Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Satyriana

2. 1. 2011 9:38
Já myslím, že kokáte dobře :-)

To co jste ke konci vytáhl jako potřebnou jednorázovku, má i svůj pedagogický termín, výchovné plácnutí. Jeho účelem není ublížit, způsobit bolest nebo se odreagovat, nýbrž přehlušit jakékoliv zaujetí (třeba tahání breku z palce u nohy) a dát najevo nelibost s chováním dítěte.

Což se dá nacvičit už kolem dvou let, kdy se pleská přes oplenkovaný zadeček. Pokud tohle rodič zvládne,  nikdy víc nemusí použít ránu.  Maximálně při malérech, zvaných totální průser, kdy je vychovávanec ještě za ten výprask vděčný. Třeba sázky jako skákání po kolejích před jedoucím vlakem a podobně.

Alternativou je sevření děcka na zklidnění. Já osobně při účelovém vřískotu s narvanými taškami svírat nestíhala, stačilo suše podotknout, že dítku strčím hlavu do závěje, jestli neztichne raz, dva, tři. Rázem bylo jasné, že si mne spletlo s lehce vydíratelnými babičkami. 

Když rodič zjistí, že chce slyšet odprošení a pláč nebo dál mlátí, tak je to už patologie. A jak dítě to zjistí, rodičem značně pohrdá...

0 0
možnosti
S

Satyriana

2. 1. 2011 9:45
Re: Já myslím, že koukáte dobře :-)

sakra, vypadlo mi v nadpisu písmenko ;-)

0 0
možnosti
IJ

Inkvizitor Johny

31. 12. 2010 12:55
Míchačka

Jste to dal všechno dohromady. Asi každý normální člověk (no nedělám si iluze) chápe rozdíl mezi natáhnutím přes zadek a natáhnutím přes hubu. Ale to je jen taková formalita, že?...Jinak já osobně nejsem ani pro to natáhnutí přes zadek. Ono to nemá moc velký dlouhodobý účinek. Lepší je nechat dítě vyřádit. Jen ať se válí na té zemi v supermarketu.

0 0
možnosti
MV

femmefatalegia

2. 1. 2011 21:43
Re: Míchačka

jen ať se válí, však pro ostatní lidi je to rajský song pro uši, že? ;-D;-D PS: Takovému rodiči střelit výchovný pohlavek ještě dřív než děcku ;-D;-)

0 0
možnosti
PN

Alrauna

29. 12. 2010 21:21
paradox

No, ono ječící dítě málokdy utiší, když mu jednu natáhnete. Logika tohohle zákroku mi jaksi uniká (pro diskutéry - dítě mám, je mu šest).

0 0
možnosti
A

akti60

29. 12. 2010 23:16
Re: paradox

Ale bude vědět pro příště.

0 0
možnosti
ZK

SID09

29. 12. 2010 18:16
Chlapče, chlapče

Kolik dětí jsi vychoval ?

Holt na některé dítě platí 1 facka mnohem lépe, než sebrané spisy Makarenka !!

Zkus psát raději o něčem, čemu rozumíš ;-)!!

0 0
možnosti
BT

Barbarka_CZ

29. 12. 2010 18:26
Re: Chlapče, chlapče

Vy jste viditelně pouze přečetl nadpis, protože jinak byste věděl, že autor občasné napomenutí formou fyzického trestu naopak schvaluje.

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

29. 12. 2010 18:00
Politicky korektní řešení

je zacpat si uši a nechat dítě ječet. Pak trpí okolí ale dobře mu tak /tomu okolí/ - protože, jak správně píšete, jestliže se rodič pokusí dítě umravnit "okolí" se obrátí proti němu. Pak je lepší vzít si dobrá sluchátka, dát si kávu a nechat  okolí ať projeví svou toleranci a civilizovanost. Po hodině řvaní se dítě vyčerpá a dá pokoj.

0 0
možnosti
LPB2

Lumpíí po banánu 2

30. 12. 2010 17:53
Re: Politicky korektní řešení

bylo by politicky korektní vzít pár sklenic ledové vody a chrstnout to do obličeje ječícímu dítěti a pak ječící matince ? ;-D

0 0
možnosti
KB

naruzichapodnebesy

29. 12. 2010 17:40
Někdy je opravdu třeba zapůsobit na děcko fyzicky...

Mí rodiče nás - 3 děti - vcelku mydlili. Zejména otec, absolvent dvou vysokých škol.... Takže o tom to není.

Výsledek je ten, že ani jeden z nás tří své děti nebil. U nás doma syn dostal za život celkem jednou na zadek a jednou facku.

Jenže existují i jiné způsoby, kterak na dítě zapůsobit fyzicky, aniž by to budilo pohoršení ostatních přihlížejících, aniž by to bylo pro děcko trýznivé - ale bohatě to stačí, aby si dítě uvědomilo, že asi tudy cesta nepovede.

