Já jsem Čech! Co to je…?

Francouzský prezident se rozhodl probudit národní vědomí Francouzů. Z vlastní zkušenosti vím, že Francouzi ho nikdy neztratili. Ale co to naše malé, české? Lze probudit něco, co možná ani neexistuje?

V den svého zvolení hřímal prezident Sarkozy před televizními kamerami: „Francouzi musí být hrdí na to, kým jsou, a já jim ten pocit pomůžu znovu najít.“ Dva roky na to mohou Francouzi na internetu vyplňovat dotazník, který jim má odpovědět kým tedy jsou. „Co to znamená být Francouz?“, píše se v dotazníku. „Co to znamená být Čech?", ptám se já. Stále víc mám totiž pocit, že to téměř nikdo neví. Schválně, zamyslete se. Jak definovat Čecha, český národ? Na co bychom měli být hrdí a proč být hrdý právě na své češství? Navíc v době, kdy se Evropa sjednocuje a tradiční pojetí národa přestává mít smysl.

Co to je být Čech? Stačí se podívat kolem sebe. Minimální úcta k tradicím, neznalost vlastních dějin a neustálá potřeba někam patřit. Ale proč? Co takhle zůstát sám sebou. Naše dějiny jsou velmi bohaté na dramatické okamžiky, osudové zvraty a významné osobnosti. Jsme jedna z nejdéle osídlených oblastí Evropy, naše kořeny sahají hluboko do dob, kdy byl starověký Řím pouhou vesnicí okresního významu. K jistému národnímu vzepětí dojde jednou za čas, když se někde někdo trefí do branky a podaří se mu tak získat mistrovský titul. Není to trochu málo? Běžně se totiž každý stará jen sám o sebe, nejde jen o sebestřednost, ale také o omezenost, o neznalost. Stačí se podívat na stovky počmáraných domů, zdí a památek, na sprosťáctví a neurvalost. Vlastní názor mnohdy chybí, tak se přebírá ten většinový.

Máme patřit k Východu nebo k Západu? Ani tak, ani onak. Střed je střed. Nebylo by lepší uvědomit si svojí vlastní hodnotu, neohýbat neustále hřbet a být hrdý na české dějiny, na objevy a vynálezy, na velké osobnosti, na jedinečné světové kulturní dědictví? Na seznamu českých památek UNESCO je zapsáno dvanáct položek, což tak malou zemi, jako je ta naše, řadí na samou špičku. Máme být na co hrdí a máme se k čemu hlásit. Jen o tom vědět!

Autor: Jan Hrdina | neděle 29.11.2009 12:01 | karma článku: 21,40 | přečteno: 1585x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46