Chci si otevřít hospodu!
Takto vypadá rozdíl mezi podnikáním kdysi a nyní. Psáno jen tak bez návaznosti, ladu a skladu, jak mne jednotlivé položky napadly večer u vína. Prosím čtenáře, aby ten soupis brali hodně s nadsázkou. Pochopitelně, že některé věci z odstavce "nyní" platily i kdysi. A na druhou stranu jsem přesvědčený o tom, že spoustu položek jsem zapomněl. A prosím o shovívavost, pokud je tam nějaký omyl či hloupost (na 100% tam určitě jsou!) - nejsem z oboru - jsem LAIK! Takže:
Chci si otevřít hospodu-penzion (léta devadesátá), co musím udělat?
- zajdu na živnostenský úřad a za 1.000,- Kč si vyřídím živnosťák
- zavolám do pivovaru, kdy mi přivezou pivo¨
- máma uvaří guláš na týden dopředu
- rozkopnu vrata od stodoly, do chlívku dám postel = penzion a s úsměvem přivítám první návštěvníky
- jednou za rok vyplním daňové přiznání
Chci si otevřít hospodu-penzion (současnost), co musím udělat?
- živnosťák jen tak nedostanu. Nyní musím být buď vyučen, nebo doložit praxi (požadavek na odbornou způsobilost)
- když toto nemám, tak si musím sehnat odpovědného zástupce
- musím zkontrolovat, zda provozovna je způsobilá pro restauraci dle stavebního zákona (kolaudace pro tuto činnost)
- hospoda musí splňovat podmínky vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu
- dále pak požadavky vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 107/2001 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby
- musím ohlásit provozovnu na živnostenském odboru
- musím si vyřídit koncesi na prodej kvasného lihu
- musím si sehnat účetní (dnes to sám neobsáhnu, ani kdybych se na hlavu stavěl)
- pravděpodobně se musím přihlásit jako plátce DPH
- tím pádem musím vyplňovat kontrolní hlášení
- daňové přiznání podávám každý měsíc (čtvrtletně)
- musím zpracovat přehled alergenů u všech jídel a jejich seznam dát na viditelné místo
- musím vyznačit únikové cesty pro případ požáru, zemětřesení, návštěvy tchýně, kontroly z FÚ a jiných živelných katastrof
- musím ještě před otevřením nahlásit provozovnu na příslušné hygieně
- všude v kuchyni musím nainstalovat bezdotykové baterie (to už zase někdo zrušil)
- nemohu mít dřevěné špalky na maso, pouze umělohmotné (to taky platilo asi jen rok)
- musím vybudovat oddělené prostory pro kuřáky (abych po čase zjistil, že zbytečně)
- jako s.r.o. si musím zřídit povinnou datovou schránku
- pokud chci brát platební karty, tak uzavřít smlouvy o jejich akceptaci a nakoupit terminály
- povinně musím mít připojení na internet
- musím na finančáku vyzvednout certifikát EET
- musím si pořídit pokladnu na EET
- nejlépe objednat ajťáka na její nastavení (nahrát certifikáty - není to tak jednoduché)
- vyřídit administrativu zaměstnanců, zdr. průkazy, sociální, zdravotní, atd., proškolit je na pokladny, HACCP, hmotka a spousta dalších věcí.
- zjistit, zda mi obecní úřad povolí hrací automaty (zákaz ve vyhlášce)
- musím se zaregistrovat na stránkách cizinecké policie
- a pochopitelně každého ubytovaného cizince hned hlásit
- musím mít ubytovací knihu s razítkem obecního úřadu (nutné oblítat)
- zahrádku musím mít schválenou od MÚ a od správce komunikace (TSK)
- musím pro ní mít provozní řád (otevírací doba apod.)
- veškeré akce probíhající po 22.00 hod. (třeba na zahrádce) musím ohlásit (resp. naplánovat) na obci rok předem
- dnes již nemohu pro hosty uspořádat pravou domácí zabijačku
- když mi dojde, tak nemůžu koupit rum v Kauflandu - pouze v určených velkoobchodech
- musím hlídat jestli hosté nekouří, nedělají bordel venku, nejsou moc podnapilí apod.
