Cena lupu versus hodnota zdraví

Srovnání škody způsobené pachatelem trestné činnosti a zranění pachatele způsobeného poškozeným. V první řadě musím zdůraznit, že následující příkladové srovnání není návodem k trestání pachatelů trestné činnosti. To náleží pouze trestním orgánům. V žádném případě nelze úmyslně způsobit zranění pachateli trestné činnosti s úmyslem tohoto potrestat za jeho nezákonné jednání.

Avšak v případě, že při pokusu zadržet pachatele trestné činnosti dojde k újmě na zdraví pachatele způsobené poškozeným, měli bychom vědět, jak si stát cení bolesti a zranění nás občanů. Na základě Vyhlášky č. 440/2001 Sb. O odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, a zejména přílohy č. 1: Sazby bodového hodnocení za bolest u úrazů, bych rád uvedl několik příkladů pro budoucí poškozené, aby věděli, co je „obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku“. Zároveň vycházím z předpokladu, že odnášení ukradené věci je „trvající útok na zákonem chráněný zájem“.

Pokud tedy zloděj odnáší televizi v hodnotě 10‘000 Kč a při pokusu o jeho zadržení dojde shodou okolností ke zranění pachatele, pak podle Ministerstva zdravotnictví přiměřená bolest bude odpovídat například: 1. Zlomenině spodní čelisti a ztrátě 6 zubů (ztráta 7 zubů by již byla nepřiměřená, ministerská vyhláška si cení jednoho zubu na 1‘200 Kč), 2. Amputace ucha, pohmoždění krku a povrchové zranění krku (např. pokus zastavit pachatele nepovedeným úderem šavlí tzv. „naplocho“), 3. Zlomenina vnitřního kotníku bez dislokace (následek tzv. „stoličky“, chvatu z našich dětských let).

Bude-li se pokoušet poškozený zadržet pachatele kradoucího starší vůz Škoda Fabia v ceně 100‘000 Kč, Vyhláška č. 440/2001 Sb. nám osvětlí, čeho bychom se měli vyvarovat. Například více než: 1. Amputace 2 nohou v kyčli a 1 kotníku (bude-li pachatelů více, jistě se bude sčítat), nebo 2. Amputace 8 rukou v úrovni zápěstí. Pokud hrozí, že při pokusu o zastavení pachatele ujíždějícího s lupem dojde k závažnějšímu poranění, není správné pokoušet se pachatele zastavit.

A co drobné krádeže? Kolik nosíte v peněžence? 600 Kč? Co na to Ministerstvo zdravotnictví? Pokud vám někdo ukradne 600 Kč, rozhodně byste neměli pachateli neúmyslně způsobit závažnější zranění než: 1. Rána na paži pronikající ke kosti hlouběji než 1cm, 2. Podvrtnutí a namožení čelisti, nebo například 3. Zlomenina jiného prstu nohy než palce bez dislokace. Pokud byste v peněžence měli náhodou 6‘000 Kč, odpovídá to zhmožděnině zevních pohlavních orgánů.

 

V žádném případě nelze toto srovnání chápat jako návod k jakémukoliv jednání. Účelem toho textu, je zamyslet se nad tím, jak si cení stát zdraví nás občanů ve srovnání s naším majetkem.

Článek zařazen autorem do sekce Ad absurdum.

Vyhláška č. 440/2001 Sb. http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=v440_2001#par1

Autor: Jan Jirků | čtvrtek 24.3.2011 20:48 | karma článku: 15,62 | přečteno: 1657x