Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se nám rozpadala koalice

Zlí jazykové sice naší obci říkají "údolí dutých hlav" a "prdel světa", ale to jsou jen sprosté pomluvy, protože Nesevlky leží na kopci a to, že máme v obecním znaku kravský zadek je založeno na pradávné pověsti.Ačkoliv mají Nesevlky jen patnáct set obyvatel a pět let měly na mapě v názvu "r" navíc, žije naše obec čilým politickým a kulturním životem.Každé čtyři roky, když se blíží termín komunálních voleb, tepe to v Nesevlkách tak, že by nám i v Praze záviděli. Volby jsou u našich občanů velice populární, volební účast nezřídka překračuje osmdesát procent a volební klání samo je dokonce oblíbenější než výroční prodejní výstava hnoje a festival slepic dohromady.

Letos bylo před volbami obzvláště dusno, protože obec čelila těžkým ekonomickým problémům. Dalo se tedy předpokládat, že vyhraje Obecní demokratická strana, která hlásala umírněnost v obecních výdajích, rozpočtovou bázeň a ctění tradičních hodnot. Neúspěch naopak mnozí předpovídali socialistům, kterým většina obyvatel nemohla odpustit jejich velkolepé investice z dob ekonomické konjunktury, které uvrhly obec do těžkých dluhů. Je sice pravda, že za starostování socialisty Pulkrábka vybudovaly Nesevlky krásnou moderní železniční stanici dle regulí EU, ale železniční trať bohužel končí o dvacet kilometrů před Nesevlky v Přítlukách a o prodloužení do Nesevlk se neuvažuje. Stejným fiaskem dopadl i projekt solární elektrárny v obecním lese. Financováním těchto projektů se Nesevlky tak zadlužily, že jsme museli bance dát do zástavy obě obecní krávy, hydrant a na dva roky se přejmenovat na "KB Nesevlky".

Volby proběhly docela v klidu a bez závažnějších incidentů. Do zastupitelstva se nedostali lidovci, tradiční strana v našemu výkonném orgánu. Hlavní příčinou jejich neúspěchu bylo, že farář a zároveň předseda místní lidovecké organizace se v sobotu před volbami opil jak carský důstojník a v něděli při mši se třikrát vyzvracel do křtitelnice a Ježíše na krucifixu oslovoval "Maruško." Prachbídné výsledky sklidila i Strana Zelených místních vojenských vysloužilců pplk. Mosteckého a kpt. Vávry. Jejich vize obnovení povinné vojenské služby a přeměnění návsi na střelnici voliče prostě neoslovily. Moc hlasů nezískala ani Pirátská strana, za kterou kandidoval jenom místní intelektuál a specialista na IT(Inseminaci Turu) Lopuch. Ten však za tuto stranu stejně kandidoval jen ze zištných důvodů, protože se nám u piva v hostinci U Šeborů svěřil, že by se chtěl hrozně projet na plachetnici.

Jednou ze dvou nových stran v zastupitelstvu kromě MOP 010(Myslivost, Obilí, Práce) byla strana Venkov Výkonný(VV), která se profilovala hlavně bojem proti korupci a dinosaurům.Ani korupce ani dinosauři se u obyvatel Nesevlk netěšili bůhvíjaké oblibě a dalo se proto už před volbami čekat, že tato strana uspěje. Vidina možného návratu dinosaurů u mnohých občanů dokonce vyvolávala panickou hrůzu,protože stará Kropáčková(členka VV) po obci šířila, že takový dinosaur je velký jak tři krávy na sobě a zuby má jaklopaty. Předsedou VV byl Jarek Jahn - nesevlcká mediální hvězda, s kterým natáčel sám Přemek Podlaha příspěvek do Receptáře u něj na zahradě. Jahnovi se musí nechat, že jeho zahradní traktůrek vyrobený z použitých PET láhví byl opravdový úspěch. Ne tak dobře dopadla Jahnova doma vyrobená puška na krtky. Když pan Podlaha zjistil, že krtci neslouží pušce jako cíl, ale jako munice, natáčení ukončil a do vysílání se dostal jen petláhvový traktor. Venkov Výkonný však neřídil Jahn, ale místní zemědělský magnát, majitel prasečince Vojtěch Pártl, který byl lokální podnikatelskou hvězdou a byl znám svým agresivním přístupem k řízení svého podniku.Pártl stranu z velké části také financoval a bylo veřejným tajemstvím, že chce přes politiku získat přístup k obecním zakázkám pro svou firmu. Největší zálusk si dělal na dodávky vepřového do jídelny místní devítiletky.

Po volbách sestavili obecní demokraté, MOP 010 a VV koalici rozopčtové zodpovědnosti a získali tak pohodlnou většinu pro prosazování svých cílů. Vše tedy běželo tak, jak mělo. Koalice fungovala velmi dobře, protože o ní nebylo půl roku ani slechu a do chodu obce prakticky nezasahovala.Po této době ale začalo koaliční soužití tuze skřípat. Stránky Nesevlckého kurýra se plnily skandálními odhaleními hlavně co se týče zastupitele obecních demokratů Ivana Povondry z dob jeho působení v minulém zastupitelstvu. Místopředseda MOP 010 Rambousek se nechal slyšet, že za jeho působení se zakázky na údržbu obecní žumpy ztrojnásobily bez zvýšení nákladů a že je Ivan podrazák a zloděj a že s ním v koalici MOP 010 nebudou.

