Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Do nebeského Apolináře

Dostal jsem pozvání od evangelického faráře pana Volného, který přednáší etiku. Abych udělal v červnu přednášku pro jeho studenty.

V Havířově. Prý ho zaujal seriál, který jsem natočil před léty, „Ze závislosti do nezávislosti.” Těší mě, že i po dost dlouhé době, je ten pořad stále sledovaný na internetovém vysílání České televize. Bohužel musel jsem odmítnout, protože momentálně jsem tak akorát těsně před hranicí zvládání svých současných závazků. Ale po dovolené a pokud bude možnost přednášet o víkendu, tak rád. Takových pozvání si vážím.

Shlédl jsem velmi zajímavý pořad České televize, „Magický Činoherní klub.” Narazil jsem na něj náhodně, když jsem si tak brouzdal po internetovém vysílání ČT. Pustil jsem si jeden díl, shlédl a pak už jsem je se od toho nemohl odtrhnout. Musím zopakovat a souhlasit, že šedesátá léta minulého století, byla skutečně magická. Filmem, muzikou i divadlem.

Líbilo se mi a hodně mě oslovilo vyprávění pana Smočka, že napřed psal hru Piknik, aby k tomu společně s panem Vostrým zakládali divadlo. Bez té hry by prý ten Činoherní klub nebyl. Vzpomněl jsem si jak jsem napřed začal psát „Fagot a Yesterday” a pak jsem k té hře začal shánět herce. Asi je ten proces podobný. Někoho něco napadne, začne hledat, připojí se pár nadšenců, kteří mají zájem a je hotovo.

Také jsem s nadšením vyslechl, že i v tom slavném „Činoheráku.” společně herci a režisér mluvili o tom, jak zkouší, dávali si mezi sebou informace, co a jak. Podobně jsem na to šel i já. Tak trochu jsem doufal, že terapeutické techniky, mohou napomoci při zkoušení a bude to mít efekt. A ejhle, ono se to dělá i jinde.

Tak jsem rád, že jsem nebyl zas tak omezený, jak si někteří účastnice myslely, když za mými zády tvrdily, že nic neumím, nic nevím, takhle se to přece nedělá. Abych nakonec zjistil, že dělá, že jsem instinktivně použil metodu, která je funkční a dost dobrá i pro skutečné divadelní profesionály. Ony se ty metody dají promíchat. Pochopitelně, musí ten, kdo je používá, uvědomit, kde je, co dělá a jaký má být výsledek. Neplést si terapii s divadlem a naopak.

Takže jsem si potom jen tak hledal dál, našel jsem na YouTube záznam divadelního představení Činoherního klubu „Revizor,” z roku 1971. Řval jsem smíchy, když jsem viděl Landovského, jak říká: „Jede k nám revizor a inkognito... ” Klesá na kolena a křižuje se: „Gospodi, Gospodi”  a s ním celá ta squadra. Jo, to je opravdové umění. Byly to takové ty chvíle, kdy v tom šeru normalizace, se objevovaly záblesky naděje. I když to tehdy vypadalo, že šero a nuda socialistického umění bude až do skonání světa.

Naštěstí socialismus bolševického ražení až do skonání světa nevydržel, ten nynější také půjde do patřičných míst až přijde čas. I když je ten nynější o něco snesitelnější. Ale jen o něco. No nic, nebudu se zabývat politikou. Nechám ji těm zasvěcenějším, co si dají práci aby zjistili, co a jak.

Musím říct, že mě ty dva pořady nakopli k tomu, abych přemýšlel, co a jak dál? Co vlastně chci dělat. YouTube je plné zajímavých věcí, abych se inspiroval, něco sem tam okopíroval, prý se to tak dělá a vymyslel i něco vlastního. Na čemž pracuji.

Včera bylo sto let od narození docenta Skály. Připomněla mi to na FB, Kristýna Holubová, má bývalá koterapeutka. Jo, docent Skála, na toho se dobře vzpomíná. Byla radost ho sledovat u práce. Skvělý člověk a skvělý terapeut. Dovolím si tedy přát.

„Tak pane docente, ať vám v tom nebeském Apolináři, kořalové řádně naslouchají. Je to pro jejich dobro. Také jsem vám rád a doufám, že pilně, naslouchal a nepochybně to bylo pro mé dobro. Sice ne jako pacient, ale jako účastník výcviku, kde jste dělal supervizora a pak jako absolvent PPF, kterou jsem absolvoval. Dodnes mám schovaný index se záznamem o obhájené práci o takzvaných laických terapeutech, a dostal jsem od vás za jedna. Měl jste mi co říci tehdy a dodnes máte.” Jo jo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jílek | čtvrtek 26.5.2016 12:33 | karma článku: 15,67 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Jan Jílek

Bramboračka na talíři i v hlavě

Ptala se mne má láska, když jsem seděl u svého psacího stolu, s nohama na stole, na co že myslím? Nějak jsem chápal její otázku jako celkem nepatřičnou.

12.4.2019 v 13:29 | Karma: 20,49 | Přečteno: 665x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Dvě pravidla

Psal mi včera na FB Macháně z Katolického týdeníku, že už tedy jako ten náš rozhovor, co jsme spolu vedli kolem patologického hráčství uveřejnil.

9.4.2019 v 9:53 | Karma: 17,78 | Přečteno: 566x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Dvě víkendové radosti a jedna šmouha

Učil jsem vnučku obchodovat. Přišla na návštěvu, původně měly přijít dvě vnučky, neb té starší, Elence jsem koupil tašku do školy, přesně tu, co si přála a těšil jsem se, že ji ji předám. Nepřišla, měla horečku.

8.4.2019 v 11:57 | Karma: 19,48 | Přečteno: 598x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Nemám bohužel žádné zázračné vlastnosti

Volala mi včera neznámá paní, která se dotazovala, zda jsem psychotronik. Musel jsem ji zklamat. Nejsem, nijak se o psychotroniku nezajímám a nemám žádné zázračné vlastnosti.

6.4.2019 v 18:01 | Karma: 15,72 | Přečteno: 621x | Diskuse| Osobní

Jan Jílek

Útržky úvah posledních dnů

Sleduji tak události posledních dní, kterými se často zabývají blogy na iDnes i jinde. Ať se jedná o brexit, chování presidenta, nebo nadějí vkládané, či negující tyto naděje u nové presidentky Slovenska.

3.4.2019 v 22:41 | Karma: 20,46 | Přečteno: 622x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 718x
Terapeut, spisovatel, cestovatel, snílek

Seznam rubrik

Oblíbené články