Přichystala Praha nových osm Opencard? Tentokrát na Vltavě?

Nová čistírna odpadních vod v Praze je zbytečná a drahá. Asi tak by se daly interpretovat závěry zprávy poradenské firmy JASPERS, která tento projekt nedoporučila k přiznání evropské dotace. 

Jako první o té věci informoval server nase-voda.cz. 

Z pražského magistrátu neustále zaznívá, že hlavní město nedostalo dotaci proto, že společnost PVK (Pražské vodovody a kanalizace) je v držení soukromého subjektu. Server ale uveřejnil zprávu poradenské firmy JASPERS, ze které vyplývá něco jiného.

Jde sice až o reakci na doplnění žádosti, takže neobsahuje kompletní analýzu. Ale i tak jsou v ní některá jasná stanoviska:

  1. Praha nepochopila Směrnici Rady EU o čištění městských odpadních vod.

 

  1. Modernizace čistírny by vyšla výrazně levněji a byla by postačující. Resp. investor nedoložil, proč potřebuje město novou a dražší stavbu.

 

  1. Náklady jsou netransparentní a zřejmě i nadhodnocené.

Tunel Blanka stál podle různých odhadů okolo 40 miliard. Opencard 800 milionů. Nová čistírna odpadních vod má podle prohlášení politiků přijít na 6 miliard. Rekonstrukce by podle serveru nase.voda.cz přišla na třetinu. JASPERS netvrdí, že nová čistírna je zbytečná. Ani že je předražená. On konstatuje, že v prvním případě Praha nedoložila proč, ve druhém jak (počítala investice). Tak schválně, co se o čistírně od Prahy dovědí Pražané.

Autor: Jan Ferenc | čtvrtek 4.10.2018 4:20 | karma článku: 12,65 | přečteno: 385x