Nejúspěšnější Hry ukončeny. Nejúspěšnější? Úspěšné?

Přesně tuto informaci do nás v tuto chvíli sypou novináři píšící i televizní. Ale opravdu lze za úspěšné, nebo i nejúspěšnější tyto olympijské hry považovat i přesto, že...

I přesto, že stáli přes padesát miliard dolarů v době, kdy světem zmítají následky ekonomické krize? I přesto, že stály přes padesát miliard dolarů v době, kdy nespočet lidí na planetě hladový, či trpí materiální nouzí? I přesto, že stály přes padesát miliard dolarů v zemi, kde téměř každý druhý občan hraje pod hranicí chudoby? Opravdu bylo správné takto rozfovrovat peníze, vytažené prostřednictvím daní z jejich kapes? Jakou hodnotu tedy mamutí akce přinesla, že to vyváží takové obrovské náklady? 

Inu vskutku úspěšné Olympijské hry, kvůli kterým byla hromadně vybíjena divoce žijící zvířata? Úspěšné olympijské hry, pro něž sportoviště stavěli dělníci, kteří při tom spali v autech a hladověli, protože z oněch padesáti miliard dolarů viděli velmi mizivou mzdu? 

Velmi úspěšné (prý) byli tyto olympijské hry i přesto, že během nich v zemi sousedící se zemí pořadatelskou vyeskalovalo pouliční násilí až na hranice občanské války? Tedy skončili velmi úspěšné olympijské hry, které mají být symbolem a poselstvím míru? A je skutečně náhodou, že k eskalaci násilí v zemi, kde se strhl mocenský boj o vliv právě mezi zemí olympijského pořadatele a EU došlo během her? Nestaly se tedy náhodou nástrojem, jak jednu ze stran tohoto boje o vliv vyřadit ze hry? A není to pošlapání olympijské charty? Inu někdo si vytře zadnici ústavou Ukrajiny (Zdravím pánové Barroso a Rumpoyi) a někdo olympijskou chartou.

A opravdu jsou tak úspěšné Olympijské Hry, při nichž dochází k eskalaci pouličního násilí v řadě dalších zemí světa? Opravdu je to v souladu s onou olympijskou myšlenkou spojení a spojování? A neukázala se spíš prázdnota oněch "padesáti miliardových" hesel?

Opravdu jsou úspěšné Olympijské hry, které mají dopingový škraloup. A není to tedy stvrzení toho, že sám o sobě je doping takovým sportem "Nafutruj se pilulema, ale nesmí se na to přijít?"

Opravdu jsou tak úspěšné hry, které používá autokratický politik jako svojí sebeprezentaci?

No tedy dobrá, tak pěkně gratuluju k úspěchu. Bylo to pěkné divadlo. Jen obsah se vytratil.  Prý starosti o člověka máme pustit z hlavy, protože jak řekl poručík Hamáček: "lidí je na světě jako sraček."

Autor: Jan Děd | neděle 23.2.2014 20:04 | karma článku: 11,14 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Jan Děd

O tom že mi chybí Bratříček Karel

12.4.2017 v 15:00 | Karma: 27,66

Jan Děd

Vlnobeat

24.11.2014 v 16:00 | Karma: 11,12

Jan Děd

Volby do EP prohráli euroskeptici. Jo?

26.5.2014 v 20:05 | Karma: 26,80

Jan Děd

Zákaz pro Vaše dobro

7.4.2014 v 18:00 | Karma: 26,62