Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volby 2010: Pocit ohrožení

Jen krátká chvíle nás už dělí od okamžiku kdy se otevřou nenasytné dveře do naděje i zmaru; otevřou se aby pohltily miliony lidí kteří nakrmí uvnitř čekající schránky svými volebními lístky. A rozpoutá se lítá bitva která na další léta určí zdali v zemi zavládne mír, láska a prosperita či zlost, nenávist a zášť. A nad bitevním polem anděl války pozvedne svůj roh a dunění mocných hlasů zatřese krajem. Až bude dobojováno, hejna vran nad polem padlých kroužiti budou a usedavý pláč z mnohého domu zazní; dokonáno jest: kdo zůstal, již nevrátí se.

Přehnaný pathos epických až biblických rozměrů.. i taková je předvolební nálada. Ale daleko častější  a silnější je strach. Strach je základním lidským instinktem a je velice snadné ho vyvolat a pomocí něj manipulovat s myšlením ostatních.

Mediální poradci se letos zřejmě soustředili především na volání atmosféry strachu, obav, zloby. Pečlivě vyvolali v lidech pocit že jsou bezprostředně ohroženi. Ale čím jsou vlastně ohroženi? Fiktivními (tedy smyšlenými) historkami o tom kolik zaplatím za chřipku? Brzkým ranním vstáváním?

Ve skutečnosti jsou všichni vespolek ohroženi tím že se do popředí tlačí buranství, závist, nesnášenlivost a diskriminace. Tyto všechny (a ještě více) jsou společně ztělesněny v osobě Jiřího Paroubka, který svým buldočím výrazem táhne svou stranu za sebou, bez ohledu na to kam. Podle něj je vede k vítězství. Podle mne je táhne na skládku historických přežitků. Ať už má pravdu kdokoliv z nás, nezjistíme to dřív než za pár let a to už bude trochu pozdě. Do té doby totiž stihne vládnoucí strana napáchat celou řadu chyb a naschválů.

A právě si uvědomuji že atmosféra strachu skutečně zabrala. Už působí i na mne. Ano, mám strach. Mám strach že normální lidi v této zemi budou biti za svou normálnost, za svou pracovitost a snahu. Jen pár dní před volbami se velký vůdce nechal slyšet že zdaní pojídače kaviáru, čímž vlastně myslí všechny kdo si vydělávají víc než jakousi pofiderní sumu "X". On sám má výrazně vyšší plat, ale to přece nevadí.. kdo kdy viděl aby se pan Paroubek řídil pravidlem které sám stanovil nebo prosazoval? Kličky se vždycky najdou, a když nic jiného, tak nám to paní Petra emotivně vysvětlí v nějaké další Ódě.

Ale já se cítím ohrožen. A nejen já, se mnou se podobně cítí mnoho dalších lidí kteří poctivě pracují. Cítím se ohrožen zlobou, nenávistí žebráků ke střední třídě, nenávistí vyžírků vůči lidem kteří jim dávají jíst, nenávistí lenochů vůči poctivě pracujícím. Vůdce Paroubek se veze na vlně této nenávisti, přiživuje ji a doufá že se na ní dokáže vyvézt až na samotný vrchol.

Chce znerovnoprávnit všechny v této zemi. Vytrvale je štve proti sobě. Přitom trvale naplňuje jednu z podmínek toho aby jeho strana byla prohlášena za nedemokratickou a v soudním řízení zakázána, stejně jako se to stalo DS pana Vandase.

Antidemokratické strany mohou být v ČR zakázány (rozpuštěny), nebo může být jejich registrace odmítnuta zejména z těchto důvodů:

3. směřují k uchopení a držení moci způsobem zamezujícím druhým stranám a hnutím ucházet se ústavními prostředky o moc nebo směřují k potlačení rovnoprávnosti občanů

Rovnoprávnost občanů je v prvé řadě ohrožena dvojím metrem který levice uplatňuje na všechny a na všechno. Zdanit bohaté (ale ne sebe), vyzvat všechny k odstoupení (ale ne sebe), napadat a očerňovat soupeře (ale ne sebe), obrátit lidi v této zemi prot sobě navzájem (ale ne proti sobě samému).To nevyhnutelně vede k vzájemné nenávisti která splňuje hned další kritérium antidemokratické strany:

