovor od bible a Ježíše či finančního produktu na vaši oblíbenou barvu ponožek a v této linii komunikaci i udržovat, máte vyhráno a nemusíte se bát komunikace v reálu.

Takže s chutí do toho, milí hajzlové!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Matuška | středa 18.11.2015 10:18 | karma článku: 14,74 | přečteno: 700x
  • Další články autora

Jan Matuška

Březen 2018 na facebookovém profilu Jiřího Ovčáčka – letmá analýza

Mám oficiální stránku tiskového mluvčího prezidenta ČR(ne, opravdu ne ten fake profil) ve sledovaných a občas mě docela překvapí, co vše je tímto kanálem komunikováno.Proč jsem překvapen?

3.4.2018 v 17:21 | Karma: 23,24 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Proč jsem to hodil Milošovi

Tak já sem hlavně volit nechtěl. V prvním kole jsem nebyl. Mně politika nezajímá, jsou to všici zloději a tuneláři ty politici: Sobotka, Kalousek, Moravec, Topolánek, Horáček, Klaus, Ruml, aj Bohdalka, všici.

9.2.2018 v 10:25 | Karma: 26,59 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Miloš Zeman recenzuje knihy - Díl první: Ústava České republiky

Moji milí občané, tedy vy, co jste mne volili. Už několikrát a opakovaně jsem byl svědkem toho, jak novinářská žumpa a Sörösem placená lumpenkavárna nařkli mé voliče z primitivnosti a nevzdělanosti.

25.7.2017 v 17:37 | Karma: 15,81 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Můj proslov - 17.5. akce Je to na nás, Brno! Proč? Proto!

Sešlo se nás sice míň než minulý týden, ale stálo to za to, a narozdíl od Babišových lajků na FB, nikdo z přítomných nebyl fake. Níže moje řeč a děkuju moc všem, kteří přišli!!

17.5.2017 v 19:40 | Karma: 16,18 | Přečteno: 936x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Můj proslov z brněnské akce proti Babišovi a Zemanovi

Kam jinam, než na Babišův web dát můj proslov z akce proti němu? Akce se vydařila, je fajn vědět, že se lidi nebojí dát najevo svoji nespokojenost se stavem věcí. Samozřejmě, že nás navedl Kalousek a platil to Soros, koblihu?

10.5.2017 v 20:12 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2180x
Politicky nekorektní a nekonkrétní. Přes den průměrný řadový občan, po nocích bojuju převlečený za artyčok se zločinem.