O dvojím metru starosty Jančíka

Dvě podobné události, dvě rozdílná rozhodnutí. Čeho, že se týkají? V prvním případě jde o nedávno odstraněné torzo růžového tanku z náměstí Kinských, v případě druhém jde o instalaci sochy Tarase Ševčenka na témže místě o tři měsíce dříve.

Tak nám usadili Ševcenka ... a odvezli tank.Jan Hrdina

V čem spočívá onen problém dvojího metru? Zatímco tank byl z náměstí odstraněn, protože výtvarník David Černý neměl k jeho instalaci povolení, socha Tarase Ševčenka, která rovněž neměla patřičné povolení, byla bez problémů usazena a dodnes stojí. Obě akce byly v režii radnice Prahy 5, tedy starosty Milana Jančíka, jejíž argumentace je přinejmenším kuriosní. Torzo tanku úředníkům prý nevadí, naopak, dokonce chtěli jeho loňskou instalaci legalizovat, ale David Černý prý nedodal nutné podklady. Faktem je, že ač spolupracoval, povolení musejí vydat úředníci. Když jim na tomto symbolu tolik záleží, proč se tedy nesnaží povolení zajistit jako tomu bylo v případě sochy Tarase Ševčenka?

 

Socha ukrajinského buditele Ševčenka také neměla povolení, přesto bylo v rozporu s památkovým zákonem povolení dodatečně uděleno. Když se chce, tak to jde. Jsou to tři měsíce co na náměstí Kinských vlály ukrajinské prapory, zatímco ukrajinský prezident Juščenko řečnil o ukrajinsko-českém bratrství a starosta Jančík stavěl nesmyslné konstrukce vztahů básníka, Prahy a České republiky. Komu ve skutečnosti vadil růžový fragment tanku, když nevadí socha básníka, proti níž se zvedla vlna odporu? Torzo lidem nevadilo, je pryč. Socha stále svými okolnostmi vzniku i svou nelogičností dráždí a bude asi ještě hodně dlouho. Paradoxní je také to, že růžový tank měl k náměstí Kinských vztah a další příznačné symboliky nabyl 21. srpna 2008, kdy na něj David Černý namaloval bílý pruh – symbol našeho „osvobození“ roku 1968. Trefně tak reagoval na rostoucí vliv a mocenské choutky novocarského Ruska. Nabízí se paralela. Již v roce 2001 se symbolika růžového tanku měla na Smíchov vrátit, ale pro odpor ruské ambasády a tehdejšího premiéra Miloše Zemana (zvláštní, že ne Václava Klause) zůstal nakonec tank skryt. Nestojí za nedávnou akcí odstranění torza stejná orientální moc jako v roce 2001? A má s tím něco společného náš neznámý Taras Ševčenko?

Autor: Jan Hrdina | úterý 16.6.2009 1:12 | karma článku: 13,56 | přečteno: 1032x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46