Radek John v kolejích předchozích ministrů

Jako všichni předchozí ministři vnitra i Radek John jako jedno ze svých prvních rozhodnutí oznámil zavedení psychotestů pro uchazeče o zbrojní průkaz. Je to líbivé. Je to spektakulární. A je to úplně na nic.

Všichni bychom si jistě přáli, aby držitelé zbrojních průkazů byli lidé vyrovnaní, morálně na výši a zodpovědní. Mohou tomu pomoci povinné psychotesty? Ano a ne.

TV Nova lživě včera v reportáži uvedla, že: „Lékař může k psychotestům poslat JEN člověka, který se potýká s alkoholem, drogami nebo větším množstvím přestupků. To by se mělo změnit.” Pravdou je, že lékař může k psychotestům poslat kohokoliv podle svého uvážení a proti jeho rozhodnutí není odvolání. Z věty navíc vyplývá, že člověku, který „se potýká s alkoholem, drogami nebo větším množstvím přestupků.“, stačí k získání zbrojního průkazu projít psychotesty. To je další absolutní lež, protože lidé, kteří mají problémy s alkoholem nebo drogami, nedostanou ani dnes zdravotní potvrzení vůbec. Pokud nezainteresují lékaře jinak. A lidé s větším počtem přestupků nemohou získat zbrojní průkaz ze zákona. Stejně jako lidé, kteří spáchali nějaký trestný čin.

Televize Nova se nám pokouší vnutit, že se kolem nás pohybují statisíce lidí závislých na alkoholu a drogách s větším množstvím přestupků, kteří stojí frontu na zbrojní průkaz nebo ho dokonce už mají a vyhlíží si svoji budoucí oběť.

Ale vraťme se k účinnosti psychotestů. Ano či ne? Co na to psychologové? Cituji: „Ta psychologie určité procento narušených jedinců může vyřadit.“ Nejenom, že psychotesty nevyřadí „většinu“, ale jen „určité procento“, důležitější je, že se to týká „psychicky narušených jedinců“. Vůbec nepodchytí zkratové situace v budoucnosti. Takže psychologové za svůj posudek vůbec neručí a ani nemohou.

Pokud je někdo opravdu narušený, zbrojní průkaz nezíská pravděpodobně ani dnes. Avšak zkratovým situacím nezabráníme. Když nebudou mít střelnou zbraň, vjedou s autem na chodník nebo svoji oběť ubodají nožem. Což je i dnes častější než zabití střelnou zbraní.

Získat zbrojní průkaz není už ani dnes zcela jednoduché. Jak jsem již uvedl v druhém odstavci, lidé, kterých se bojí reportéři TV Nova, zbrojní průkaz nemohou získat díky právním úpravám. Zdravotní posudek je obyčejně spíše formalita, ale žádný praktický lékař nevydá potvrzení člověku, o kterém ví, že má psychické problémy. A to praktičtí lékaři většinou vědí. Složit zkoušku ze znalosti práva, první pomoci a teorie zase vyžaduje jisté duševní znalosti, které předpokládají, že člověk se dokáže kontrolovat.

A zpět k Radku Johnovi. Proč asi předchozí ministři po prvotním halasném volání po psychotestech nakonec nechali tuto otázku spát? Již jsme si vyjasnili, že sami psychologové uznávají, že testy odhalí jen jisté procento narušených. Narušených, tedy nikoliv lidí, kteří mohou ve stresové situaci reagovat zkratově. A právě lidé, kteří pod těžkým tlakem reagují „nepřiměřeně“ jsou většinou pachateli trestných činů spáchaných s legálně drženou střelnou zbraní. Sem patří i nepřiměřená sebeobrana. Ale kdo z nás by, podobně jako pan Ďuričko, nebránil střelnou zbraní svoji těhotnou ženu nebo přítelkyni před člověkem, jako byl pan Kočka?

Dalším problémem zavedení psychotestů je jejich cena. Kdo by je měl platit? Samozřejmě uchazeč. Avšak psychotesty za 500,- Kč neodhalí ani pohlaví zkoumaného natož nějaká narušení. Zavedení povinných psychotestů v ceně mnoha tisíc korun zabrání ústavní soud, protože tím by padlo právo rovného přístupu. Zbrojní průkaz by pak mohli získat pouze lidé, kteří jsou schopni zaplatit poplatek převyšující měsíční mzdu 60% zaměstnanců. A to každých 5 let. Pravděpodobně by stouplo procento držitelů zbrojního průkazu, kteří mají potvrzení, ale test vůbec nedělali nebo by jím neprošli. A nikdo nikdy nedokáže, že se psychotest zmýlil.

K trestné činnosti se nepoužívá legálně držená střelná zbraň. Zločinci by velice rádi byli jediní, kdo vlastní střelnou zbraň, protože, kde jde o vteřiny, policie přijíždí v řádu desítek minut. S celkovou zločinností tato otázka nemá nejmenší spojitost.

A na okraj. O kolik olympijských vítězů, mistrů světa nebo Evropy bychom přišli jenom proto, že v mládí neměli každých pět let 10 tisíc na psychologický test?

Autor: Jan Jirků | sobota 31.7.2010 11:54 | karma článku: 38,65 | přečteno: 7069x