A.K.: "Udavačství mám v krvi"

Ruska A. K. se chlubí, že za rok 2022 poslala úřadům 754 udání na porušení paragrafu o diskreditaci armády.

Aktuálně se jméno Rusky Anny Korobkové objevilo ve spojení s udáním, které poslala na Allu Fatchelislamovou[1], matku dvacetiletého Afanasije, padlého vojáka základní služby. Fatchelislamová v rozhovoru pro youtube kanál Novoy gazety řekla, že jejímu synovi, který sloužil jako kuchař v základní službě, slíbili, že do Ukrajiny bojovat nepůjde. Korobková napsala do udání: "Žádám přísné potrestání Fatchelislamové Ally za diskreditaci armády."
Anna Korobková je známé jméno v ruském éteru. Podle novinářů stojí mimo jiné za udáním světoznámé organizace Memorial. Zajímavé je, že se nejen neskrývá, ale ke svým udáním se hrdě hlásí. Sociální antropoložka Alexandra Archipova dala rozhovor stanici Dožď, ve kterém popisovala fenomén newspeaku a cenzury. Po nějaké době ji navštívili páni z policie, že na ni byla podána žaloba o diskreditaci armády. Pod udáním byla podepsána Anna Korobková. Archipova Korobkovou kontaktovala a ona k jejímu překvapení odpověděla[2].
Označila se za „profesionálního neplaceného donašeče“. Prý vždy dva dny sleduje videa protirežimních novinářů a poté píše udání na hosty. Následně dva dny odpočívá.
"Smysl udání jako ta moje slouží k tomu, aby lidé měli strach, že když někde vystupují, skončí to udáním a soudem." Dalším důvodem je strach z toho, že po prohrané válce bude Rusko muset platit reparace, což povede k většímu ožebračování běžného obyvatelstva i jí osobně.
"Donašečští mám v krvi. Můj děda byl důstojník armády v letech 1942–1945 a zároveň tajný spolupracovník NKVD. I později v penzi využíval stížnosti a udání, když chtěl od úřadů něčeho dosáhnout." Všechna udání Anny Korobkové začínají stejně: "Plně podporuji speciální vojenskou operaci ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny. Jsem proti jakémukoli porušeni zákona."
Podobné rodinné tradice nejsou v Rusku neobvyklé. Mnohdy lidé, kteří pátrají po osudu svých předků, narážejí v silových strukturách na potomky vrahů svých blízkých.

Poznámka: Přestože mnohé nasvědčuje tomu, že se skutečně jedná o jednu reálnou osobu, není vyloučeno, že za Annou Korobkovou stojí větší skupina.

 

[1] https://72.ru/text/gorod/2023/06/17/72404060/

[2] https://paperpaper.io/donositelstvo-u-menya-v-krovi-an/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Jirků | pondělí 19.6.2023 10:07 | karma článku: 19,32 | přečteno: 485x