Vyměnil by K. Schwarzenberg zámek Orlík za můj dům J. Hradci?

Jistě že ne! Ale přesně to se chystá udělat s Lobkovickým palácem na Malé Straně. Co bude výsledkem prodeje unikátní památky české historie?

Na začátku bude Lobkovický palác, budova českého zastupitelského úřadu v Berlíně, pozemek v diplomatické čtvrti v Berlíně a několik set milionů korun, které Německo doplatí při směně.

Na konci bude Česká republika vlastnit jistě pozoruhodné velvyslanectví v Berlíně v ceně, ať nejím, 13 milionů Euro, tedy nějakých 300 milionů korun, za jejíž stavbu zaplatí kolem 500 milionů.  Je tohle cena, jakou má Lobkovický palác pro pány Schwarzenberga, Nečase a Kalouska?

Ups… Kam nám zmizela stávající budova zastupitelského úřadu v Berlíně, stojící na lukrativním místě? Kdo viděl rozhovory s ministerskými úředníky na toto téma, jistě již přesně ví, co bude následovat. K. Schwarzenberg to shrnul: „Je blbě postavená a spotřebuje příliš mnoho peněz.“ Budova je zastaralá! Její rekonstrukce by byla přespříliš drahá! (Vzhledem k tomu, že by rekonstrukci organizoval stát, je toto jistě pravdivý předpoklad.) Tak ji prodáme! Ale kdo by ji chtěl? Takovou nevkusnou ruinu? Někdo se obětuje a koupí „bezcenný“ majetek českého státu za vysoce předraženou cenu, troufnu si věštit, 345 milionů korun. (Bude to na halíř přesně tolik, kolik bude rozdíl mezi doplatkem německé strany a cenou stavebních prací nového úřadu. Kdoví, dokonce to možná bude stejné firmě.) Co na tom, že nový majitel během 3 let zhodnotí její cenu minimálně na pětinásobek?

A tak se znovu ptám: „Vyměnil byste, pane Schwarzenbergu, vlastní zámek Orlík za dům na lukrativním místě v historickém centru Jindřichova Hradce v ceně dvou procent hodnoty Vašeho domova? Ne? Ale proč tedy náš společný majetek jste za takových podmínek ochoten prodat? Cui bono? Zemi české a voličům tedy rozhodně ne!"

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 23.6.2011 12:50 | karma článku: 27,84 | přečteno: 1468x