Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nedám a nedám si poradit

Měl bych jít nakoupit, neb jsem zjistil, že mi dochází lněné semínko, které jsem včera, když jsem dělal nákup, zapomněl koupit. Na koho bych to tak svedl?

Jasně, na mou lásku, protože se mě nezeptala jestli je lněného semínka dost. Není! Budu muset překonat svou lenost a jít, zřejmě večer po fotbalu, hraje Sparta s Plzní, uvidíme jak to dopadne, nakoupit. Díky kapitalismu jsou obchody, tedy některé otevřené a tak uspokojím svou vášeň pro lněné semínko, které rozemelu, míchám s medem a tak si dělám snídaně.

Kombinace lněných semínek, medu, tvarohu, mléka, lněného oleje a ovoce mi dělá náramně dobře. Přesný návod se dá najít na stránkách olejovo-bílkovinové stravy. Kupodivu se to nepřejí. Kombinace různého ovoce a třeba vanilky, skořice, oříšky, tedy pokud je nesežeru samotné, ty oříšky, nemá chybu.

Takže mám jen tak tak ještě na jednu porci semínek, a pak finito. Dopoledne se mi nechce, to je v krámu v sobotu moc lidí. Nemám návštěvu obchodu a ordinace jako společenskou záležitost. Nerad čekám v dlouhých frontách, kde do mě strká biomatka ověšená dětmi, plným vozíkem zdravých potravin a domlouvající dětem, aby neloudily čokoládu, protože je nezdravá.

Párkrát jsem sledoval taková utkání, občas vyhrálo dítě, občas rozzuřená biomatka, která, ač se tvářila zcela klidná, nakonec neverbálně nebyla schopna zamaskovat svůj vztek. Osobně si myslím, že dítě má vědět, že se táta, máma zlobí a že je vodsaď až pocaď. No, nepletu se do těch půtek, pokud mohu, rychle se vzdálím. Ale v těch supermarketech, kde mnohdy jsou největší lahůdky pro děti u kasy, je to obtížné.

V jedenáct má dorazit známý, odpoledne v neurčený sice čas, ale předpokládám, jak znám svoji nejmladší dceru, kolem druhé, že dorazí se zetěm. Pochopitelně, nebudou obědvat, jak mi do telefonu vysvětlili, což není zas až taková tragédie, čaj a kafe si umí udělat sami, většinu návštěv mám už vycvičený, a pokud má někdo žízeň, vodu si natočí, chuť na kafe, či čaj, klidně si udělá sám.

Každý podle své chuti. Tuhle metodu jsem odkoukal v Chile, kde v každé hospodě, když jsem chtěl kafe, postavili přede mne plechovku s kafem a cukřenku, přinesli hrnek, já si dal kafe jak jsem zvyklý, stejně tak cukru, zalili horkou vodou a hotovo. Já jsem tu metodu vylepšil o tu skutečnost, že vodu do konvice si dá každý sám, vybere si hrnek, co mu vyhovuje, mám sbírku nejrůznějších hrnků a sleduji, jak jim to jde.

Pokud jim kafe, čaj nechutná, mají smůlu, co si udělali, to mají. Nemůžou pomlouvat, že bylo silný, slabý, prostě bylo takový, jaký si ho udělali. je zadarmo a podle jejich představ. Co by mohli chtít v tomhle směru ještě víc? Odpoledne jim udělám a sobě také trochu čerstvé šťávy, čtu si zrovna knížku od Dr.Normana Walkera o šťávách, kterou jsem dostal k odšťavňovači, údajně se ten člověk dožil 116 let, i když jiné prameny hovoří, že jen 99,5, říkali mu prý „Šťávička.” Leč on všechny posměváčky přežil.

Dostávám „moudré rady,” leč nevyžádané rady od jedné komentátorky na iDnes, které okamžitě mažu, neboť pokud potřebuji radu, zeptám se, pokud mám pocit, že radu nepotřebuji, dám poradci jasně najevo, verbálně i neverbálně, že nemám zájem. Některým se to musí opakovat, protože ač se chlubí svým vzděláním a rozsáhlými znalostmi, nemají ani šajnu, že o jejich dobře míněné rady jaksi není zájem.

Ano, mnozí jedinci chodí světem, trousí rady ač nežádáni a pak to vypadá mnohdy, že netrousí rady, ale jen trus. A je jim divné, že nejsou příliš oblíbeni mezi těmi, kteří mají pocit, že jsou dospělí a pokud něco potřebují, tak si řeknou, pokud ne, tak se neptají. Pochopitelně na svou odpovědnost.

Sice mají ti trousilové někdy škodolibou radost, když takzvaně ba jejich slova dojde, a říkají: „jsem to říkal/a.” Ale zase diví, že jejich popularita se po takovém prohlášení nezvyšuje.

V tom právě spočívá ten rozdíl mezi lidmi, kteří umí sdělit informaci tak, že je přijata a mezi těmi, co ač se snaží sebevíce, sluchu u „potřebných” nedojdou. No nic, pustím si nějakou pěknou muziku a budu čekat na návštěvu. Jo jo.

 

Autor: Jan Jílek | sobota 9.3.2019 10:24 | karma článku: 16,26 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Jan Jílek

Macháně, beru!

Byl to docela zajímavý týden, který byl v pořadí sedmý mého marodění. Jo, občas se povede. Ale nedá se říci, že bych se nudil.Klienti se sem tam ozvou, nějaká činnost tedy je.

15.3.2019 v 21:12 | Karma: 16,64 | Přečteno: 587x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Vždy tohle beru vážně

Volal mi ráno bývalý klient. Že se mnou potřebuje mluvit. Prý je v lehké depresi a tak. Domluvili jsme se, že přijde zítra. Tím to v tu chvíli skončilo, protože jsem měl dalšího klienta, a musel jsem se věnovat jemu.

14.3.2019 v 15:21 | Karma: 20,90 | Přečteno: 761x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Příběh o modlení ve dvanácti kostelech

Slyšel jsem vyprávění o dceři, kteří obešla dvanáct kostelu, aby se modlila za svého nemocného otce. Vyprávěl ten příběh její známý, jemuž ten příběh byl k smíchu. Mě ne, mě se ten příběh z nejrůznějších důvodů líbil.

13.3.2019 v 12:27 | Karma: 23,38 | Přečteno: 577x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Konflikt a spor

Jsem rád, že se s dr.Hnízdilem shodneme na tom, že nemá smysl vést boj, třeba proti nemoci, já ještě bych dodal, že většinou nevidím smysl v tom, vést boj proti oponentům.

12.3.2019 v 12:48 | Karma: 17,85 | Přečteno: 633x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Emoce, stres, eustres a distres

Vyrazil jsem na procházku, lehce se ochladilo, co mi dělá vlastně dobře, protože nejen studená sprcha, ale i chůze bosky po chladnější zemi dělá dobře mé imunitě, která si díky tomu zvyšuje.

11.3.2019 v 15:41 | Karma: 15,23 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články