My jsme si kdysi řekli, že zvířata to dělají dobře a díky svému dlouholetému soužití se psy jsme si vybrali jejich cestu. A přátelé - zabírá to. Jen si musíte všimnout, jak jemné a dokonale odstupňované výchovné zákroky dokáže použít fena :-)R^

0 0
možnosti
BB

Beránek boží

29. 12. 2010 17:46
Re: Někdy je opravdu třeba zapůsobit na děcko fyzicky...

Nepohoršující fyzické zákroky... myslíte třeba elektrické obojky? :)

0 0
možnosti
M

mischplysch

29. 12. 2010 15:41
Mám jiný názor než dav

No nevim. Starší a střední generace byly často biti jak žito, rána přes zadek nebo facka jsou jimi a jejich rodiči považovány za standard a za extra vychované je nepovažuju.

Lidi jsou často neohleduplní, naštvaní, neumí slušně jednat, hned jsou agresivní a hrubí. V některých zemích, kde se výchova fyzickými tresty nepovažuje za to "nejlepší a jediné co zabírá", jsou dle mých zkušeností lidé k sobě slušnější a ohleduplnější. To je jen takové zamyšlení proti proudu.

Takže já bych to bití dětí tak nevzývala jako nějakou modlu. Znám rodiny, kde děti nebijou vůbec a jsou slušně vychované. Ono to totiž o tom bití v naprosté většině případů není. Jde spíš o to, jestli to rodiče zvládají nebo ne, jak moc se snaží, jak mají na děti čas , jak o výchově přemýšlejí apod. Většinou se to podle mě dá zvládnout bez bití, ale je třeba mnohem větší snahy. Fyzické tresty úplně nezavrhuju, ale takový ten typicky český názor, že bez facek to nejde je mi nesympatický.

0 0
možnosti
BB

Beránek boží

29. 12. 2010 16:37
Re: Mám jiný názor než dav

Souhlasím s Vámi. Jenže v úvaze máte drobnou mezeru - některé děti jsou prostě od narození divočejší a bohužel se to bez ručního usměrnění neobejde, ať se člověk snaží vysvětlovat, jak chce...

No a ještě musím dodat, že já vlastně vůbec neznám rodiny, ve kterých se děti bijí. Tedy myslím ty současné, s dětmi tak do 15 let. Plácnutí tvrdohlavého batolete přes zadek nebo nenechavé ručičky nepovažuji za bití.

0 0
možnosti
B

basata

29. 12. 2010 12:05
Dobře mířená ranka neuškodí...

Když jsem byl malý,otec mě nikdy nebil,ale vysvětloval.Na můj vkus vždy dlouho.V duchu jsem si říkal ať mi jednu ubalí a nezdržuje.Moje matka trestala mé syny plácačkou na mouchy přes nohy.(štípe to).Bylo to komické,ale účinné.

0 0
možnosti
R

rising_tiki

29. 12. 2010 11:35
Metla

..vyhání děti z pekla ;-) Takže plácnutí přes zadek v pravou chvíli ano.

0 0
možnosti
IK

Ivana Kalenská

1. 1. 2011 16:34
Re: Metla

Zajímavá hláška...znám jen tu "škoda rány, která padne vedle".Prostě občas je nutné jemně použít i fyzickou připomínku

0 0
možnosti
G

Gehenna

29. 12. 2010 11:15
Nic nového:)

Nicméně - mám dvě dět malé děti a pokud nezaberou na varování, tak je plácnu. Proslovy apod. zabírají zaprvé na děti od určitého věku a zadruhé ne na každé. A u některých sluníčkových maminek už mi to zavání i psychickým týráním, které podle mě není o nic lepší než fyzické.

Nemluvě o tom, že dát děcku jednou na zadek nebo přes ruku okamžitě po činu (tím nemyslím nějakou prkotinu) nemá nic společného s týráním, to už chce určitý typ člověka.

Nevím, prostě vyřešit to rychle mi přijde oboustranně nejlepší a vydírat nebo uplácet, což jsou rovněž oblíbené alternativy, mi přijde podstatně nevýchovnější.

Nás tak naši vychovali pět a myslím, že jsme slušní lidi :D

0 0
možnosti
JK

pesimistka7

29. 12. 2010 12:03
Re: Nic nového:)

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1857x
Jmenuji se Jan Liška a je mi 19 let.
To, že jsem mladý neznamená, že nemám svoje názory. Naopak jich mám až moc a proto se o ně chci podělit.

http://twitter.com/#!/Jan_Liska

Můj další fantasy příběh Stvůrobijec najdete zde: http://www.mamtalent.cz/stvurobijec.phtml?program=1&ma__0__id_b=8872