Ministerstvo obrany se konečně učí zadávat tendry

Před časem tehdy ještě ministr financí Kalousek obhajoval zpackaný nákup letadel CASA, abych ho parafrázoval: „Je to tak správně, protože to tak děláme už mnoho let.“1)  Zjevně si to na Ministerstvu obrany nemyslí všichni. Nyní se začínají učit, jak správně zadávat veřejné zakázky.  

Jak uvádí Pavel Bulant, šéf úřadu pro vyzbrojování, „Na této malé zakázce jsme si vyzkoušeli veškeré věci, sáhli jsme si i do vlastního svědomí a upravili jsme normy pro hodnocení i český obranný standard, který nebyl dokonalý.“2) Touto malou zakázkou míní nákup uniforem za 10 milionů korun zadaných formou oslovení tří dodavatelů. Nic proti. Vojáci dlouhodobě trpí nedostatkem výstroje zapříčiněným diletantským vedením Ministerstva obrany. A při vší bídě je zvolený postup i legální, díkybohu.

Průšvih je, že Ministerstvo, jeden z nejvyšších orgánů státní správy, nebylo schopno za téměř 3 roky realizovat veřejnou zakázku na nákup výstroje v hodnotě okolo 90 milionů korun. Ale stejné ministerstvo za podpory ministra financí se dušuje, že nákup letadel CASA, transportérů Pandur, pronájem Gripenů a další a další veřejné zakázky jsou zcela v pořádku. Ještě tu O perníkové chaloupce, prosím.

Doufám, že Pavel Bulant bude přizván soudy, které řeší starší veřejné zakázky na Ministerstvu obrany, aby mohl podat vysvětlení, jaké na tomto ministerstvu panovaly poměry.

 

1) http://janjirku.blog.idnes.cz/c/276981/Nekdo-musi-byt-prvni.html

2) http://www.novinky.cz/domaci/310243-jako-u-snedeneho-kramu-cesti-vojaci-nosi-maskace-do-roztrhani.html

 

Autor: Jan Jirků | úterý 13.8.2013 9:20 | karma článku: 11,38 | přečteno: 349x