Čisté víno

Mám rád, když se podává čisté víno. Je-li něco možné prokázat, považuje se to za prokázané. A taky se řekne, že je to prokázané. Když něco prokázat nejde, řeknu, že tomu věřím, ale že to nejde prokázat.

V lidské společnosti se ale jedná jinak. Většina slavných lidí je slavných proto, že toužili být slavní. Přizpůsobili tomu svůj život a opakují stále dokola populární nepravdy.

Myslíme si, že spousta takzvaných teorií byla prokázána. Není tomu ale tak. Prokázáním se rozumí, že lze pozorovanou skutečnost zopakovat za stejných podmínek. Jestliže vědec v Londýně zjistí pomocí pádu povoleného svěráku na nohu, že gravitační zákon přece jen platí, popíše experiment - tedy jaký svěrák jak povolt a jak nastavit nohu, aby svěrák nepadl vedle. Vědci v Ottavě a v Brisbane zakoupí stejný svěrák, povolí ho, nastaví nohu a ... položí svoji bolest na oltář vědy. Dopadli stejně a tudíž byl experiment potvrzen a gravitace prokázána.

Jenže kdo na to dnes hledí? Spousty takzvaných vědců se živí kecáním. Proto vymysleli, že teorie může kromě experimentálního potvrzení potvrzena také tím, že ji nikdo nevyvrátí. Z mého pohledu je to ale víra. A dohadování a kecání. Jestliže například kdokoli považuje Darwinovu teorii za prokázanou, Darwinově teorii věří. Vědcům se dosud nepodařilo ani vypěstovat buňku schopnou existence, tedy živou a schopnou dělení, natož aby potom experimentálně prokázali, jak a za jakých podmínek se například z ryby stane obojživelník a poté pták. Kdo tomu chce věřit, ať tomu věří, ale řekneme jasně - je to víra. Není to prokázané. Nadělalo se okolo toho jen spousta dohadů a keců.

A to nepočítám politiky. Většina z nich se živí kecáním a záměrným lhaním, aby toho měli hodně a naleštěná korýtka přece za to stojí. Alespoň pro ně - jinak by se nedali na politiku.

A v dřívějších dobách se dokonce prováděly negativní průkazy. Komunisté tvrdili: "Je vědecky dokázáno, že Bůh není". Jenže vědecky prokázat neexistence čehokoli prostě nejde. Provedete-li experiment, který nasvědčuje tomu, že cosiX není, znamená to, že se existence cosiX experimentálně neprokázala, nikoli to, že cosiX eexistuje. Může být vždycky jiný experiment, při kterém se cosiX jasně prokáže. (Komunisté měli i takzvaný vědecký komunismus, v rámci kterého se jim podařilo "vědecky" prokázat axiony vědeckého komunismu).

Tedy - nevěřte hned tomu, co Vám kdo tvrdí a co kdo považuje za prokázané. Mnohdy se jedná o docela obyčejné lži - vždyť žijeme ve společnosti, kde záleží na prvním dojmu a lhaní se tudíž hodně dobře platí. Lépe je žít v pravdě.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kraus | středa 8.2.2012 16:03 | karma článku: 10,18 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Jan Kraus

Lhát se smí, ale jen s námi

2.10.2014 v 9:01 | Karma: 34,70

Jan Kraus

Muži v burkách

15.9.2014 v 21:02 | Karma: 28,17

Jan Kraus

Ten Porošenko chce už zase střílet

8.9.2014 v 21:50 | Karma: 33,84

Jan Kraus

Taková ta sociální spravedlnost

8.9.2014 v 16:10 | Karma: 30,78

Jan Kraus

Je Putin pod vlivem satana?

6.9.2014 v 19:50 | Karma: 26,26