4. jejich program nebo činnost ohrožují mravnost, veřejný pořádek nebo práva a svobodu občanů

Nenávist narůstá, a nakonec vždy vede k nepokojům. Paroubkova ČSSD tuto nenávist nejen uchopila jako zbraň, ale aktivně ji posiluje, a tím se řadí bok po boku k dalším podobným stranám. V tuto chvíli mne jen tak namátkou napadla někdejší německá levicová strana, která s podobnou nenávistí svého času brojila proti židům.

Ale doba se změnila, lidem otrnulo, a zapomněli...

Autor: Jan Maška | středa 26.5.2010 10:50 | karma článku: 15,25 | přečteno: 677x
  • Další články autora

Jan Maška

Hledá se viník. Opět.

Kdysi jsem jezdíval na vodácké tábory. Vedoucí svou práci znali a snad každý den jsme měli nějaký nový program. Ať už si pro nás připravili táborovou hru, výlet nebo něco jiného, vždycky nějak dokázali dosáhnout toho že jsme mezi sebou začali soutěžit. Obvykle jsme se rozdělili na družstva a vítězné družstvo si mohlo třeba válet šunky u videa zatímco ostatní chystali večerní táborák nebo pomáhali v kuchyni.

2.6.2010 v 17:30 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Politika

Jan Maška

Hlouposti dveře dokořán

To je heslo které nejspíš vyznává Petra Paroubková. Dokázal bych pochopit její snahu ze všech sil vypomoci muži kterého obdivuje, dovedl bych i mávnout rukou nad nesmyslným hazardem se zdravím své dcery který podnikala na volebních mítincích svého manžela. Připadá mi ale nemožné uvěřit že při tom všem volném čase který má k dispozici, a při nemalých investicích do jejího pohodlí (kdo z vás na to má!) si nenašla trochu času aby si ověřila zda nebude při rozhovoru plácat nesmysly.

24.5.2010 v 17:50 | Karma: 34,53 | Přečteno: 1462x | Diskuse| Ostatní

Jan Maška

Svět se spikl, držte se!

Kohnovi jdou špatně obchody, blíží se bankrot. Celé večery klečí v synagoze a ptá se Boha: "Proč mi to děláš? Proč zrovna mě?". Ale žádná odpověď.

18.5.2010 v 17:30 | Karma: 23,20 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ostatní

Jan Maška

Volby trochu jinak

Chtěl jsem něco napsat o Kalouskově šeku, Paroubkově nabubřelosti, a dalších zajímavých tématech. Jenže spousta jiných blogerů už o nich napsala dávno přede mnou a já se nechci zařadit do davu. Ostatně nadávek i vtipných hlášek je jen omezené množství. Takže volím jinou variantu.. podívám se na současné volby a volební kampaň z trochu jiného úhlu. Rád bych vám představil zcela nového kandidáta, jehož volební číslo 666 by si měl zapamatovat každý.

14.5.2010 v 15:20 | Karma: 11,97 | Přečteno: 844x | Diskuse| Ostatní

Jan Maška

Da Green Is Da Good

Svou ženu mám rád a vážím si jí. Jen proto jsem mlčel když mi řekla že se rozhodla v nadcházejícíh volbách dát svůj hlas Zeleným. Koneckonců proč ne, jsou jednou z mladších stran, současné vedení Zelených ukazuje že se nemíní namočit do korupcí (viz tato zajímavá reportáž tom co pořídíte za milion), a v zásadě je skutečně potřeba začít se chovat ke svému prostředí rozumněji. Ale...

12.5.2010 v 13:10 | Karma: 12,23 | Přečteno: 762x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:24

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu

5. května 2024  11:47

Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 781x
Pragmatický člověk s provokativním, někdy až cynickým přístupem k životu, který je často v konfliktu s mým vrozeným idealismem. Zvídavý, nevěřící, ležící, spící.