Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slaboch vyhrožuje

Letadlo s česku delegací, vedenou předsedou Senátu Milošem Vystrčilem, v pondělí šťastně přistálo v Tchaj-pej, hlavním městě Čínské republiky na Tajwanu, 

pročež ministr zahraničí Čínské lidové republiky Wang Yi prohlásil, že za to Vystrčil zaplatí vysokou cenu.

„Zpochybňování zásady jedné Číny znamená znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů,“ citoval Wanga tuzemský tisk. Ano, Číňanů je hodně a ničím jiným už ten diplomat hrozit nemůže.

Čínská lidová republika (ČLR) je stále světovou velmocí a ekonomickým gigantem, ale už dlouho nebude. Není schopná tuto úlohu ve společnosti ostatních významných států a uskupení hrát. Její síla i význam budou klesat.

Co se týče Tajwanu, komunisté z ČLR vyhlašují své pravomoci nad územím, nad kterým nikdy nevládli. Co se týče mezinárodních vztahů, nejsou schopni dodržovat ujednání, smlouvy a plnit závazky ani nad „územím“, kterým vládnou. Porušují smlouvy uzavřené při převzetí správy Hongkongu, porušují pravidla Světové obchodní organizace, nerespektují mezinárodní právo při ochraně duševního vlastnictví, ani při ochraně přírodních rezervací, kde nyní čínské loďstvo všelovců nenávratně likviduje vzácnou mořskou faunu i flóru. Udržuje nerovné obchodní vztahy a diskriminuje zahraniční podniky, kterým neposkytuje recipročně stejné podmínky, jako mají čínské firmy pro své investice v Evropě a USA.

Technologický náskok ČLR, ze kterého má současný západní průmysl obavy, se začne brzy zkracovat. Nemyslím teď čínské dobývání vesmíru, které s obdivem a obavami sleduje západ. V tom ČLR jen „dohání“. Aktuálně se velice diskutují internetové sítě 5G a firma Huawei. Ani v tom ČLR nejednala „fér“. Nevím sice, jak to dělají v ČLR, ale vím, jak to dělají komunisti. To se sjede sjezd KSČ, kde se vznese, že by strana a vláda potřebovala posílit kontrolu obyvatelstva. Potřebné technologie ale ještě nejsou k průmyslovému použití, nedají se ukrást ani koupit. Tak se postaví pětiletka, určí se stranický úkol a plán s neomezeným rozpočtem, vyhlásí se podpora nejnadanějším studentům k pobytům na západních univerzitách a studijních pobytech ve špičkových západních firmách, spceifikují se úkoly průmyslové špionáže a technologie 5G se v ČLR dokončí, pětiletka se plnit musí. Spolehlivý soudruh plukovník na to založí jakoby soukromou čínskou firmu, aby to nevypadalo blbě. Žádná kapitalistická společnost, která má odpovědnost vůči svým akcionářům, zákazníkům i zaměstnancům, si podobný postup nemůže dovolit. Ale za tři pět let bude mít potřebnou technologii v nabídce také.

Ale to jsme odbočili. Politicky vzato v České republice nikdo „zásadu jedné Číny“ nezpochybňuje, i když (nebo právě proto že) je to propagandistický komunistický blábol. Ve vztahu k České republice je vliv ČLR mnohem větší, než by odpovídalo ekonomickým i kulturním i vzájemným dvoustranným politickým vztahům. Čínské investice za posledních 25 let dosahují sotva 20 mld. Kč a Čína více pracovních příležitostí u nás zlikvidovala než vytvořila. V současné době se dokonce hovoří o divesticích. Podle deníku E15 čínská státní společnost Citic uvažuje o prodeji pivovaru Lobkowitz. V potížích jsou čínské hotely u nás i strojírenská skupina ŽĎAS. (Cynik by řekl, že Jaroslav Tvrdík opět nezklamal, ale to je na jiný článek.) A je to čínská polostátní letecká společnost Smartwings, která u české vlády žadoní o záchranný úvěr formou celostránkových inzerátů ve stranickém tisku vládního hnutí ANO.

Co se morálního rozměru Vystrčilovy návštěvy na Tajwanu týká, lze jej popsat mnoha vzletnými filosofickými frázemi, ale jeden je zcela zřejmý. Nasrat čínské komunisty rozhodně také stojí zato.

ČLR ještě kopíruje automobily, ještě létá do vesmíru, ještě buduje vojenskou námořní flotilu. Ale není to Vystrčil, kdo bude platit. Platit bude ČLR. Nechť si čínští komunisté budují marxismus nebo buddhismus nebo konfucianismus, je to jejich věc. Ale v mezinárodním společenství, bohudík, platí pravidla dodržování smluv, ochrany soukromého majetku, rovnosti v obchodě a platnosti mezinárodního práva. Americké tažení proti Huawei je jen začátkem procesu, na jehož konci se ČLR vlastní vinou navrátí tam, odkud vyšla: do exotického Dálného Orientu. Nemáme nejmenší důvod ji tam doprovázet.

Autor: Jan Ferenc | pondělí 31.8.2020 18:43 | karma článku: 28,54 | přečteno: 1071x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 312x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech

5. května 2024  11:42

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...

Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  11:41

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...

Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD

5. května 2024  11:22

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl

5. května 2024  10:47

V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik