Ideologií nezatopíš

Hovořili jste s předchozími vládami, které dopustily rozkradení Mostecké uhelné? Proč má vláda vyjít vstříc uhlobaronům a stát z toho nemá skoro nic? Proč se třetina elektřiny vyváží?

Zhruba těmito otázkami, a už prakticky ničím dalším, reagoval ministr financí a místopředseda vlády Andrej Babiš na názory a připomínky dvou spotřebitelských sdružení. Jejich zástupce přijal ke schůzce o dopadech státní energetické koncepce (SEK) a prolomení či zachování těžebních limitů na konečné ceny energie.
yO schůzku požádala občanské Sdružení za férové ústřední topení (SFÚT) a podobně smýšlející pardubické Občanské sdružení Stabilita pro dodávky tepla (SPDT). Kromě Andreje Babiše (ANO) naproti nám zasedl také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). I jemu jsme podobným dopisem schůzku nabídli a tak si to páni ministři zorganizovali dohromady, proč ne.
Tlumočit názory jedné či druhé strany zde podrobně nemá cenu, jsou obecně známé. Spotřebitelé se obávají, že realizace SEK a předčasné ukončení těžby hnědého uhlí povede v lepším případě k prudkému zvýšení cen energie a prohlubování energetické chudoby, tak jako doposud, v horším případě k nestabilitě dodávek energie a ohrožení energetické bezpečnosti státu. Ani ministr Brabec žádné nové pohledy nepředstavil. Podle expertiz bude uhlí dostatek, při uvolnění limitů na dole Bílina dokonce nadbytek a k energetické chudobě nedojde, protože vlivem rozvoje obnovitelných zdrojů, domácí výroby energie a úspor budou spotřeba energie i náklady na ní klesat. Jiné studie, které varují před opakem, nejsou brány v úvahu.
Schůzka se odehrála v podstatě jako trialog dvou zástupců spotřebitelů s ministrem Brabcem. Jeho snaživé, trpělivé a více méně věcné argumenty nepřekvapily, neboť závěry, které z nich vyvozuje, patří jaksi z definice k úřadu, který zastává.
Pozoruhodné však byly v úvodu článku parafrázované postoje většinou tiše dozorujícího místopředsedy vlády. Nepřišli jsme řešit privatizaci, ani hospodaření těžebních společností, ani daňovou politiku státu a už vůbec ne řízení ČEZ z pozice majoritního vlastníka. Zajímali jsme se o nějaké státní záruky proti neúměrnému růstu cen tepla a elektřiny pro domácnosti, o kterých zatím žádná odborná studie nehovoří. Je to podobná situace, jako v roce 2004, kdy tehdejší státní energetická koncepce vyjádřila podporu rozvoji obnovitelným zdrojům, ale nikde ani zmínka o celospolečenských nákladech ve výši 40 miliard korun ročně.
K obavám nás, spotřebitelů, tak po sachůzce přibyla další: že letošní rozhodnutí vlády o těžebních limitech nebude cíleno na zajištění bezpečných dodávek cenově dostupné energie, ale proti „uhlobaronům“.
Na položené otázky jsme ministru Babišovi neodpověděli, sám zná odpovědi lépe než my.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ferenc | sobota 19.9.2015 22:41 | karma článku: 11,62 | přečteno: 468x