- musím mít certifikovanou váhu na porce jídla a cejchované sklenice (kontroluje ČOI)
- nesmím schovávat hotovky do druhého dne (kdeže odleželý guláš)
- hotovky musím balit do fólie (ne jen tak mít v kastrolu)
- určité druhy potravin nesmím zamražovat
- u potravin musím kontrolovat DS, DMT, dbát na správně rozmrazování (+5 stupňů ..) ....
- na kastroly u hotovek musím psát data výroby (příp. expediční listy)
- musím mít oddělené lednice na zeleninu, maso apod.
- pochopitelně i oddělená pracovní místa pro zpracování různých druhů potravin (1 stůl nestačí)
- musím zpracovat receptury s návody na přípravu pokrmů, popisy technologických postupů atd.
- musím vybudovat wc pro zaměstnance, místa pro mytí rukou apod.
- musím zajistit prostor pro příjezd hasičů, mít hasičáky, hydranty apod.
- musím vyřídit spoustu povinných pojištění
- musím vyčlenit úklidovou místnost
- okna v kuchyni a skladech musí mít síťky proti hmyzu
- musím dbát, aby se v kuchyni neloupaly nátěry, nechodili tam cizí lidi, kuchařky měly něco proti padání vlasů a asi 5O dalších věcí
- teplá voda musí mít min. 45 stupňů, vydávané pokrmy min. 64 stupňů ...
- vzduchotechnika musí mít filtry a v zimě musí být vzduch temperovaný. Navíc jsou normy na množství přiváděného vzduchu.
- dbát na počet toalet, sprch vzhledem k počtu ubytovaných lidí, nedejbože, abych chtěl nějaké "hvězdičky"
- pokud mám kamery, tak je zaregistrovat a vyvěsit upozornění
- musím mít revize na: hasicí přístroje, hromosvod, komín, elektroistalaci, plynové rozvody, výtah ...
- pravidelně musím zajišťovat školení bezpečnosti práce pro zaměstnance
- když dělám rozvoz jídel, nebo mi někdo služebním autem zásobuje, tak platím silniční daň
- pro příslušného řidiče je nutný profesní ŘP.
- musím vyvěsit asi 150 cedulí - zákaz prodeje alkoholu, podléháme EET, zákaz kouření apod.
- musím mít smlouvy s OSA, Instagramem (zvlášť důležité je uvést počty repráků, úhlopříčky televizí apod.)
- čekají mne kontroly z ČOI, SZPI, Finančáku, Živnostenského odboru, úřadu práce, SZPI, hygieny, hasičů, .....
- musím být schopen zdokladovat ekologickou likvidaci odpadů (oleje z kuchyně apod.)
- musím si nechat zpracovat Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP)
- musím mít provozní řád, sanitační řád a doklady o tom, kdo a jak provádí opatření proti škůdcům (tzv. DDD)
- musím vést záznamy o vyřazení potravin z oběhu, záznamy o provedeném úklidu a sanitaci atd.
- musím mít v každé lednici a mrazáku teploměr a do zvláštní knihy pravidelně zapisovat teploty
- od 5/18 musím mít pověřence pro ochranu osobních údajů - viz směrnice EÚ o GDPR.
- pokud mám v podniku tzv. wifi-free, tak se mne týká i nařízení ePrivacy
- podlahy - musí být v bezvadném stavu, čistitelné a dezinfikovatelné, odolné, netoxické, nepropustné pro vodu a vodu odpuzující, omyvatelné
- musím mít doklady o původu surovin (to např. vylučuje tu domácí zabijačku, desert z nasbíraných borůvek, houbovou polévku z nasbíraných hub apod.)
- pokud mám podnik větší než 400m2, tak nespotřebované potraviny musím zdarma nabídnout potravinové bance, či jiné charitě.
Co například neřeším:
- vyřízení vjezdových povolení (památková oblast, CHKO apod.)
- zařízení parkování zákazníků (jednorázové karty do placených zón apod.)
