Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká republika je (doufejme) jen ve slepé uličce

Současné dění na tuzemské politické scéně nelze nazvat jinak, než prvním opravdovým pokusem o likvidaci polistopadového vývoje naší země. Věřme, že jsme jen zabloudili do slepé uličky, ze které se dokážeme vrátit zpátky.

Pro všechny demokraty by to za normálních okolností byla dobrá zpráva. Komunisté slábnou, s necelými osmi procenty dosáhli nejhoršího výsledku v parlamentních volbách od svého vzniku v roce 1921. Vzhledem k celkovým volebním výsledkům ale jejich reálná moc naopak výrazně vzrostla. Mohou si diktovat podmínky, obsazují parlamentní výbory, vyjednávají s Andrejem Babišem o podmínkách podpory jeho případné vlády. Spolu s nimi v tomto vlaku jede i parta Tomia Okamury a Piráti. Tyto dvě strany se například pohádaly o tom, která bude kde v Poslanecké sněmovně sedět. Vskutku důležitý moment pro občany České republiky. Tato bizarní historka je ale pouhou třešničkou na nechutném dortu, který teď musíme všichni konzumovat.

Coby bytostná demokratka rozhodně respektuji výsledky voleb. Neupírám Andreji Babišovi právo na pokus o sestavení vlády. Zároveň však nehodlám mlčet při sledování podivného politického dramatu, které je ale přitom krutou realitou. Dokud se to ještě může, tak musíme aspoň křičet. Důvodů je bohužel spousta.

Ať už ten, že Miloš Zeman dá bez uzardění Babišovi bianco šek v podobě případného druhého pokusu (vzhledem k výsledku volby předsedy sněmovny, má Babiš defacto pokusy tři), který ještě vyšperkuje prohlášením, že nevidí problém v tom, aby Babiš v případě neúspěchu vesele vládl bez důvěry. Zeman si to sám pojmenoval kreativním přístupem k Ústavě České republiky. 

Aby toho nebylo málo, tak nový předseda Poslanecké sněmovny Vondráček v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že hlasování o vydání Babiše bude „úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu.“

Jakkoli nyní tvrdí, že byla jeho slova dezinterpretována, a že nestaví Babiše nad zákony, je evidentní, že se zde horečně staví beranidlo, kterým se určitá skupina lidí vedená Babišem pokusí zeď na konci zmíněné slepé uličky prorazit. Pokud se jim to podaří, Česká republika se změní. Stali bychom se zemí, kde nejsou ani tak důležité zájmy občanů, platné zákony a demokratická pravidla, jako to, co je prospěšné pro Andreje Babiše a jeho holding. Všichni pak dostanou na výběr. Buď se stanou součástí holdingu, prakticky Babišovými zaměstnanci, nebo zůstanou mimo. Znovu bude platit heslo: Kdo nejde s námi, jde proti nám.

Tohle ale přece známe velmi dobře. Prožívali jsme to čtyřicet let. S tím rozdílem, že komunistická diktatura alespoň předstírala, že jde o vládu lidu. Nyní by to byla vláda jednoho muže. Nejspíš ne úplně absolutní, nejspíš bychom zůstali členy Evropské unie i NATO. Ovšem ne proto, že by si Babiš chtěl nechat dobrovolně ukrojit ze své moci. Coby pragmatik ví, že z dlouhodobého hlediska je strategičtější občas sklonit hlavu a na oltář konečného úspěchu přinést nějakou oběť. Stačí si vzpomenout, jako často se ohání tím, kolik zaplatil Agrofert na daních. Při pohledu na jeho celkovou bilancí, včetně dotací, které naopak pobral, je jasné, že se mu to bohatě vyplatilo.

Zda by se pomyslné proražení slepé uličky vyplatilo i občanům České republiky, o tom si dovolím velmi nahlas pochybovat. Lidé, kteří i dnes se slzou v oku vzpomínají na období vlády jedné strany, by možná spokojení byli. Nějaká práce se v holdingu nejspíš najde, pro ty loajální možná i další benefity v podobě koncertu kapely Kryštof zdarma či poukazu na pobyt na Čapím hnízdě.

Ale co ti ostatní? Lidé, kteří chtějí projevovat své názory, podnikat, nevyměnit osobní svobodu za kus žvance? Těm by začaly znovu zlé časy. Přitom právě takoví lidé jsou opravdovým motorem společnosti, která se chce posunout kupředu. Vládu oligarchů můžeme sledovat v zemích na východ od nás. Jsou to příklady, které chceme následovat? Jsou to země, kam rádi jezdíme na dovolenou a obdivujeme tamní život? Mají se tamní lidé opravdu dobře?

Ať si každý odpoví sám. Já už dodám pouze to, že náš polistopadový vývoj samozřejmě nebyl bezchybný. Dokonalá není ani Evropská unie, jejíž jsme součástí, ani Spojené státy americké, k jejichž spojencům se řadíme. Nabízejí ale cesty, po nichž můžeme jít dopředu, i když jsou občas trnité či vedou zbytečně do kopce. Pokud prorazíme zeď slepé uličky, čeká nás skluzavka, jejíž konec si raději ani nepředstavuji.

Autor: Jaroslava Janderová | čtvrtek 30.11.2017 8:35 | karma článku: 18,60 | přečteno: 550x
  • Další články autora

Jaroslava Janderová

Z centra Prahy se nesmí stát město duchů

Koronavirus i vládní opatření znamenají pro podnikání (nejen) v centru Prahy obrovský problém. Budoucnost ukáže, pro kolik podnikatelů bude fatální. A také, zda nebude fatální i pro samotné centrum hlavního města.

9.4.2020 v 13:10 | Karma: 15,36 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

S koronavirem nesmíme zlikvidovat i svobodu

Na pozadí boje s pandemií koronaviru se odehrávají příběhy, v jejichž hlavní roli je svoboda a demokracie. Bohužel v pozici štvané zvěře. Jde jen o náhodu, nebo naopak o nechutný hyenismus?

1.4.2020 v 12:38 | Karma: 19,38 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Doba koronavirová odděluje zrno od plev

Prezidentův mluvčí Ovčáček napsal na twitter: Republika čelí bezprecedentní situaci. A novináři řeší Babiše. Veřejnost potřebuje informace, ne výlevy egoistických žurnalistů. Jeho vyjádření považuji za symbolické.

17.3.2020 v 15:15 | Karma: 22,92 | Přečteno: 719x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Tožička odkopal skutečnou tvář Pirátů

Piráti vyslali do doplňovacích voleb do Senátu na Teplicku, kde se místo senátora uvolnilo po zesnulém Jaroslavu Kuberovi, individuum jménem Tomáš Tožička.

3.3.2020 v 11:09 | Karma: 33,67 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jaroslava Janderová

Jak Babiš s koronavirem přemohli evropské šťouraly i vlastizrádce

PR poradci Andreji Babišovi už roky našeptávají, že nejlepší obranou je útok. A když je nejhůř, tak se zavrtí psem. A pomůže třeba i „přítel koronavirus“.

2.3.2020 v 14:23 | Karma: 28,40 | Přečteno: 945x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1199x
Politička, členka ODS a bojovnice proti totalitním režimům. Bezpráví a zlovůle by neměly ovlivňovat dění našich životů.

jaroslavajanderova.eu

Seznam rubrik