Obrana ambasády v Nigérii

Vyklidíme další velký trh? Proč opakujeme stále stejné chyby? V únoru jsme na ambasádě v nigerijském hlavním městě Abuji popíjeli coca-colu a zlobili se na komerčního radu, že má nastavenou klimatizaci na 29°C a ne na 24°, jako v hotelu.

Venku bylo 42° a velvyslanec chvílemi odbíhal z naší schůzky zjišťovat, jak probíhá obvolávání Čechů, kteří se nacházejí v sousedním Nigeru, kde předchozího večera došlo ke státnímu převratu.

Řešíme dva stavební projekty v hodnotě mnoha desítek milionů Euro na území Nigerijské federativní republiky. Druhý den naší desetidenní pracovní návštěvy jsme měli domluvenou svačinu s velvyslancem. Přestože se nikdo ze zaměstnanců předchozí noci mnoho nevyspal, věnovali nám čas a pomoc, bez které se v tak složitých zemích neobejdete.

Malá odbočka. Státní převrat se odehrál v Nigerské republice. Nakonec se ukázalo, že se jednalo o „přátelský“ puč. Prezident dostal možnost jít do důchodu a po pár dnech odletěl do Evropy i s čísly svých švýcarských kont. V ČR však média informovala o státním převratu v Nigérii, což nás všechny stálo několik set korun na telefonátech od našich blízkých a známých. Hodně to vypovídá o podceňování vztahů s tak důležitou zemí, jakou Nigerie bezesporu je.

Evropa se plácá v recesi, ale Nigérie by chtěla stavět, budovat a nakupovat. Přestože mají české výrobky skvělý zvuk, budou to beze sporu jiné země, které budou mít zisk ze spolupráce na rozvoji tak obrovského trhu. Bojujeme proti čínským a německým firmám o zakázky. (No, upřímně, je to trochu nadnesené. Zatím to vypadá, že se nám podaří získat jeden nebo dva projekty.) Ale každým dnem se trh víc a víc uzavírá pro možnost vstupu nových dodavatelů.

Pan velvyslanec Jaroslav Siro a zejména komerční rada pan Lubojacký nám byli neocenitelnou podporou. Jak psychologickou po prvotním kulturním šoku tak zejména množstvím neocenitelných informací o obchodním a právním prostředí. Máme mnohaleté zkušenosti z Ruska, ale tady se jedná o další úroveň balancování na ostří nože.  A teď se uvažuje o tom, že namísto rozvoje a intenzivní podpory na tak významném potenciálním trhu se ambasáda uzavře. Jak jsem volil pravici, tak jsem z toho tumpachový.

Komu chceme prodávat výrobky, a technologie? Němcům nebo Francouzům? A tady je obrovský trh a jméno České republiky je na něm stále ještě dobrým předmostím. Už jednou jsme vyklidili jednu obrovskou zemi. Dnes dobýváme Rusko krok za krokem zpět, ale nemuselo tomu tak být. Uděláme stejnou chybu v Nigerii?

Autor: Jan Jirků | sobota 21.8.2010 12:28 | karma článku: 13,69 | přečteno: 1503x