- průšvih je pitná voda z vlastní studny (pravidelné rozbory a vkládání výsledků na web hygieny)
- památková oblast - je nutné konzultovat reklamu, vzhled zahrádky apod. s památkáři
- nemluvím o spoustě lítání ohledně přihlášení odběrných míst na energie, vodné, stočné, odvoz odpadu apod.
A jsou zde i kuriozity:
- jsem povinen zajistit dodržování požadavků na nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin stanovených v souladu s atomovým zákonem,(110/1997 Sb. Zákon o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, §3, odst. j) - jo a ještě si k tomu musím nastudovat "atomový zákon" :-D a nesmím uvádět na trh potraviny překračující nejvyšší přípustné úrovně kontaminace radionuklidy (§10, odst 1d) - viz opět jakýsi atomový zákon.
Z toho navíc platím za služby, různé provize a výpalné např. těmto firmám:
- poskytovateli internetu, webhosting apod.
- pronájem sw na EET
- provize bookingu a jiným rezervačním portálům
- OSA, Instagram,
- ubytovací poplatek MÚ
- poplatek za zábor veřejného prostranství (reklamní "áčko", zahrádka apod.)
- provize pro stravenkové firmy (Sodexo, apod.) cca 5 - 7% z jejich ceny
- poplatek za vjezd do CHKO (pokud tam jsem)
- poplatek za platbou kartou
A kdekoliv udělám sebemenší chybu, tak platím šílené pokuty!!! No není to radost dneska podnikat? :-)
Toto vše pochopitelně nejsou neřešitelné problémy pro restaurace s velkými tržbami ve větších městech. Ono to asi nějak zvládnout jde. Ale co takový hostinský Palivec někde na vesnici? Nebylo by jednodušší ho nechat žít s nějakým univerzálním pojištěním pro případ nehod a s tím, aby platil státu (za určitých podmínek) paušální daň ve výši cca ??? tis. ročně?
Nebo má stát raději tuto variantu???
- nevyřizuji si absolutně nic
- rozkopnu vrata od stodoly
- přivezu si sud piva a máma naloží utopence
- sejdou se sousedi, každý si natočí pivko, zapálí viržinko, ... a do kasičky mi hodí nějakou korunu
- neplatím žádné daně, nic neřeším, je to sousedské setkání
Jan Dočekal
Dostavba jaderných elektráren v ČR
Většinově se shodneme, že elektřina je drahá a je jí málo. Co s tím? Malé zamyšlení nad dostavbou JE v ČR a politickými tlaky, které s tím souvisí.
Jan Dočekal
Proč je drahý benzín, elektřina - a vůbec všechno.
O inflaci, proč dovážíme uhlí z Austrálie, proč existují novodobé odpustky jménem Emisní povolenky, k čemu je Green Deal, atd. Mírně zmatený blog o tom, co se mi honí hlavou. Prostě o krásné budoucnosti.
Jan Dočekal
Vidím VELKÝ ŠPATNÝ! Asi jsem Nostradamus křížený s Jolandou.
Reakce na článek ve kterém se píše o zdražení benzínu v Německu o 18,- Kč. V článku je obsažen i vtip dne:"Česko zatím o ničem takovém neuvažuje" Tomu někdo snad věří? Jen politik - blázen by něco takového přiznal před volbami.
Jan Dočekal
3 a 3/4 Temelínů? Polemika s článkem pana Matyáše
Vážený pane Matyáši. Váš blog zařazený do výběru (naprosto nechápu proč) považuji za vysloveně tendenční až demagogický. Pokusím se nastínit pár problémů s elektromobilitou, které opomíjíte a zamlčujete.
Jan Dočekal
Na podzim budou volby - víme podle čeho a jak se rozhodnout?
Ono se říká, že jeden hlas nic neovlivní, ale nemyslím si, že to je pravda. Pokud se na to "vybodnu", tak o to méně hlasů stačí ostatním na to, aby rozhodovali o mém, Tvém osudu, o tom co platíme. V peněžence to pocítíte i VY!
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali
Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...
Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní
Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...
O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem
Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...
Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka
Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 70
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2164x