Zdraží voda vesničanům?

Hlavně malým obcím v Plzeňském kraji chybí dohromady zhruba 10 miliard korun, které by potřebovaly investovat do vodohospodářské infrastruktury. Informovala o tom ČTK, jejíž zprávu převzala některá další média. 

Znamená to, že stát se bude muset praštit přes kapsu? Nebo že obyvatelům těchto obcí voda nakonec výrazně podraží?

Průzkumy cen za vodné a stočné dlouhodobě ukazují, že v menších městech a obcích bez soukromých investorů lidé platí méně. Mnozí starostové se tím rádi chlubí: „Vodu jsme neprodali a máme ji levnější.“ Jenže v řadě těchto obcí také zároveň tiká časovaná bomba. V podobě stavu jejich vodovodů a kanalizací.

Ne, nehoruji automaticky pro soukromé investory. Ani nenadávám starostům malých obcí. Oni jsou v tom z větší části nevinně. Vesnice to má těžké. Na konci každé přípojky stojí zpravidla jeden dům s několika málo spotřebiteli. Jen výjimečně je tam pár bytů. Naopak ve městech je na řadě přípojek velký bytový dům, panelák, kancelářský komplex, atd. Zkrátka na pomyslný metr trubek se ve městě vybere mnohem více peněz za vodné a stočné. Přičemž z celkových nákladů je podíl nákladů na údržbu sítí mnohem vyšší, než na výrobu pitné vody a vyčištění vody odpadní.

Je pravda, že tam, kde si obce spravují vše samy, dosáhnou na dotace. Jenž dotace jsou jednorázové a znamenají zpravidla závazek po určitou dobu třeba čističku odpadních vod provozovat za vlastní, ať se to vyplatí či nikoliv. Navíc si dotace žádají samofinancování z prostředků obce, které tím zase tlačí na zdražení.

Důležité je proto hlavně tvořit rezervu na budoucí opravy a rekonstrukce. Jenže to taky znamená zdražit. A starostovi, který ve vesnici bydlí, potkává sousedy na ulici nebo v hospodě, a ví, jak mají mnohdy hluboko do kapsy, se zdražuje blbě.

Ačkoli liberalizaci obecně fandím, rozstřílení vodohospodářství na úroveň miniaturních celků asi nejšťastnější nebylo. Velká města typu Prahy, Ostravy, Hradce Králové a dalších zpravidla takové problémy s podinvestováním sítí nemají. A mnohdy zvládají rekonstrukce jen z plateb za nájemné, které inkasují od soukromých provozovatelů. Obce, které se k nim připojily do nějakého celku, na tom většinou vydělaly. Ale co ty ostatní? Zdraží jim teď voda, aby neunikala z děravých trubek?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ferenc | čtvrtek 25.1.2018 4:31 | karma článku: 9,99 | přečteno: 855x