Třetí Klausovo „Zhasněme“

Když Václav Klaus v téhle zemi zhasl poprvé, přímo pod nosy naivních tvůrců demokracie položil základy mafiánského kapitalismu. Když Václav Klaus, společně s Milošem Zemanem, zhasl podruhé, opoziční smlouvou rozjel velký tunel demokracie v Česku. Nyní zhasl potřetí a  pustil na svobodu své žáky.

O Václavu Klausovi si můžeme myslet leccos, ale nelze mu vyčítat změnu názorů. Proč také měnit jediný ze všech správný názor? I nyní prokázal konzistentní postoj. Před více než dvaceti lety právě Klaus položil základy k rozkrádání této země. Nyní spěchá na poslední chvíli amnestovat první světlé vlaštovky odhalovaných protikorupčních a protitunelářských snah.

Opravdu to někoho překvapilo? Vždyť osvobozuje jen lidi, kteří v něm vidí svůj vzor a jejichž neviditelné ruce trhají tuto zemi. Člověk, který je osobně zodpovědný za to, že se nejdříve kradlo a teprve potom se dělaly zákony, ani nemohl konat jinak.

Když ve své praxi odhalím nějaký pokus okrást investory, říkám si, „byl ten člověk hloupý nebo poškodil svého zaměstnavatele úmyslně?“ Možná jsem naivní, ale stále věřím, že Václav Klaus není zloděj. Věřím, že trpí druhem hlouposti nazývaným arogance božského komplexu.

Ale přeci jenom v něčem je Klausova amnestie přínosná. Jak by řekl rada Vacátko, kromě velkých zlodějů dostane druhou šanci i množství zlodějů slušných. Přejme jim, aby tuto šanci využili.

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 3.1.2013 8:45 | karma článku: 23,01 | přečteno: 867x