Nepříliš dobře se vyvíjela i situace uvnitř Venkova Výkonného. Předsedkyně dvoučlenného zastupitelského klubu VV Karolína Krejčí obvinila místopředsedu strany Pártla z úplatkářství a ten musel rezignovat na svůj zastupitelský post. Krejčí začala celou aféru s uplácením zběsile medializovat a jejích výroků byl plný Nesevlcký kurýr i obecní rozhlas, zkoušela dokonce volat i do Novy, ale tam se jí akorát zeptali, jestli se náhodou nezbláznila a položili to.Pártl tvrdil, že tu půlku prasete si ke Krejčí do mrazáku jen schoval, protože ten jeho byl plný, ale ona trvala na tom, že to byl úplatek za její loajalitu, ať už je to co chce.Situace se ještě vyostřila poté, co byla zvěřejněna nahrávka z tajné schůzky Krejčí a dalších členů VV v hostinci U Šeborů, kterou pořídil jeden z účastníků schůzky na kotoučový magneteofon.Krejčí na ní tvrdila že půl roku pracovala na odstranění Pártla z VV společně se zastupitelem za ODS Tlampačem a že to je celé součástí strategie.Poté co byla nahrávka zvěřejněna, Krejčí vydala prohlášení, že lhala, aby dokázala, jak ji strana špicluje. Zároveň se na veřejnost dostaly informace o jejím špatném vztahu k hygieně - ukázalo se, že má v ložnici štěnice. Krejčí byla ze strany vyloučena a jelikož naše obec nemá kanály, kterými by mohla chodit, musela se odstěhovat.

Tyto aféry měly na atmosféru v obci velice špatný vliv a i ti nejzapálenější političtí diskutéři v hostinci U Šeborů na politické dění buď rezignovali, nebo se naopak zradikalizovali. Lopuch, který vždy patřil k umírněným se ze zoufalství opil, že prakticky ani nemohl chodit, Pulpit s Máslem donesli do hospody vidle a začali je demonstrativně brousit, traktorista Brůna po dobu celého posledního zastupitelstva tůroval před obecním úřadem traktor a všichni ostatní svorně kleli jak špačci. Každopádně souhlasím s Lopuchem v tom, že to vypadá buď na "denefestraci" nebo "přešťastné rolby" - po osmém rumu se mu většinou malinko motá jazyk, ale pořád mu to pálí! 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Matuška | úterý 19.4.2011 18:11 | karma článku: 16,84 | přečteno: 1513x
  • Další články autora

Jan Matuška

Březen 2018 na facebookovém profilu Jiřího Ovčáčka – letmá analýza

Mám oficiální stránku tiskového mluvčího prezidenta ČR(ne, opravdu ne ten fake profil) ve sledovaných a občas mě docela překvapí, co vše je tímto kanálem komunikováno.Proč jsem překvapen?

3.4.2018 v 17:21 | Karma: 23,24 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Proč jsem to hodil Milošovi

Tak já sem hlavně volit nechtěl. V prvním kole jsem nebyl. Mně politika nezajímá, jsou to všici zloději a tuneláři ty politici: Sobotka, Kalousek, Moravec, Topolánek, Horáček, Klaus, Ruml, aj Bohdalka, všici.

9.2.2018 v 10:25 | Karma: 26,59 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Miloš Zeman recenzuje knihy - Díl první: Ústava České republiky

Moji milí občané, tedy vy, co jste mne volili. Už několikrát a opakovaně jsem byl svědkem toho, jak novinářská žumpa a Sörösem placená lumpenkavárna nařkli mé voliče z primitivnosti a nevzdělanosti.

25.7.2017 v 17:37 | Karma: 15,81 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Můj proslov - 17.5. akce Je to na nás, Brno! Proč? Proto!

Sešlo se nás sice míň než minulý týden, ale stálo to za to, a narozdíl od Babišových lajků na FB, nikdo z přítomných nebyl fake. Níže moje řeč a děkuju moc všem, kteří přišli!!

17.5.2017 v 19:40 | Karma: 16,18 | Přečteno: 936x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Můj proslov z brněnské akce proti Babišovi a Zemanovi

Kam jinam, než na Babišův web dát můj proslov z akce proti němu? Akce se vydařila, je fajn vědět, že se lidi nebojí dát najevo svoji nespokojenost se stavem věcí. Samozřejmě, že nás navedl Kalousek a platil to Soros, koblihu?

10.5.2017 v 20:12 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2180x
Politicky nekorektní a nekonkrétní. Přes den průměrný řadový občan, po nocích bojuju převlečený za artyčok se zločinem.