Náš kapesní čokl Ben měl pátý nargle.

Před pěti jařinama byl náš šropál dlóhodobě chabrusové a musel bét zamachlované na domášově do konca školního járu. Fest chmuřil, že se nudí a tak sme se stařkó vyměkli a odkévali nákup čokla.

Ben bude glgat první ligu...archiv autora

Ze startu sme zamítli velký plemena. Jednak to má velkó spotřebu na sto kilců a z teho logicky plyne, že by to vyrábělo i velký hnědky. A druhak - z nějakýho baskervilla bysme měli fedry a ve finálce by se taky mohl stat kingálem našeho kéru. Taky sme nechtěli nic aktivního, co by nás tahalo morgen z betle aus a chcelo kmitat někde po prohazunku. Taky to musí mít kamošskó náturu, aby si nás to časem nedalo jako předkrm před chálkó.

Z teho všeho nějak logicky vypadnula rasa Japan chin. Ideální pro raskeny, dokonca pré i invalidní jedince a šropy. Pré má kamoškó flegmoš náturu a nedá na sobě znát emoce a svó familku nadefšecko miluje.

A tak se u nás Beník vobjevil. Vlezl se mi do dlaně. Hned sme valili k veterinářovi, aby nám na něho vystavil noty, vovočkoval, dal nějaké utréch proti červošum a vůbec ubóchnul pro nás samý neznámý šméčka.

„Tož poďte s tím morčetem dál,“ hókl veterinářské mezi futrama, čímž se nás dotkl. Jemně sem ho upozornil, že má co do činění s budócím obranářem.

Ben se opravdu povedl, akorát žádné mlatař z něho teda nebude. Spíš by teho případnýho čórkařa vítal jako kamoša, bacil by sebó před ním na dlážku naznak a chtěl by, aby ho šimral na vaně. Opravdu není z nejaktívnějších. Celé den groňá zaparkované na sicně nebo na ponku v obýváku. Ožívá až večer, kdy chceme se stařkó házet čučku do špízny. Jediné jeho zájem je totiž chálka. Tak furt stepuje před ajskysnó a vyzývavě na nás štěká na plné vál. Když ho mastíme, ušije na nás těžký šméčko. Začne škrabat na futra na zahradu, abychom gómali, že chce hodit bruncnu nebo vysadit hnědku. A když se teda konečně zvednem ze sicny a chcem ho pustit na dvůr, nabere azimut k ajskysně a háže na nás čoklí augle. Tomu se už nedá odolat.

A má ještě jednu mánii. Jakmile někam máznem něco, co by se dalo nacpat za žgraňu, už to lapne, odnese stranó a začne si to hlídal. Když se přiblížíme, začne vrčet jak malá kroksna a ve finálce to třebas i zalehne. Takhle vodvláčí třeba i hósku, balení šunky, pytel arašídovéch vorglů, sáček bonbonů, čokoládu nebo lízátka.

Konečná byla, když sem jednó dorazil na domášov s vizórem pro kamoša na spářku. Ben si ju hlídal tak fest, že sem gómal, jestli náhodó není fetoš…

 

Slovíčka pro ty co nekóřijó hantec:

šropál – dítě
dlóhodobě chabrusové – dlouhodobě nemocné
velká hnědka – velký exkrement
kingál našeho kéru – vládce našeho bytu
raskeni – staří lidé

vystavil noty – vystavil zdravotní průkaz
mlatař - rváč
šimrat na vaně – lechtat na břichu
groňá zaparkované na sicně nebo na ponku – spí na sedačce nebo na stole
házet čučku do špízny – dívat se na televizi

chálka - jídlo
ajskysna – lednička
mastit ho – kašlat na něj, ignorovat
těžký šméčko – velká lest
chce hodit bruncnu - chce močit

vysadit hnědku – jít na velkou
čoklí augle – psí oči
malá kroksna – malý krokodýl
pytel vorglů – sáček oříšků
fetoš – alkoholik

Autor: Honza Hlaváček | pondělí 15.3.2010 12:30 | karma článku: 17,11 | přečteno: 1709x
  • Další články autora

Honza Hlaváček

Štyngec

29.1.2017 v 15:30 | Karma: 17,04

Honza Hlaváček

Švejk v hantecu

21.9.2016 v 9:30 | Karma: 24,84

Honza Hlaváček

Volební válka pojede!

3.10.2014 v 11:30 | Karma: 9,06

Honza Hlaváček

Jak sem jezdil na gympl do Vanglu

7.12.2012 v 18:36 | Karma: 12,99

Honza Hlaváček

Jak sem přežil základku

15.11.2012 v 11:45 | Karma: 13,98