Ministr Rusnokovy vlády chce z Čechů udělat tupý národ

Fischer, přičinlivý vykonavatel[1]. Ukazuje se, kde bude brát Rusnokova vláda na financování volební kampaně SPOZ. V jednom se levá totalita a pravá totalita shodují. Vysoké vzdělání a věda musí být úzký obor pro pár vyvolených a „dobře prověřených“. Vždycky mají spoustu slibů a hlasitých prohlášení o podpoře vzdělání a vědy, ale činy hovoří jinak.

SPOZ potřebuje miliony na kampaň a miliardy na populistická gesta bez nejmenšího dlouhodobého pozitivního dopadu. Kvůli své minulosti, zejména neprůhlednému financování prezidentské kampaně, snadno manipulovatelný ministr financí bez důvěry a v demisi ukazuje, proč si ho volební manažer SPOZ Rusnok vybral do vlády.

Vzdělání a věda jsou investice do budoucnosti. Populistické rozlití miliard mezi anonymní voliče, které praktikuje tato vláda, je pouze dobývání pozic stranou SPOZ.

Proč sahá vláda na peníze do vzdělání, když kdejaký jednotlivý externí právní poradce na ministerstvu ročně fakturuje částky, které se blíží zmiňovaným 30 milionům korun, přestože tam sedí mnoho právníků ministerstva? Protože je to jednoduché. Když někdo bude protestovat, smete se to ze stolu s poukazem na „čísi osobní zájmy“. Ale zájem o vědu a vzdělání by měl být zájmen nás všech. Protože až tu budou jen lidé se základním vzděláním nebo manažeři bez praktických zkušeností zato s čerstvým diplomem, sice budeme vykazovat procento vysokoškolsky vzdělaných lidí srovnatelné s vyspělými státy, ale nebude tu nikdo, kdo by upozornil na levou totalitu nebo pravé dobývání rent.

 

 

1) http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=789248

Autor: Jan Jirků | úterý 3.9.2013 9:15 | karma článku: 19,79 | přečteno: 730x