Kdo by ty peníze potřeboval více, pane Kalousku? Háva nebo Šťáva?

Ministr Kalousek glosoval verdikt Ústavního soudu: ,,Peníze, které dostane rodina Nečasova a rodina Kalouskova, nedostane někdo jiný, který by je potřeboval mnohem víc.´´

Ústavní soud včera zamítl zpětnou daň na státní příspěvek ke stavebnímu spoření, která byla podle mého laického názoru naprosto jasnou retroaktivitou. Svým verdiktem vyvolal pobouření v pravé části našeho politického spektra. (U mě žádné pobouření nevyvolal. Příspěvek na současnou podobu tzv. stavebního spoření mi přijde jako nesmysl, ale ani nesmysly by se neměly rušit retroaktivitou!)

 

Václav Klaus mě příliš nepřekvapil, v základní volbě mezi konstitucí a absolutismem se  přiklonil na stranu absolutismu, nikoliv poprvé. Za méně šťastnou pak považuji deklaraci 5 z 15 soudců, že měli jiný názor. Jakoby nám nestačilo, že se tu kdysi proflákla informace o 6 či 7 soudcích, kteří měli negativní názor na zdravotnické poplatky, což tehdy nahnalo vodu na mlýn demagogům z ČSSD. Teď zase mohou výrok soudu zpochybňovat demagogové z jiného tábora…

 

Nejvíce zarážející jsou však včerejší slova ministra financí, který výrok soudu sice přijal s pokorou, ale jeho dopady komentoval slovy: ,,Dochází ale k paradoxní situaci, kdy například Miroslav Kalousek nebo Petr Nečas, kteří mají stavební spoření, nálezem Ústavního soudu vydělají letos poměrně hodně peněz a ty peníze, které dostane rodina Nečasova a rodina Kalouskova, nedostane někdo jiný, který by je potřeboval mnohem víc. Já to nepokládám za správné.´´

 

Ano, pane Kalousku, asi jste chtěl národu nabulíkovat, že nějakých 30 procent národa (číslo tipuji), kteří využívali nesmyslně štědré náruče státu v tzv. stavebním spoření, se vzdá svých 6 miliard, aby si pak tu sumu rozdělili všichni, včetně maminek samoživitelek, důchodců a dalších skupin, které žijí z ruky do úst, tudíž nemají myšlenky na nějaké spoření. Ale bude Vám to někdo rozumný věřit? Těžko!

 

Těch 6 miliard by totiž spolkl zase nějaký Háva, Šťáva, Omnipol, Saab (Gripen) nebo kdovíkdo, komu by jste ty peníze obratem přihrál. V lepším případě spadnou do úroku z dluhů, které tu vznikly v období nebývalého růstu 2002 – 2006, kdy jste pro státní rozpočet opakovaně hlasoval. Možná něco zbude na uchování stropu zdravotního a sociálního pojištění pro ty úplně nejbohatší.

 

Kterým obyčejným lidem plánuje pomoci TOP 09, až zvedne zdravotnické poplatky? (Nejsem jejich odpůrcem, ale myslím, že jejich současná výše je pro rozumný regulační efekt přinejmenším postačující.) Pokud vím, hrozí tu spíše riziko, že ,,za odměnu´´ necháte umírat nedonošené děti. Ty samé děti, které byly Vašemu ministrovi zdravotnictví dobré, když potřeboval dojmout naivní občany (jejichž intelektuální úroveň často zůstává na úrovni Blesku) a z lékařů domáhajících se spravedlivého ohodnocení udělat asociální vyvrhele.

 

Pane ministře Kalousku, klidně ten příspěvek na stavební spoření zrušte, v zájmu státního rozpočtu. Ale udělejte to standardní cestou. A když už Vás při cestě nestandardní někdo klepne přes prsty, nesnažte se nás dojmout svými sugestivními výklady. Ne všichni z nás jsou tak naivní!

Autor: Jan Hoffmann | čtvrtek 28.4.2011 18:00 | karma článku: 29,77 | přečteno: 2050x