Praha chce vodu. Copak s ní udělá?

Praha chce od francouzské Veolie převzít společnost PVK, provozující pražské vodovody a kanalizace. Za účasti primátorky z hnutí ANO podniká řadu kroků. Dobrá. A co bude pak? O tom se nějak nemluví.

Jak pražská voda vlastně funguje? Klíčové jsou dvě firmy. PVS (Pražská vodohospodářská společnost) a PVK (Pražské vodovody a kanalizace). Tu první (PVS) vlastní město. Je majitelem vodovodních sítí a kanalizací. Investuje do jejich rekonstrukce, nakupuje vodu ze Želivky a Káraného. Vydává stanoviska ke stavbám nových domů apod. Ta druhá (PVK) patří francouzské Veolii. Zajišťuje čištění pitné i odpadní vody, provozování vodovodů a kanalizací a prodej vody. Za užívání trubek a čističek platí městské firmě PVS nájem, okolo 2 miliard korun ročně. Z tohoto nájmu zase PVS investuje do rekonstrukcí – běžné opravy provádí na svůj účet PVK (tedy nepřesně ale přehledněji – Veolia).

Jaké to má výhody? Podobný model funguje v řadě zemí světa a přináší do systému nadnárodní know how. Svého času jej prosazoval i Mezinárodní měnový fond. Pražská voda je dnes jinde než před léty. Je to vidět třeba na tom, jak rychle se řeší havárie, a že většinu z nich ani odběratelé nezaznamenají. Veolia také za investici do PVK zaplatila nemalý balík, zhruba 7 miliard korun.

Nevýhoda je zřejmá. Podnikající subjekt chce zisk. Ten podle politiků zvyšuje cenu vodného a stočného. Navíc, je tady jedna zvláštnost. Zatímco jiná města svoje provozovatele vody privatizovala sama, za Prahu to „udělal“ Fond národního majetku. Praha získala z oněch 7 miliard jen menší část za doprodej minoritního podílu. Nebýt toho, mohla by si dnes mnout ruce.

Veolia totiž inkasuje ročně na dividendách přes 400 milionů Kč. Což zatím onu počáteční investici nevyrovnalo. Jenže tu většinově inkasovat někdo jiný. Teď by dividendy mohly končit v městské kase. Ovšem: 1. Za akcie PVK bude muset Praha zaplatit. Veolia je taky nedostala zadarmo. 2. Ty stamiliony bude Praha inkasovat, pokud bude dobře hospodařit. Tedy ne jako v případě Blanky, Opencard, DP…

A když to nepůjde? Třeba pak někdo zjistí, že bude nakonec nejlepší to zase prodat. Ovšem někomu lepšímu, než Veolii. Kdo by to tak mohl být….?

Autor: Jan Ferenc | úterý 4.4.2017 6:09 | karma článku: 17,93 | přečteno: 744x