Ekonomická rozvaha jedné kadibudky a tabule na čmárání za 5 mil.

Jak často musí lidé chodit na velkou, aby se zaplatil další nesmysl. Nebo musí mít každý obyvatel Prahy 6 povinně průjem? 

Praha 6 po slavné lavičce F. Vaňka realizuje za cca 5.000.000,- Kč na Babě další nesmysl. Jedná se o obyčejnou plechovou budku, ve které je normální záchod a na kterou se dá čmárat křídou (btw., na kterou stavbu se to nedá?). Přeložme si tento popis do newspeaku Romana Mejstříka, radního na Praze 6 za ANO. Jak z jeho úst tento záchod popsat? "..... jde o netradiční designové venkovní modulové WC. Jedna stěna bude ve formě tabule, na kterou se dá kreslit křídami. Ostatní tři stěny budou obloženy vysoce leštěným nerezovým plechem." Fakt super! 

Ale třeba je to dobrá investice - pojďme se na to podívat. Navrhuji počítat životnost této kostky cca 5 let. Vsadím se, že déle nevydrží. Buď "nerezový plech" prorezne a místo WC budeme mít novodobé peep show, nebo celou budku někdo v noci rozebere a další den se objeví v nedaleké sběrně surovin - nerez se prý platí docela dobře. Ale OK - 5 let. 

Pro zjednodušení vůbec nebudeme pro těchto nadcházejících 5 let brát do úvahy nálady na opravy, toaletní papír, spotřebu vody, likvidaci fekálií - prostě provozní náklady = 0 Kč. Úplně bokem ponechávám, zda by se měly vystavovat účtenky s EET - protože co kdyby někdo šel položit kabel v pracovní době a chtěl si to nechat u zaměstnavatele proplatit? Tak kolik se platí za použití WC? Vážně nevím, na benzínkách je většinou zdarma, občas se platí ve žlutém zadku (mekáč), ... Řekněme 10,- Kč bez rozdílu, zda jdu na malou nebo na velkou. Fajn. 

Pokud kadibudka stojí 5.000.000,- Kč, tak denně by se (s uvažovanou životností 5 let, provozní náklady 0,- Kč) muselo vybrat 2.740,- Kč. To znamená 274 lidí s potřebou vyměšování každý den. To je skoro 12 lidí za hodinu celých 5 let, v létě, v zimě, 24 hodin denně. To abych si tam snad otevřel buřtstánek a vydělal bych ranec. 

Nebo snad i WC v parku je dnes uměleckým dílem ve veřejném prostoru? Zajímalo by mne, kdo to navrhnul, schválil a kdo se tady úplně zbláznil a vyhazuje peníze, které si sám nevydělal.  

kadibudka

Odkaz na zdroj je zde: http://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/504393/vystrelek-prahy-6-radnice-necha-na-babe-postavit-wc-v-cene-rodinneho-domu.html

S tou lavičkou upozorním na svůj starší blog zde: https://jandocekal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=648607

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dočekal | čtvrtek 1.3.2018 23:48 | karma článku: 31,15 | přečteno: 1478x