Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...)  Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

V blogách na iDnes se roztrhl pytel s blogy, kde si kde kdo přihřívá polívčičku na úkor USA. USA se staly fenomenem dneška. Nikdy a nikde jsem nezaznamenal tolik chval a hlavně naopak tolik odsudků USA. USA se stává fackovacím panákem světa.

Byl jsem účastníkem tuctů všelijakých konferencí a seminářů zde v Kanadě i USA, které se zabývaly vším možným. ALE!! V každém. (doslova) padla zmínka o USA. Mluví se o rozvodech manželství, o kriminalitě. o ekonomických úspěších či neúspěších, všude padne věta, jako: "In The USA alone....' čili: "Jenom ve Spojených státech......' a pak padne pádný odsudek té země. Nikdy jsem nepochopil proč. Kolikrát se ve veřejných diskusích mluvilo třeba o Francii, Španělsku nebo o Andoře? Proč zrovna USA fascinuje okolní svět? Co USA dluží,světu....třeba ve srovnání s Francií, Italií či jinou zemí? Mluvil jsem před časem s člověkem, Kanadanem, který doslova nenáviděl USA. Ptal jsem se ho, zdali vůbec v USA byl. Odpvěděl, že nikdy. A takových jsou tisíce. Nejvíce přetrvává názor, že Američané jsou nevzdělaní, blbí, povrchní a nic o okloním světě nevědí. Populární je to, že prý nevidí rozdíl mezi Czechoslovakií a Jugoslavií. Nedivím se jim Během mého života (84 let) naše drahá vlast změnila své jméno asi 4X. A kdo v naší drahé české vlasti zná rozdíl mezi Paraguají a Uruguají?...vyzkoušel jsem to mnohokrát. A tak to klišé o blbých Američanech je jaksi zakořeněno v myslích tisíců Čechů a nakonec i lidí z jiných zemí.Může to být v mnoha případech pravda...ale to platí nakonec o každé zemi na světě.

Jistě, nejsem odborník na USA, a vidím, že kolik lidí na světě, tolik pohledů na USA. Jenom bych chtěl dodat, že USA znám velmi dobře, jsem jejich přímým sousedem 54 let, měl jsem tam v době před penzí hodně co dělat v oboru dobývání ropy a nakonec v dřevařském průmyslu, mám tam tucty přátel a mnoho příbuzných. Američany považuji za velmi slušné lidi, velice přátelské a za skutečné odborníky v jejich profesích. Je to národ (vlastně snůška národů) velice rozmanitý, je to (tuším) třetí nejlidnatější národ po Číně a Indii, je to národ, který zachránil Evropu dvakrát ve dvacátém století, za což byl mnohdy odsuzován, zejména Francií. Tam to chápu. Mohutný národ, s úžasnou historií a kulturou se nechal 'vyřídit' primitivem, čalouníkem Shicklegruberem během tří týdnů a pak byl osvobozen právě tou nevzdělanou Amerikou. To se těžko stráví.

Závěrem chci podotknout, že i když má USA velké problémy (ale který národ je nemá) je to stále země, která má světu co říct a dát.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Marek | úterý 22.11.2022 19:27 | karma článku: 37,42 | přečteno: 4351x
  • Další články autora

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99

Jan Marek

Ach ty služebky!

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05