Ramadán – promarněné naděje?

V muslimském světě začal postní měsíc Ramadán. Měsíc přejídání, lenošení a… asi také modliteb. Podobně jako křesťanské Vánoce i muslimský Ramadán ve většině případů spíše popírá sám sebe.

Oslava narození Ježíše Krista a prosté rodiny naplněné láskou i v místě materiálního nedostatku se pro většinu křesťanského světa mění v nakupovací mánii (udává se, že až 1/3 celoročního zisku realizují obchodníci ve vánočním období) a opulentní vyvařování.

Nebudu se zamýšlet nad postojem postících se k těm, kteří se nepostí. To popsali jiní se zkušenostmi z většího počtu různých muslimských zemí. Já bych se chtěl pozastavit nad zdravotním přínosem takového půstu. Sám se postím víceméně pravidelně a inspiraci k postu čerpám v jógovém učení.

Účelem půstu je pročištění trávicího traktu. Pokud se člověk celoročně stravuje bez soustavného přejídání, postačuje jednou týdně 24hodinový půst a jednou ročně tří nebo pětidenní. To už se však dostáváme do roviny duchovní. Pětidenní a delší půsty jsou náročné na psychiku a doporučují se jen zdravým lidem. Také islám umožňuje některým lidem (nemocní, na cestách, kojící a mnozí další) půst nedržet. 30denní půst je extrémní záležitost. Avšak má nějaký příznivý vliv na zdraví půst, dá-li se to tak nazvat, jen 12 hodin denně? O nějakém pročištění trávicího traktu nemůže být řeč. O duchovním přínosu polehávání a snění o západu slunce a začátku opulentního přejídání nemůže jistě s vážností mluvit ani největší optimista.

Zdánlivě paradoxně v období Ramadánu stoupá v islámských zemích spotřeba masa a potravin obecně. Část přijde na vrub jistě chvályhodné islámské tradici darování jídla chudým, avšak o nějaké střídmosti těžko mluvit. Lze systém Ramadánu reformovat do zdravého životního stylu tak, aby byl zachován příkaz nezpochybnitelného Koránu? Naučili jsme se přijímat Bibli jako lidské dílo, když se některá její dogmata ukázala nepravdivá nebo překonaná, avšak s Koránem je situace složitější. A tak zkusme najít oporu v Koránu samotném: „Vy, kteří věříte, předepsán vám jest půst, tak jako byl již předepsán těm, KDOŽ PŘED VÁMI BYLI…“ (K, 2:183) Tedy, vy, kteří jste věřící, učte se od moudrých žijících před vznikem islámu. Najděte v sobě pokoru před Bohem a odhoďte zcela nezdravé a lidmi sepsané nařízení.

A tak je Ramadán dalším příkladem, kdy z nevzdělanosti nesprávně pochopené dobré nařízení fundamentalistickým trváním na tradici v dnešní době slouží jen k posilování moci nad masami obyvatel a vymezování se vůči „nevěřícím“. Kdo se nepostí s námi, jí proti nám.

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 12.8.2010 11:16 | karma článku: 10,87 | přečteno: 1373x