Čeká nás změna? Každých dvacet let

Letos dojde k výrazné změně. Souvislost s volbami je zřejmá, bude to však k lepšímu, nebo horšímu?

Čtyři roky utekly jako voda, volby ťukají na dveře a politikům všeho zbarvení se opět do slovníku vloudilo ono skromné slůvko – změna. Prezident USA Obama dokázal tohoto magického slova plně využít. Pro něj to však nebyl jen nástroj, ale též cíl. Dokázal ho plně vytěžit a snaží se mu i dostát. Po změně byla velká poptávka a kde je poptávka, je i nabídka. A co u nás v Čechách? Poptávka by byla, ale je i nabídka? A máme vůbec šanci na změnu?

Posledních dvacet let probíhaly volby ve smyslu mládí vpřed a staří na svá místa. Ačkoliv nám zprava i zleva co čtyři roky slibují změnu, pořádek, spravedlnost, boj za občany, v konečném důsledku zůstává při starém. Oni si ti staří už na vládnutí tak nějak zvykli a neradi by se zříkali svých privilegií. Jejich chápání změny je zřejmé. Chápou ji tak, jak ji prezentují, tedy jako pouhé slovo. Ne slovo dané, ale slovo vyřčené. Letošní volby by však mohly překvapit i ostřílené politické mazáky. Proč? Ať už chceme, nebo ne, každých dvacet let dochází k významné dějinné změně.

Ačkoliv historie není exaktní vědou, je toto jeden z jejích zákonů. Nemělo by smysl sledovat tok času proti proudu o tisíce let, stačí se podívat zhruba o jedno sto. Vznik Československa, II. světová válka, nástup komunismu, roky ´68 a ´89 a nyní kulatý a dějinotvorný supervolební rok 2010. Každých dvacet let, každá jedna generace. Dříve udávaly tón dějinám významné objevy, noví panovníci či pády a vzestupy dynastií. V moderních dějinách to jsou především volby. Klidně bych si vsadil, že letos opravdu dojde ke změně. Výrazné změně!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hrdina | čtvrtek 15.4.2010 9:18 | karma článku: 15,45 | přečteno: 984x
  • Další články autora

Jan Hrdina

Komu voní Babišova řepka?

1.5.2014 v 21:48 | Karma: 30,57

Jan Hrdina

Rasismus naruby, to je oč tu běží

22.4.2014 v 22:22 | Karma: 42,46