M. Benda, K. Schwarzenberg a formální logika

Z Rusnokovy vlády nejsem příliš nadšený, ale někteří politici ODS a TOP 09 připomínají zmoklé slepice na dvorku.

Marek Benda (ODS) se v probíhající rozpravě pohoršuje nad skutečností, že se prezident Miloš Zeman zavázal jmenovat po volbách sestavením vlády ,,představitele vítězné strany´´, nikoliv ,,předsedu vítězné strany´´. Ano, vykutálený prezident si tím ponechal větší prostor k rozhodování, ale zrovna ODS je ta poslední strana, které by to mohlo vadit. Jejich úřadujícím předsedou je Martin Kuba, ale premiérskou kandidátkou Miroslava Němcová. Díky prezidentovu vyjádření tak právě ODS není nucena toto rozdvojení řešit, i když ve volbách to asi bude dost obtížně vysvětlovat.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) zase obvinil prezidenta z pošlápavání ,,masarykovských tradic´´. Co tedy o masarykovských tradicích říká česká wikipedia ve svém článku na téma Úřednická vláda? ,,Podle československé ústavy z roku 1920 prezident jmenoval vládu bez formálního podmínění parlamentem; vláda mohla požádat o důvěru sněmovny, ale nemusela (sněmovna mohla vládě vyslovit nedůvěru, k čemuž však nikdy nedošlo).´´ Vida, v masarykovské době bylo postavení prezidenta ještě silnější než dnes!

O prezidentově postupu se dá diskutovat jako o nezvyklém či chybném. (Osobně bych v roli prezidenta 1. pokus, s lehkým skřípěním zubů, dal Miroslavě Němcové. Ovšem nezávislost policejního vyšetřování je velice zajímavý protiargument.) Ale rozhodně není tento postup nelegitimní a rozhořčení představitelé ,,stojedničky´´ to asi dobře vědí, protože jinak by prezidenta Zemana zažalovali u Ústavního soudu.

Také požadavek na 101 notářsky ověřených podpisů je svérázný, ale kdyby to s nerozbornou jednotou 101 hlasů pana Kalouska a spol. bylo tak žhavé, mohli by deklarativně, rychle a srozumitelně vyhlásit panu Rusnokovi nedůvěru ještě v červenci, hned po jmenování. I takovou možnost Ústava ČR umožňuje.

Rozhořčení nad ztrátou vlády dosti netradičním a kontroverzním způsobem je pochopitelné, ale s tím odkládáním formální logiky kamsi stranou by to představitelé ,,stojedničky´´ neměli přehánět.

 

 

Autor: Jan Hoffmann | středa 7.8.2013 16:32 | karma článku: 27,06 | přečteno: 1048x