Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme dělali prezidentskou kampaň

V celé dlouhé historii obce Nesevlky se mezi našimi rodáky nenašel nikdo, kdo by měl nějaké vážnější politické ambice. Tedy až na truhláře Chramostu, který se zapsal do České knihy rekordů jako člověk, který snědl během jedné hodiny nejvíc živočišného uhlí, ale to se asi nepočítá. A pak před dvěma měsíci Lopuch, který zamířil hned k metě nejvyšší – na prezidenta.

Byli jsme zrovna s Pulpitem a Čurdou u našeho stolu v hostinci U Šeborů, když nám Lopuch oznámil, že chce kandidovat na Hrad.

„Hele a nemusí ti náhodou bejt přes čtyřicet?“ zeptal se nedůvěřivě Pulpit, který se odvrátil od sledování televize.

Lopuch odvětil, že to má promyšlený - kandidovat za něj bude děda a on, že mu pak na Hradě bude dělat poradce a všechno tak bude řídit sám.

„Není tvůj děda malinko mrtvej?“ rýpl si do budoucího poradce Čurda.

„Jasně, že je, ale já myslím toho z matčiny strany, vole!“ osopil se na něj Lopuch.

„Ale ten je přece šíleně starej a v hlavě už to nemá moc v pořádku a nikdy neměl.“ namítl jsem nesměle, ale Lopuch mě zpražil, že děda je ideální kandidát, protože je veterán z druhé světové a taky byl utiskovanej komunistama. To, že byl pan Našinský veteránem už za druhé světové války a papíry na hlavu nejsou žádný utiskování, jsme si radši nechali pro sebe a začali jsme vyzvídat, jaký bude mít děda pro volby program.

„Vzhledem k tomu, že prezident prdlačku může tak na programu až tak nezáleží, prostě vymyslím něco, aby se v tom našli všichni, a bude. Důležitá je hlavně osobnost.“ vysvětlil Lopuch a my jsme museli uznat, že v tom bude jeho síla, protože Lopuchův děda měl osobností hned několik a měl to i lékařsky potvrzené.

„Navíc si vezmi, co tam je na prvních místech za konkurenci:  Fischer – chlap, co zkrachoval dvě cestovky; ochlasta z Vysočiny a nějakej Japonec.“ dodal Lopuch a už se viděl v prezidentské kanceláři. Bylo jasné, že už na tom nějakou dobu tajně pracoval, protože měl i natisknuté  archy na petici, aby mohl sbírat požadovaných 50 000 podpisů a na pondělí svolanou k Šeborům do sálu tiskovou konferenci, kam pozval asi na sto různých médií.

Tiskovka začala ve stanovenou hodinu, ale to bylo asi tak všechno, co šlo podle plánu. Kromě Lopucha, jeho dědy, mě, Čurdy a Pulpita byli z novinářů zastoupeni jen dva důchodci s rudými novinářskými průkazy ze sedmdesátých let, kteří se zajímali jen o chlebíčky a ještě novinář ze Zahrádkáře. Lopuch naštvaně přečetl program, do kterého si děda prosadil i své body „vyhubit holuby, řídkou stravu dostupnou pro všechny, zasraný komunisti,“ zaplatil za chlebíčky a odvezl dědka zpátky do domova důchodců.

Stejně nevalně jako tisková konference se vyvíjela i naše petice. Se sběrem hlasů jsme začali před chlumeckým nádražím v pondělí ráno. Dědu v obleku a červeném baretu s vojenským odznakem jsme usadili na židli, ze které celý den nadával holubům do zasraných komunistů a vyhrožoval jim hůlkou.  Čurda, já a Pulpit jsme žebrali o podpisy a adresy a Lopuch zatím vyřvával do megafonu hesla z programu a rozdával vytištěný program kolemjdoucím. Docela se divím, že program pana Našinského nikoho nezaujal, ačkoliv byl radikálně neutrální a hemžilo se to v něm požadavky a body jako: „Jsem pro evropskou integraci a proti omezování národní suverenity a evropskému federalismu. Jsem proti dalšímu zadlužování země a proti škrtům a úsporám!“ a podobně.  Za celý týden škemrání a přesvědčování jsme získali celkem pět podpisů – Lopuchův, můj, Čurdův, Pulpitův a jedné starší dámy, která si myslela, že barety jsou sexy a chtěla se dědečkovi vlichotit. Takže tudy cesta také nevedla. Nezbylo nám, než se vydat do Prahy a přesvědčit buď dvacet poslanců, nebo deset senátorů a nebyli jsme z toho příliš nadšení.

