Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

LucieKamesova

13. 8. 2010 10:43
Půst původně

neznamenalo, že se přes den válí a v noci se nažere do padnutí. Prorok Muhammad před půstem snědl několik datlí, půst jimi také ukončil spolu s vodou a v průběhu noci občas snědl lehké jídlo. Během noci se modlil, ve dne pracoval.

Ona masovost, neznalost a spíše tradičnost jsou problémy většiny svátků i těch muslimských.

Skloubit půst se zdravým životním stylem? Proč ne. Otázka zní, který ze směrů zdravé výživy daná osoba preferuje. Krom všeobecně známému "faktu" že se musí dodržovat pravidelný pitný režim jsem ovšem četla i studie, které proti tomu silně vystupují. A teď babo raď ;-). TAkže já raději volím střední cestu a přes den v době půstu nepiju a v noci piju tak, jak si mé tělo žádá. Přes den nejím, a v noci se najím zlehka abych nepukla a nebylo mi špatně....

0 0
možnosti
JN

Jan Nepomuk

13. 8. 2010 15:49
Re: Půst původně

Proti tomuto se nedá nic moc namítat. A vcelku i věřím, že to má jak zdravotní tak duchovní pozitivní vliv na člověka. Až na ty tekutiny. Nepít 12 hodin nějakých 27 dní za sebou musí mít negativní dopad. Zvlášť na lidi, kteří nemohou být schováni ve stinných a chladných mešitách.;-)

Náš lektor přes sportovní výživu, který to vyučoval na FTVS, nám nedostatek tekutin demonstroval na kulturistech. Poukazoval na vztah dlouhodobého nedostatku tekutin a klesající inteligence u některých cvičenců. U pravidelně pijících pokles zaznamenán nebyl.;-)

0 0
možnosti
G

Gmur

12. 8. 2010 12:40
jako spousta jinych omylu

v Koranu je tam asi i tohle jako mylka, ktera vznikla nedorozumenim nebo prekladem.

Ramadan nechapu, stejne jako zakaz dotykat se zen, nebo obracene (nevim?). A k tomu je tu naprosto sileny zakaz PITI v zemich , kde je pres den 40 stupnu ve stinu.

Co ma tole znamenat nevim. Jeden muslim si nesmel vzit ani prasek na silne bolesti nebo ho zapit vodou! Tohle neni zadne nabozenstvi, ale poslusnost a masochismus.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

12. 8. 2010 13:32
Re: jako spousta jinych omylu

Na mýlku je toho tam o Ramadánu trochu moc. Ovšem pokud si člověk nechtěl brát lék proti bolesti, byl zbožný masochista on, ne že by tak sadistická byla nařízení sama o sobě - nemocný člověk se až do uzdravení postít nemusí, je osvobozen (pak půst nahrazuje, nebo, neuzdraví-li se, platí charitou). To je podobné, jako mně kdysi kdosi (postící se muslim) tvrdil, že o ramadánu se přes den nesmí koupat, aby se neochladil - to také není pravda..

0 0
možnosti
E

ELAPHURUS

12. 8. 2010 11:25
Doporučuji

 Vám udělat asi hodinovou přednášku o zdravé výživě v centru Baghdádu :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Politicko-právní analytik. Project a Risk Manager.

Náruživý čtenář.