Děkuji, nechci, páni břidličníci!

Děsí mne představa, že by v nádherné krajině Broumovska či v podhůří Krkonoš, na Trutnovsku, měly vyrůst obludné vrtné plošiny. Považuji za vyloučené, aby se u nás těžil břidlicový plyn a jsem také zásadně proti tomu, aby byla dána zelená průzkumným vrtům.

Nesdílím představu zahraničního investora na světlou budoucnost a rozvoj regionu, který by měla těžba břidlicového plynu přinést našemu kraji. Právě naopak. Mnohem víc pro mne znamená čistá a neposkvrněná krajina, zdraví lidé a čistá voda. Je to totiž právě vysoké riziko hrubého znečištění pitné vody na Broumovsku, Náchodsku a Trutnovsku, které v případě byť jen průzkumných vrtů hrozí. Aby totiž bylo možné plyn z podloží uvolnit tzv. metodou hydraulického štěpení, vhání se do hloubky více než 2 km pod tlakem směs vody, písku a chemikálií. Chemikálií velmi nebezpečných, z nichž mnohé mají prokazatelně rakovinotvorné účinky a nechybí mezi nimi metanol, pesticidy, formaldehyd, toluen či kyselina chlorovodíková. Děkuji, nechci!

Čistá voda a nezdevastovaná krajina jsou mi přednější, než krátkodobý ekonomický prospěch pár vyvolených. Hodím-li si na váhy klady a zápory, negativa jednoznačně převažují. Samozřejmě, těžařské kobylky z cizích krajin nemusí koukat ani vpravo, ani vlevo. Vysají, sežerou a odletí. Co po nich zůstane, to je jim jedno. Věřím, že i naši političtí reprezentanti naleznou dostatek odvahy a řeknou rezolutní NE. Zatím bohužel, ač nepřekvapen, vidím váhavého ministra Chalupu a mrtvého brouka hejtmana France, jenž si mohl před volbami odporem proto těžařům ústa vyvráti, dnes však mlčí.

Milé kobylky, leťte jinam a nechte naše přírodní skvosty napokoji. Ostatně, už vidím jak byste nám náš vlastní plyn draze prodávali...

Autor: Jan Hrdina | čtvrtek 21.3.2013 14:27 | karma článku: 15,06 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46