Chci si otevřít hospodu!

Malé srovnání relativně svobodných 90. let s dneškem - přibývá zákazů, příkazů, nařízení, formulářů, povinností .... 

Takto vypadá rozdíl mezi podnikáním kdysi a nyní. Psáno jen tak bez návaznosti, ladu a skladu, jak mne jednotlivé položky napadly večer u vína. Prosím čtenáře, aby ten soupis brali hodně s nadsázkou. Pochopitelně, že některé věci z odstavce "nyní" platily i kdysi. A na druhou stranu jsem přesvědčený o tom, že spoustu položek jsem zapomněl. A prosím o shovívavost, pokud je tam nějaký omyl či hloupost (na 100% tam určitě jsou!) - nejsem z oboru - jsem LAIK! Takže: 

Chci si otevřít hospodu-penzion (léta devadesátá), co musím udělat?

- zajdu na živnostenský úřad a za 1.000,- Kč si vyřídím živnosťák
- zavolám do pivovaru, kdy mi přivezou pivo¨
- máma uvaří guláš na týden dopředu
- rozkopnu vrata od stodoly, do chlívku dám postel = penzion a s úsměvem přivítám první návštěvníky
- jednou za rok vyplním daňové přiznání

Chci si otevřít hospodu-penzion (současnost), co musím udělat?
- živnosťák jen tak nedostanu. Nyní musím být buď vyučen, nebo doložit praxi (požadavek na odbornou způsobilost)
- když toto nemám, tak si musím sehnat odpovědného zástupce
- musím zkontrolovat, zda provozovna je způsobilá pro restauraci dle stavebního zákona (kolaudace pro tuto činnost) 
- hospoda musí splňovat podmínky vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu
- dále pak požadavky vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 107/2001 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby 
- musím ohlásit provozovnu na živnostenském odboru
- musím si vyřídit koncesi na prodej kvasného lihu
- musím si sehnat účetní (dnes to sám neobsáhnu, ani kdybych se na hlavu stavěl)
- pravděpodobně se musím přihlásit jako plátce DPH
- tím pádem musím vyplňovat kontrolní hlášení
- daňové přiznání podávám každý měsíc (čtvrtletně)
- musím zpracovat přehled alergenů u všech jídel a jejich seznam dát na viditelné místo
- musím vyznačit únikové cesty pro případ požáru, zemětřesení, návštěvy tchýně, kontroly z FÚ a jiných živelných katastrof
- musím ještě před otevřením nahlásit provozovnu na příslušné hygieně
- všude v kuchyni musím nainstalovat bezdotykové baterie (to už zase někdo zrušil)
- nemohu mít dřevěné špalky na maso, pouze umělohmotné (to taky platilo asi jen rok)
- musím vybudovat oddělené prostory pro kuřáky (abych po čase zjistil, že zbytečně)
- jako s.r.o. si musím zřídit povinnou datovou schránku 
- pokud chci brát platební karty, tak uzavřít smlouvy o jejich akceptaci a nakoupit terminály
- povinně musím mít připojení na internet
- musím na finančáku vyzvednout certifikát EET
- musím si pořídit pokladnu na EET
- nejlépe objednat ajťáka na její nastavení (nahrát certifikáty - není to tak jednoduché)
- vyřídit administrativu zaměstnanců, zdr. průkazy, sociální, zdravotní, atd., proškolit je na pokladny, HACCP, hmotka a spousta dalších věcí. 
- zjistit, zda mi obecní úřad povolí hrací automaty (zákaz ve vyhlášce)
- musím se zaregistrovat na stránkách cizinecké policie 
- a pochopitelně každého ubytovaného cizince hned hlásit
- musím mít ubytovací knihu s razítkem obecního úřadu (nutné oblítat)
- zahrádku musím mít schválenou od MÚ a od správce komunikace (TSK)
- musím pro ní mít provozní řád (otevírací doba apod.)
- veškeré akce probíhající po 22.00 hod. (třeba na zahrádce) musím ohlásit (resp. naplánovat) na obci rok předem
- dnes již nemohu pro hosty uspořádat pravou domácí zabijačku
- když mi dojde, tak nemůžu koupit rum v Kauflandu - pouze v určených velkoobchodech
- musím hlídat jestli hosté nekouří, nedělají bordel venku, nejsou moc podnapilí apod. 
- musím mít certifikovanou váhu na porce jídla a cejchované sklenice (kontroluje ČOI)
- nesmím schovávat hotovky do druhého dne (kdeže odleželý guláš)
- hotovky musím balit do fólie (ne jen tak mít v kastrolu)
- určité druhy potravin nesmím zamražovat
- u potravin musím kontrolovat DS, DMT, dbát na správně rozmrazování (+5 stupňů ..) .... 
- na kastroly u hotovek musím psát data výroby (příp. expediční listy)
- musím mít oddělené lednice na zeleninu, maso apod.
- pochopitelně i oddělená pracovní místa pro zpracování různých druhů potravin (1 stůl nestačí)
- musím zpracovat receptury s návody na přípravu pokrmů, popisy technologických postupů atd.
- musím vybudovat wc pro zaměstnance, místa pro mytí rukou apod.
- musím zajistit prostor pro příjezd hasičů, mít hasičáky, hydranty apod.
- musím vyřídit spoustu povinných pojištění
- musím vyčlenit úklidovou místnost
- okna v kuchyni a skladech musí mít síťky proti hmyzu
- musím dbát, aby se v kuchyni neloupaly nátěry, nechodili tam cizí lidi, kuchařky měly něco proti padání vlasů a asi 5O dalších věcí
- teplá voda musí mít min. 45 stupňů, vydávané pokrmy min. 64 stupňů ... 
- vzduchotechnika musí mít filtry a v zimě musí být vzduch temperovaný. Navíc jsou normy na množství přiváděného vzduchu.
- dbát na počet toalet, sprch vzhledem k počtu ubytovaných lidí, nedejbože, abych chtěl nějaké "hvězdičky"
- pokud mám kamery, tak je zaregistrovat a vyvěsit upozornění
- musím mít revize na: hasicí přístroje, hromosvod, komín, elektroistalaci, plynové rozvody, výtah ...  
- pravidelně musím zajišťovat školení bezpečnosti práce pro zaměstnance
- když dělám rozvoz jídel, nebo mi někdo služebním autem zásobuje, tak platím silniční daň
- pro příslušného řidiče je nutný profesní ŘP.
- musím vyvěsit asi 150 cedulí - zákaz prodeje alkoholu, podléháme EET, zákaz kouření apod. 
- musím mít smlouvy s OSA, Instagramem (zvlášť důležité je uvést počty repráků, úhlopříčky televizí apod.)
- čekají mne kontroly z ČOI, SZPI, Finančáku, Živnostenského odboru, úřadu práce, SZPI, hygieny, hasičů, .....  
- musím být schopen zdokladovat ekologickou likvidaci odpadů (oleje z kuchyně apod.) 
- musím si nechat zpracovat Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP)
- musím mít provozní řád, sanitační řád a doklady o tom, kdo a jak provádí opatření proti škůdcům (tzv. DDD)
- musím vést záznamy o vyřazení potravin z oběhu, záznamy o provedeném úklidu a sanitaci atd. 
- musím mít v každé lednici a mrazáku teploměr a do zvláštní knihy pravidelně zapisovat teploty
- od 5/18 musím mít pověřence pro ochranu osobních údajů - viz směrnice EÚ o GDPR. 
- pokud mám v podniku tzv. wifi-free, tak se mne týká i nařízení ePrivacy
- podlahy - musí být v bezvadném stavu, čistitelné a dezinfikovatelné, odolné, netoxické, nepropustné pro vodu a vodu odpuzující, omyvatelné
- musím mít doklady o původu surovin (to např. vylučuje tu domácí zabijačku, desert z nasbíraných borůvek, houbovou polévku z nasbíraných hub apod.)
- pokud mám podnik větší než 400m2, tak nespotřebované potraviny musím zdarma nabídnout potravinové bance, či jiné charitě.  