Vyrazili jsme hned příští týden a Lopuchova stodvacítka sotva hekala, aby uvezla nás všechny a ještě plný kufr a zahrádku vína od Lopuchovy pratety z Bořetic, zeleniny, ovoce, vajíček a podobných pozorností, kterými jsme chtěli získávat přízeň zákonodárců(Lopuch si ještě vzal tisícovku a nějaké zlaté zuby po babičce pro ty hamižnější poslance).

Odjížděli jsme s prakticky stejným nákladem, jako jsme přijeli a s ještě méně podpisy než z Chlumce. Ukázalo se totiž, že poslanci a senátoři jsou mimořádně chamtivá a tvrdohlavá sebranka. Nepřesvědčily je vajíčka, nad zlatými zuby ohrnovali nosy, a když jsme ukázali krabici s vínem, dávali se na útěk a řvali u toho nesmysly jako „ Já neskončím jako David!“ Prostě fiasko, co vám mám říkat.

Seděli jsme u Šeborů jak zmoklé slepice, litovali své prohry a nadávali na poměry, když v tom Lopuch přišel s novým plánem.

„Když to nešlo po dobrým, tak to hold bude muset jít po zlým.“ začal Lopuch s vysvětlováním a jen Čurda našel odvahu se zeptat, co může být horšího než zuby Lopuchovy báby, ale byl utišen.

„Sněmovna má dvě stě poslanců, Senát osmdesát jedna senátorů a my potřebujeme dvacet nebo deset podpisů. A já vám, pánové, říkám, že každej jeden z těch dvěstěosmdesáti darmožroutů v něčem jede. Každej má nějakýho toho svýho kostlivce ve skříni, a když budeme dost chytří, tak na ně kápnem a oni si budou moct jedním podpisem koupit naše mlčení.“ prohlásil Lopuch a my jsme nemohli než souhlasit, akorát nám nebylo jasné, jak na ty jejich kostlivce přijít.

„Namátkou,“ zasmál se Lopuch. „Ti mizerové jsou tak blbí, že pořád jedou jen v těch stejnejch levárnách – úplatky, rozkrádání, ženský, chlapi, drogy, a tak. Prostě uděláme seznam maximálně tak sedmi takovejchdle sviňárniček a budeme to postupně na každýho z nich zkoušet a když se chytne, tak začneme vyhrožovat zveřejněním a tak a podpisy se jen pohrnou.“

„A není to vydírání?“ zeptal se bázlivě Pulpit.

„Mno, někdo by tomu tak mohl říkat, třeba policajti, soudci, nebo státní zastupitelství, ale do toho ti srabíci z parlamentu nepůjdou, protože by se to beztak neututlalo,“ uklidnil ho Lopuch.

Proti plánu nikdo nic neměl, a tak jsme vyrazili do Prahy podruhé. Plán se ukázal být nad očekávání efektivní – ze sněmovny jsme odcházeli s čtyřiceti podpisy(napříč politickým spektrem) a slíbenými deseti miliony na kampaň a děda se tak stal kandidátem na prezidenta! U dvaceti podpisů jsme se nezastavili, protože jsme chtěli nějakou rezervu a hlavně proto, že nás to fakt hodně bavilo. Šlo to úplně samo a nakonec jsme zkoušeli i vymýšlet prohřešky nové a i ty fungovaly. U čtyřicítky nás Lopuch zastavil, aby zabránil panice a rozpuštění Poslanecké sněmovny. Do Senátu jsme tak šli jen z čisté zvědavosti. Zrovna, když Čurda získal pětadvacátý podpis usvědčením jednoho ctihodného senátora z braní úplatků, transvestitismu a návštěv sado-maso salónu, náš sen se zhroutil. Lopuchovi pípla na telefonu esemeska.

