Cesta do pekla je dlážděna “dobrými” úmysly - 3x a dost!

Poslanci a senátoři schválili novelu zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, která zavádí možnost strhávat pokuty z dosud nedotknutelných příspěvků a doplatků. Je to špatné, je to protiústavní a je to hloupé.

Nebudu zákonodárcům sahat do svědomí, jakou roli v jejich hlasování hrály blížící se volby. Osobně nemyslím, že velkou, protože hlasy po tvrdém došlápnutí na nepřizpůsobivé se ozývají dlouhodobě. Na této novele je špatně několik věcí.

 

V první řadě je snaha napravovat lidi s nízkou životní úrovní tím, že tuto úroveň ještě snížíme, nejen nelidská, ale i  hloupá. Odstrašující prvek v zákonech má svoje limity a tato úprava je daleko za nimi.

 

Novela zavádí trestání jedné osoby nebo skupiny osob za jednání jiné osoby. V § 51a odst. 1 se říká, že “Z příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení lze provádět srážky na úhradu pravomocně uložených pokut za přestupky uvedené v odstavci 2 spáchané fyzickou osobou, která ... je příjemcem příspěvku na živobytí nebo doplatku na bydlení nebo osobou s ním společně posuzovanou, …” Pokud tedy jeden z partnerů pobírá příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení a druhý partner se dopustí jednání, za které může být nařízeno provádění srážek, úřad, nejčastěji Úřad práce, provede srážku z příspěvku nebo doplatku prvního partnera. To je zcela zjevně v rozporu s Ústavou.

 

Přál bych si, aby někdo tento zákon napadl u Ústavního soudu, a nepochybuji, že bude zrušena přinejmenším jeho část. Asociální a nehumánní rozměr této novely je však mnohem více hodný odsouzení. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jirků | sobota 21.8.2021 12:26 | karma článku: 10,21 | přečteno: 658x