Co například neřeším:
- vyřízení vjezdových povolení (památková oblast, CHKO apod.)
- zařízení parkování zákazníků (jednorázové karty do placených zón apod.)
- průšvih je pitná voda z vlastní studny (pravidelné rozbory a vkládání výsledků na web hygieny)
- památková oblast - je nutné konzultovat reklamu, vzhled zahrádky apod. s památkáři
- nemluvím o spoustě lítání ohledně přihlášení odběrných míst na energie, vodné, stočné, odvoz odpadu apod.

A jsou zde i kuriozity: 
- jsem povinen zajistit dodržování požadavků na nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin stanovených v souladu s atomovým zákonem,(110/1997 Sb. Zákon o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, §3, odst. j) - jo a ještě si k tomu musím nastudovat "atomový zákon" :-D a nesmím uvádět na trh potraviny překračující nejvyšší přípustné úrovně kontaminace radionuklidy (§10, odst 1d) - viz opět jakýsi atomový zákon. 

Z toho navíc platím za služby, různé provize a výpalné např. těmto firmám:
- poskytovateli internetu, webhosting apod.
- pronájem sw na EET
- provize bookingu a jiným rezervačním portálům
- OSA, Instagram, 
- ubytovací poplatek MÚ
- poplatek za zábor veřejného prostranství (reklamní "áčko", zahrádka apod.) 
- provize pro stravenkové firmy (Sodexo, apod.) cca 5 - 7% z jejich ceny
- poplatek za vjezd do CHKO (pokud tam jsem)

- poplatek za platbou kartou

A kdekoliv udělám sebemenší chybu, tak platím šílené pokuty!!! No není to radost dneska podnikat? :-)

Toto vše pochopitelně nejsou neřešitelné problémy pro restaurace s velkými tržbami ve větších městech. Ono to asi nějak zvládnout jde. Ale co takový hostinský Palivec někde na vesnici? Nebylo by jednodušší ho nechat žít s nějakým univerzálním pojištěním pro případ nehod a s tím, aby platil státu (za určitých podmínek) paušální daň ve výši cca ??? tis. ročně?

Nebo má stát raději tuto variantu??? 

- nevyřizuji si absolutně nic
- rozkopnu vrata od stodoly 
- přivezu si sud piva a máma naloží utopence
- sejdou se sousedi, každý si natočí pivko, zapálí viržinko, ... a do kasičky mi hodí nějakou korunu 
- neplatím žádné daně, nic neřeším, je to sousedské setkání

Autor: Jan Dočekal | neděle 14.1.2018 3:25 | karma článku: 26,85 | přečteno: 6774x