„Děda umřel – mrtvička.“ pronesl zdrceně, smutně se na nás podíval a svěsil ramena.

To byl tedy konec naší prezidentské kampaně. Ještě na dědečkově pohřbu však Lopuch přesvědčil strýce, aby do toho za pět let šel s námi. Za tu dobu se nám seznam hříchů nezmění, akorát tváře v parlamentu se částečně prostřídají a Lopuchův strejda by nám měl vydržet, protože je zdravej a čipernej, takže se těšte!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Matuška | čtvrtek 18.10.2012 10:59 | karma článku: 9,14 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Jan Matuška

Březen 2018 na facebookovém profilu Jiřího Ovčáčka – letmá analýza

Mám oficiální stránku tiskového mluvčího prezidenta ČR(ne, opravdu ne ten fake profil) ve sledovaných a občas mě docela překvapí, co vše je tímto kanálem komunikováno.Proč jsem překvapen?

3.4.2018 v 17:21 | Karma: 23,24 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Proč jsem to hodil Milošovi

Tak já sem hlavně volit nechtěl. V prvním kole jsem nebyl. Mně politika nezajímá, jsou to všici zloději a tuneláři ty politici: Sobotka, Kalousek, Moravec, Topolánek, Horáček, Klaus, Ruml, aj Bohdalka, všici.

9.2.2018 v 10:25 | Karma: 26,59 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Miloš Zeman recenzuje knihy - Díl první: Ústava České republiky

Moji milí občané, tedy vy, co jste mne volili. Už několikrát a opakovaně jsem byl svědkem toho, jak novinářská žumpa a Sörösem placená lumpenkavárna nařkli mé voliče z primitivnosti a nevzdělanosti.

25.7.2017 v 17:37 | Karma: 15,81 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Jan Matuška

Můj proslov - 17.5. akce Je to na nás, Brno! Proč? Proto!

Sešlo se nás sice míň než minulý týden, ale stálo to za to, a narozdíl od Babišových lajků na FB, nikdo z přítomných nebyl fake. Níže moje řeč a děkuju moc všem, kteří přišli!!

17.5.2017 v 19:40 | Karma: 16,18 | Přečteno: 936x | Diskuse| Politika

Jan Matuška

Můj proslov z brněnské akce proti Babišovi a Zemanovi

Kam jinam, než na Babišův web dát můj proslov z akce proti němu? Akce se vydařila, je fajn vědět, že se lidi nebojí dát najevo svoji nespokojenost se stavem věcí. Samozřejmě, že nás navedl Kalousek a platil to Soros, koblihu?

10.5.2017 v 20:12 | Karma: 28,51 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Konec války připomněly stíhačky. Neotevírejme dveře zlu, apeloval Pavel

8. května 2024  8:50,  aktualizováno  10:36

Přímý přenos Lidé si ve středu na různých místech Česka připomínají výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Staletá tradice vzala za své. Britský pánský klub vpustí do svých řad ženy

8. května 2024  9:59

Jeden z nejstarších a nejslavnějších londýnských pánských klubů Garrick Club v úterý rozhodl, že do...

Izrael otevírá přechod Kerem Šalom, kamiony už navážejí humanitární pomoc

8. května 2024  9:48

Izraelská armáda ve středu oznámila, že znovu otevírá přechod Kerem Šalom z Izraele do Pásma Gazy....

Rusko útočilo desítkami střel a dronů, poškodilo tři ukrajinské elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  8:30

Rusko v noci na středu vyslalo na Ukrajinu více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2180x
Politicky nekorektní a nekonkrétní. Přes den průměrný řadový občan, po nocích bojuju převlečený za artyčok se zločinem.