Křišťálově čisté banky?

Vždycky, když se mi někdo snaží podsunout takové ty globálně líbivé řeči, jako by se snažil natřít prohnilý krov na růžovo, dohřeje mě to. Jako včera, v diskuzi, kdy mi bylo podsouváno, jak je ten bankovní sektor křišťáově čistý.

Věřte nebo nevěřte, generální ředitel je rád, že se stal generálním ředitelem. Židle je to dokonale vypolstrovaná a dobře placená. Také se na ní dobře sedí a nejraději dlouho.

Stojí to dokonce i za to, udělat nějakou tu vylomeninu nebo líbivou pitomost. On to někdo zaplatí (třeba Island).

Základ je řádně zhodnotit investice. Kolik je dost? 12%, 15% nebo snad 20%? Ovšemže - reálné zhodnocení investic nebude lepší, než tak 6-10%, pokud je dobrý rok, možná i víc. Jsou nejen výnosy, ale i ztráty ze špatných úvěrů - ty je nutné vykazovat jako ztráty. A jak to tedy udělat, aby bylo těch aspoň 15%?

Řekněme, že pobočka banky v xyz dlouhodobě spolupracuje s družstvem vlastníků zemědělské půdy. Na jaře jim vždy půjčí na jarní práce, naftu a osivo a na podzim z výnosů z úrody je úvěr splacen. Jako ručení úvěru je už po 20 let společný kravín.

Jenže letos přišlo krupobití. Úroda sice byla proti krupobití pojištěna, ale toto krupobití přišlo ze severu a pojistka platila pouze pro krupobití, které by přišlo z jihu a tak družstvo nedostalo ani korunu. A přišel úrody čas a nic a úvěr nesplacený.

Tak banka chce prodat kravín, který byl jistinou. Při bližším ohledání se ale zjistí, že v kravíně již 16 let krávy nebučely a objekt má rozpadlou střechu, prorůstají jím kopřivy a břízy. Namísto půjčených 2 mil. Kč to má hodnotu sotva 20 000 Kč. A družstvo jiný majetek nemá a není jiná šance právního vymáhání pohledávky (což se i přes velmi vyspělé a inovativní právně-ekonomické technologie bank v tomto oboru může stát)

Pokud tento úvěr odepíše pobočka v xyz do ztráty, docílí zisku pouhých 5% v daném období. To by ale takhle nešlo! To se i přes objektivní potíže začíná kymácet židle pod ředitelem pobočky a i ta je docela slušně polstrovaná a dobře se na ní sedí. A kdyby bylo takových poboček více, začala by se kymácet i nejlépe polstrovaná židle pod zadkem pana generálního ředitele a to už by vůbec nešlo. Takže se nakonec ukáže, že ten kravín není vůbec špatný majetek a že je to vlastně docela dobrá investice.

To máme sice nějaké ty kostlivce ve skříni (takto jednají všechny pobočky), ale banka má zhodnocení investic 18% a to je v normě.

Jednoho dne však příjde hospodářská krize a pan generální ředitel vydá signál: "Kostlivci ze skříně ven!" a najednou se ukáže, že vloni banka se zhodnocením investic 18% má z ničeho nic za 1200 mld špatných úvěrů to je 120% kapitálu banky (bodejť by ne, kostlivci se strkali do skříně 15 let po 8% kapitálu banky za rok) a banka bez státní pomoci zbankrotuje, protože její kapitál je nyní -20% původního, ještě včera platného kapitálu. Tak co s tím budeme dělat, páni politici, když padne naše banka padne kus našeho hospodářství!

A tak politici šáhnou do kapsy daňových poplatníků, nikdo se neptá, jak to že je z ničeho nic tolik špatných úvěrů a na polstrovaných ředitelských židlích v bance i nadále spočívají zadky, které v nich mají vysezený otisk.

To je pro všechny výhodné řešení, že? Tedy pokud profitujete na ekonomických výsledcích banky, jste-li jen daňový poplatník, můžete mít na vzájemnou výhodnost řešení odlišný názor.

A audit? Že je audit zárukou správného fungování banky? To si myslím, těžko. A auditoři? Pro mě je auditor člověk s razítkem, který je pojištěný proti škodám, které by vznikly chybně provedeným auditem. Jo proč?

Představte si, že by se měl audit banky udělat poctivě. A prověřit vechny jistiny a také schopnost dlužníků splácet úvěr. Dejme tomu, že banka poskytla 25 000 úvěrů. Řekněme, že prověrka jistiny a schopnosti splácet úvěr trvá průměrně 1 pracovní den na jeden subjekt (malý dlužník trvá hodinu, u velkého je den málo). To je ale náročnost auditu 100 člověkoroků! Jenže z takto provedeného auditu by bylo jasně vyčísleno, za kolik peněz má banka špatných úvěrů! A když se tomu ten čas nedá, co se vlastně vůbec auditovalo?

A slyšeli jste již někdy o tom, že by nějaká banka byla auditována 100 lidmi po dobu jednoho roku? Já ne.

Tak proč audit? Při tom globálním obírání lidí je nutné sehrát nějaké to divadélko.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kraus | sobota 22.10.2011 9:11 | karma článku: 9,47 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Jan Kraus

Lhát se smí, ale jen s námi

2.10.2014 v 9:01 | Karma: 34,70

Jan Kraus

Muži v burkách

15.9.2014 v 21:02 | Karma: 28,17

Jan Kraus

Ten Porošenko chce už zase střílet

8.9.2014 v 21:50 | Karma: 33,84

Jan Kraus

Taková ta sociální spravedlnost

8.9.2014 v 16:10 | Karma: 30,78

Jan Kraus

Je Putin pod vlivem satana?

6.9.2014 v 19:50 | Karma: 26,26